Γεύσεις

Ο απόλυτος οδηγός για ανοιξιάτικα μαγειρέματα

Δροσερές, σαλάτες, ολόφρεσκα μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά, μοσχοβολιστά μαγειρευτά με λαχανικά εποχής, το ανοιξιάτικο τραπέζι δίνει ρεσιτάλ γεύσης… Ετοιμάσαμε λοιπόν τον απόλυτο οδηγό για τα ανοιξιάτικα μαγειρέματά σας.
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να δηλώνουμε λάτρεις της θαλπωρής της χειμερινής κουζίνας ωστόσο, όπως κάθε εποχή, έτσι και η άνοιξη, προσφέρει απλόχερα τα καλούδια της σε μια ανοιχτή πρό(σ)κληση να μπούμε στην κουζίνα και να τα δοκιμάσουμε.

Δροσερές, σαλάτες, ολόφρεσκα μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά, μοσχοβολιστά μαγειρευτά με λαχανικά εποχής, το ανοιξιάτικο τραπέζι δίνει ρεσιτάλ γεύσης… Ετοιμάσαμε λοιπόν τον απόλυτο οδηγό για τα ανοιξιάτικα μαγειρέματά σας.

Τα φρέσκα της άνοιξης

Ξεκινώντας από τα βασικά, φροντίζουμε να προμηθευτούμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Κάποια από αυτά μπορεί να τα βρίσκουμε όλο το χρόνο στον πάγκο του μανάβη αλλά ένας βασικός κανόνας είναι να μάθουμε να τα βάζουμε στην κουζίνα μας όταν πρέπει. Αναζητήστε τα φρέσκα του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου που περιλαμβάνουν από φράουλες και ακτινίδια μέχρι σπαράγγια και αγκινάρες. Από το τραπέζι φυσικά δεν λείπουν και τα χόρτα.

Φτιάξτε μαρμελάδες και τσάντνεϊ, κέικ αλμυρά και γλυκά, γρανίτες και πιάτα με έμπνευση τα αρώματα της άνοιξης. Βασική προϋπόθεση όμως για να απολαύσετε στο έπακρο όλα αυτά τα καλά είναι να τα διαχειριστείτε σωστά, οπότε δείτε εδώ τα μυστικά για να διατηρήσετε τις φράουλες φρέσκες και εδώ πώς θα καθαρίσετε τις αγκινάρες.

Μαγειρέματα με τους «βασιλιάδες» της άνοιξης

Η γλυκιά φράουλα είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο και μαζί της μπορείτε να φτιάξετε γλυκά, που τρελαίνουν με τη νοστιμιά τους μικρούς και μεγάλους. Βέβαια η φράουλα ταιριάζει πολύ και στις ανοιξιάτικες σαλάτες, που αποκτούν αμέσως περισσότερο χρώμα αλλά και γεύση. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 15 από τις πιο αγαπημένες μας φραουλένιες συνταγές, που πρέπει να δοκιμάσετε άμεσα! Δείτε εδώ 15 φραουλένιες αλυμρές και γλυκές συνταγές.

Τα σπάράγγια έχουν ελάχιστες θερμίδες, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και εξαιρετικής νοστιμιάς ενώ η καλλιέργειά τους δεν περιλαμβάνει πολλά φυτοφάρμακα. Επίσης, τα αμινοξέα τους προλαμβάνουν το hang over, οπότε θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα βγείτε να τα πιείτε! Ετοιμάσαμε 6 συνταγές που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη σπαραγγιών αλλά στην Ευρώπη καταναλώνουμε κυρίως το λευκό, πιο χορταστικό και ελαφρώς πιο έντονο στη γεύση, και το πράσινο, πιο ντελικάτο και με μια ελαφριά επίγευση χλωροφύλλης. Η ελληνική άνοιξη, όμως, μας δίνει πλουσιοπάροχα το άγριο σπαράγγι και τις οβριές ή αβρωνιές, που δεν είναι σπαράγγια αλλά μοιάζουν στη γεύση. Οι ωμές κορυφούλες κάνουν ωραιότατη σαλάτα με λαδολέμονο, λίγο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Οι αβρωνιές πάλι, καλύτερα να μην τρώγονται ωμές, γιατί θεωρούνται τοξικές. Aγαπάει τις ομελέτες και γενικά το αβγό, κυρίως το ποσέ, μπαίνει σε μακαρονάδες και ριζότο, γίνεται βελουτέ και τάρτα. Ελαφρά σοταρισμένο με βούτυρο συνοδεύει κρέατα, πουλερικά ή αλλαντικά. Η καλύτερή του εκδοχή είναι ελαφρά ψημένο στο σχαροτήγανο ή, ακόμη καλύτερα, στα κάρβουνα αλειμμένο με ελαιόλαδο για 2 λεπτά.

