Εκκλησία Ηλεία

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον Πύργο: «Η Κύπρος σας ευχαριστεί»

Ακούστε το άρθρο

Πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός τελέσθηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον Πύργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου που κατέφθασε χθες στο νομό μας και θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου να τιμήσει όσους βοήθησαν τα προσφυγόπουλα πριν από 44 χρόνια. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου που βρέθηκε στο ναό για να ασπαστεί την εικόνα του Αγίου και να δει από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ηχηρή ήταν η απουσία εκπροσώπων της δημοτικής και περιφερειακής αρχής.

Από νωρίς ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου όπου στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε ο εσπερινός. Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ και ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ που μίλησε πρώτος, αναφέρθηκε στο έργο και τη ζωή του Αγίου Αθανασίου και Κύριλλου και στο σημαντικό μάθημα που πρέπει να λάβουμε μέσω των δυο αυτών αγίων. Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, που αναφέρθηκε τόσο στην τιμή που του έκανε ο Μητροπολίτης Γερμανός με την πρόσκλησή του, όσο και για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να κάνει αυτό το ταξίδι: «Ευρισκόμεθα απόψε και αυτές τις μέρες μέχρι την Κυριακή στην επαρχία σας τόσο εγώ όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε και τον Υπουργό Παιδείας. Και δε θα έχουμε τα παιδιά, αλλά άντρες πλέον και γυναίκες με παιδιά και εγγόνια, που έχουν φιλοξενηθεί τόσο από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αθανάσιο, αλλά και από αρκετούς κατοίκους της πόλεως.

Πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σεβασμιότατο για την πρόσκληση που είχαμε και τη φιλοξενία που τυγχάνουμε από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στην ωραία πόλη σας και για όλες τις φιλοφρονήσεις και την αγάπη που δείχνετε και σε εμάς που βρισκόμαστε εδώ και στο λαό μας. Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε τα οφειλόμενα. Δε μας διαφεύγει η αγάπη του αείμνηστου Μητροπολίτη σας, ο οποίος δέχθηκε 415 παιδιά πρόσφυγες και οι μέρες εκείνες τις οποίες βιώσαμε ήταν πραγματικά τραγικές.

Εξεδιώχθησαν από τα σπίτια τους από τους Τούρκους στρατιώτες και πίστευαν  ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα επέστρεφαν πίσω. Και έφυγαν σχεδόν γυμνοί. Αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Σχεδόν ήταν πρόσφυγες το 1/3 του τόπου μας. Όσο και αν είχαν κάποιους γνωστούς και κάποιους συγγενείς, ήταν πολύ δύσκολο ιδίως τις μαύρες μέρες να ζήσουν έξω, γιατί ακόμα και τα χρήματά τους τα είχαν αφήσει στα σπίτια. Βρέθηκαν όλοι σε μια πολύ δύσκολη θέση.

Ήρθαμε κυρίως να κάνουμε ένα μνημόσυνο και του αείμνηστου Μητροπολίτη, αλλά και όσων έφυγαν από αυτή τη ζωή και φιλοξένησαν τότε τα παιδιά μας και να πούμε ένα ευχαριστώ στους συγγενείς και στους διαδόχους τόσο του Μητροπολίτη όσο και των υπόλοιπων ανθρώπων που φιλοξένησαν τα παιδιά μας.

Και με την ευκαιρία της πανηγύρεως εορτής που έχετε και βρίσκεται εδώ και ο ιερέας της Καισαριανής, όλοι μαζί θα γιορτάσουμε τους αγίους μας και ιδιαιτέρως τον άγιο Αθανάσιο. Ότι μπορούμε να προσφέρουμε, που εκτός από αγάπη δε μπορούμε να προσφέρουμε τίποτε άλλο, να πούμε ξανά ένα ευχαριστώ σε αυτούς που στάθηκαν στις δύσκολες στιγμές του λαού μας και συμπαραστάθηκαν όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε όλο τον Κυπριακό λαό».

Στο κλείσιμο του εσπερινού, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κύπρου Χρυσόστομο για την αποδοχή της πρόσκλησης του, ενώ δήλωσε ιδιαίτερη τιμή για τον ερχομό του.

Όλη η επικαιρότητα