Πολιτική

Ο Απ. Τζιτζικώστας εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Ακούστε το άρθρο

Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης εξελέγη ομόφωνα και δια βοής στις Βρυξέλλες ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας γίνεται έτσι ο πρώτος Έλληνας αυτοδιοικητικός που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία πως στηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές πτέρυγες. Αντίστοιχη συμφωνία υπάρχει και για τις προτεραιότητες που θ’ ακολουθήσει η Επιτροπή στη νέα θητεία της.

Σημειώνεται ότι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για την περίοδο 2020-2025 εκλέχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την εκλογή του.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για την εκλογή του στο newsit.gr

Τι σημαίνει για εσάς η εκλογή σας στη θέση του προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών;

Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 27 χώρες μέλη της Ευρώπης που ομόφωνα με ανέδειξαν πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης. Είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή και είναι μια πραγματικά συγκινητική στιγμή για μένα. Είναι όμως και μια τεράστια ευθύνη. Ταυτόχρονα, είναι και μια ευκαιρία για τη χώρα μας να κατέχει σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία μια από τις προεδρίες ενός από τα σημαντικότερα επίσημα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της θητείας σας;

Το επόμενο διάστημα, θα δώσω τη μάχη μου προκειμένου να ενδυναμώσουμε το ρόλο των περιφερειών και των δήμων σε όλη την ΕΕ, γιατί έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να έρθει και πάλι κοντά στους πολίτες. Κι αυτό οι μόνοι που μπορούν να το υπηρετήσουν είναι οι αυτοδιοικητικοί. Τώρα που ανοίγει λοιπόν η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η Επιτροπή των Περιφερειών θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις ενδυνάμωσης του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων.
Θα δώσουμε και τη μάχη για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους πολίτες των περιοχών μας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία, η απασχόληση και η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας. Βεβαίως και το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, όπου οφείλει επιτέλους η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, να δείξει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και να δεχτεί να μοιράσουμε ισότιμα τα βάρη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι προτεραιότητες αυτές συμπεριλαμβάνουν και την περιφέρεια από την οποία προέρχεστε;

Φυσικά. Ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη και για την Κεντρική Μακεδονία, γιατί για μένα η Κεντρική Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα’.

Όλη η επικαιρότητα