10 συνταγές με υλικά που βρίσκεις μόνο την Άνοιξη: Κουκιά, αγκινάρες, σπαράγγια και φράουλες πρωταγωνιστούν αυτή την εποχή, δίνοντας μας την ευκαιρία να ετοιμάσουμε ξεχωριστές αλμυρές και γλυκές συνταγές. Συγκεντρώσαμε τις πιο αγαπημένες μας και σας τις παρουσιάζουμε, για να παίρνετε φρέσκες ιδέες. Θα τις βρείτε εδώ.

Μυρωδικά, πάνε παντού

Την άνοιξη που τα βρίσκουμε σε αφθονία, φτιάχνουμε μαζί τους εξαιρετικά φρικασέ, είναι η πινελιά που κάνει τη διαφορά σε φαγητά φούρνου ενώ ταιριάζουν πολύ σε σαλάτες. Τα μυρωδικά όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός, ο βασιλικός ή ο δυόσμος πρωταγωνιστούν στο cast των φρέσκων της άνοιξης, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Ας τους δώσουμε λοιπόν στην κουζίνα τον πρώτο ρόλο. Να μην λείπουν από κανένα πιάτο. Και ναι, αυτό είναι μια ωραία μαγειρική πρόκληση.

Διατήρηση φρέσκων μυρωδικών

Τα αγαπημένα μας μυρωδικά, προσθέτουν άφθονο άρωμα και γεύση σε όποιο πιάτο τα προσθέσουμε. Δυστυχώς, είναι ιδιαίτερα ευπαθή και δεν διατηρούνται για πολύ, μόλις κοπούν από τη γλάστρα. Τα ματσάκια μυρωδικών που αγοράζουμε από τον μανάβη, όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, ή το σέλινο δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους, στη συνταγή για την οποία τα αγοράσαμε, με κίνδυνο να χαλάσουν πριν χρησιμοποιηθούν σε κάποια συνταγή. Από την άλλη, οι γλαστρούλες με μυρωδικά, όπως ο βασιλικός και ο δυόσμος, που έχουμε στο μπαλκόνι, χρειάζονται να τα «ελαφρώνουμε» από το φύλλωμα τους όταν φουντώνουν πολύ, για να συνεχίζεται κανονικά η ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε και σε αυτή την περίπτωση, με ματσάκια μυρωδικών που κάπως πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να τα χρειαστούμε. Δείτε εδώ πώς.

Αποξήρανση μυρωδικών: Κάν’ τη μόνος σου

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε κάθε λογής φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά. Αν επίσης έχετε στη βεράντα σας γλαστρούλες, παίρνετε τα αρωματικά φυλλαράκια ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα αποξηράνετε και μόνοι σας. Δείτε εδώ πώς.

Η λύση της κατάψυξης

Η κατάψυξη λύνει το πρόβλημα της συντήρησης των τροφών για μεγάλο διάστημα. Πώς καταψύχουμε όμως την κάθε τροφή και τι γίνεται με τα θρεπτικά συστατικά τους; Για να κρατήσουμε τα λαχανικά και λίγο μετά την εποχή τους, για να έχουμε όλον το χρόνο εύκαιρα αμπελόφυλλα για ντολμαδάκια ή απλά για να διατηρήσουμε το παστίτσιο που μας έφτιαξε η μαμά και να το απολαύσουμε μερίδα μερίδα, υπάρχει η κατάψυξη!

Πηγή: olivemagazine.gr

Όλη η επικαιρότητα