Categories: LifeΥγεία

Ο απίστευτος εθισμός στον οποίο οδηγεί το στρες

Share

Οι διαδικτυακοί «φίλοι» έχουν παρηγορητικό και ανακουφιστικό ρόλο κατά τις περιόδους στρες που βιώνουν οι άνθρωποι. Εάν όμως οι στρεσαρισμένοι χρήστες δεν λαμβάνουν καμία υποστήριξη στην, εκτός διαδικτύου, ζωή τους, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος παθολογικής εξάρτησης από τα social media, του λεγόμενου «εθισμού στο Facebook». Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Έρευνας του Μπόχουμ με επικεφαλής την Δρ. Julia Brailovskaia. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Psychiatric Research.

Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα από μία διαδικτυακή έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 309 χρήστες του Facebook ηλικίας 18-56 ετών. «Έχουμε προσκαλέσει συγκεκριμένα φοιτητές για να συμμετάσχουν στην έρευνα καθώς βιώνουν συχνά υψηλά επίπεδα στρες για πολλούς λόγους», εξηγεί η Δρ. Brailovskaia. Οι φοιτητές συχνά υφίστανται την πίεση «να πετύχουν». Επιπλέον πολλοί εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι και τον κοινωνικό τους κύκλο και πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους νοικοκυριό για πρώτη φορά, ενώ πρέπει να οικοδομήσουν και νέες σχέσεις.

Οι ερωτήσεις των ερευνητών βοήθησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τα επίπεδα στρες καθώς επίσης και πόση κοινωνική υποστήριξη έλαβαν οι συμμετέχοντες εντός ή εκτός δικτύου. Επιπλέον οι χρήστες ρωτήθηκαν πόσο χρόνο ξοδεύουν καθημερινά στο Facebook και πώς αισθάνονται όταν δεν μπορούν να συνδεθούν.

Όσο υψηλότερο το επίπεδο στρες, τόσο πιο βαθιά η σύνδεση με το Facebook

«Τα ευρήματά μας έχουν δείξει ότι υπάρχει μία θετική σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του καθημερινού στρες και της έντασης της προσκόλλησης στο Facebook και της τάσης δημιουργίας ενός παθολογικού εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα», καταλήγει η Δρ. Brailovskaia. Την ίδια ώρα αυτή η επίδραση μειώνεται αν οι χρήστες λαμβάνουν υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους τους στην κανονική ζωή. Τα άτομα που δεν λαμβάνουν πολλή υποστήριξη εκτός δικτύου είναι συνεπώς σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης εθισμού στο Facebook.

Τα συμπτώματα εθισμού περιλαμβάνουν την ολοένα αυξανόμενη απασχόληση στο Facebook και την αίσθηση ανησυχίας όταν δεν μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Η παθολογική συμπεριφορά, επηρεάζει την κανονική ζωή τους εκτός διαδικτύου και μπορεί να τους παγιδεύσει σε ένα φαύλο κύκλο. «Αυτή η διάσταση πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην αντιμετώπιση ανθρώπων με παθολογικό εθισμό ή υποψία παθολογικού εθισμού στο Facebook», καταλήγει η ψυχολόγος.

via