Ηλεία

Ο Αρχηγός του Σώματος στον Πύργο: «Ισχυρός κρίκος της κοινωνίας η Πυροσβεστική»

Ακούστε το άρθρο

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα επιβεβαιώθηκαν χθες το απόγευμα οι στενοί δεσμοί της Πυροσβεστικής με την Ηλειακή κοινωνία, σε μια εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν οι δωρητές και οι αρωγοί του δύσκολου έργου της Πυροσβεστικής, παρόντος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλειου Καπέλιου, και πλήθους αξιωματικών του Σώματος, εκπροσώπων φορέων και πολιτών από όλη την Ηλεία.

Ο κ. Καπέλιος εξήρε το έργο των πυροσβεστών της Ηλείας, τονίζοντας ότι αντεπεξήλθαν με επιτυχία στη δύσκολη αντιπυρική περίοδο και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη χρονιά ο νομός –όπως και όλη η Ελλάδα- θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος με πληρότητα στα εναέρια μέσα.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου είναι μια υπηρεσία-κόσμημα, με σπουδαίο επιχειρησιακό έργο, η οποία το καλοκαίρι απέδειξε ότι μπορεί να κάνει πράγματα. Αυτό φάνηκε από την επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο και από το ότι δεν πάθαμε ζημιές το καλοκαίρι στην περιοχή, παρότι είχαμε πάρα πολλές πυρκαγιές. Θεωρώ ότι όλα πήγαν καλά, μπορεί να υπήρχαν κάποια μικροπροβλήματα αλλά ξεπεράστηκαν μέσα από μια σωστή διαχείριση των πραγμάτων», είπε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για τις υπουργικές δηλώσεις περί «στρεβλού Σώματος», ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα και ότι η συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι άψογη.

«Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα ούτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο επί της ουσίας. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει θεσμούς και διαδικασίες και η πολιτική μας ηγεσία μας στηρίζει απόλυτα», δήλωσε σχετικά.

«Υπήρχαν κάποια προβλήματα τις πρώτες μέρες της αντιπυρικής περιόδου με τον αριθμό των εναέριων μέσων. Δεν είχε ολοκληρωθεί ο αριθμός έλευσής τους, για αυτό είχαμε κάποια κενά – και στην Ηλεία στο Έρικσον. Δεν ήταν ολιγωρία της υπηρεσίας ό,τι έγινε πέρυσι, αλλά γραφειοκρατικά ζητήματα μας έφεραν πίσω και δεν μας άφησαν να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας. Φέτος τα πράγματα είναι αλλιώς, ξεκινήσαμε από νωρίς και προχωράμε ήδη τη διαδικασία των διαγωνισμών, οπότε το καλοκαίρι θα είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Καπέλιος.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση 

Κρίκοι της ίδιας αλυσίδας

Ο διοικητής της ΠΥ Πύργου, Γιάννης Πετρούτσος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις επιχειρησιακές δυσκολίες της Ηλείας, τονίζοντας ότι βρήκε πολύτιμους αρωγούς που συνέδραμαν καθοριστικά το δύσκολο έργο της υπηρεσίας, ειδικά το φετινό καλοκαίρι, και ευχαρίστησε τους φορείς και τους επαγγελματίες που δώρισαν υλικό στην υπηρεσία,

«Στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός, αφού εδώ στην Ηλεία βρήκα ανθρώπους που στήριζαν και στηρίζουν την Υπηρεσία μας, που βοήθησαν στην υλοποίηση του επιχειρησιακού μας έργου και μέσω της υπηρεσίας βοήθησαν τον συνάνθρωπό τους, καθώς και ανθρώπους και οργανισμούς που έβαλαν το χέρι στη τσέπη προσέφεραν από το υστέρημά τους, όχι για να αντικαταστήσουν τη δουλειά της πολιτείας αλλά για να συνδράμουν, αναγνωρίζοντας το έργο της Υπηρεσίας», επισήμανε ο κ. Πετρούτσος, κάνοντας ξεχωριστή μνεία σε όλους όσοι προσέφεραν εθελοντική εργασία ακόμα πιο απομακρυσμένο σημείο του νομού.

«Όλοι εσείς συμβάλατε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στο να πετύχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες και καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές. Όλοι., μαζί κρίκοι μιας αλυσίδας που στόχο είχε να περιορίσουμε το φαινόμενο της δασικής πυρκαγιάς», ανέφερε ο διοικητής της ΠΥ Πύργου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας, Σωτ. Παπαηλιού, ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στο δύσκολο έργο του καλοκαιριού, τονίζοντας ότι αποδείχθηκε το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί.

«Σηκώνουμε το τεράστιο φορτίο να προστατεύουμε την Αρχαία Ολυμπία και όλοι οι συνάδελφοί υπερβάλλουμε εαυτούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαηλιού.

Ράγισε καρδιές ο Στρατηγός!

Ξεχωριστή στιγμή, ίσως η πιο συγκινητική, ήταν η ομιλία του Ηλείου υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκου Νικολακόπουλου, ο οποίος εγκωμίασε το έργο των συναδέλφων του, αναφέρθηκε στην προσωπική του περιπέτεια υγείας  αλλά και στο απόσταγμα εμπειρίας από τη θητεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου είναι ένα πανεπιστήμιο της Πυροσβεστικής. Εδώ έμαθα να σβήνω φωτιές. Τα όνειρά μου σταμάτησαν στην Πάτρα αλλά θα τα καταφέρω. Παίρνω πολλή αγάπη από τους συναδέλφους για τον αγώνα μου και θα αγαπάω για πάντα την Πυροσβεστική του Πύργου», είπε εμφανώς συγκινημένος, ανατρέχοντας στο παρελθόν και στην κοινή του πορεία με τον κ. Καπέλιο, απέδωσε τα εύσημα στον κ. Πετρούτσο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, και έκανε ειδική αναφορά στον αξιωματικό Ανδρέα Λούρμπα, που ήταν δίπλα του τον Αύγουστο το 2016, όταν και ξεκίνησε η περιπέτειά του.

Αναγκαία η θωράκιση της Ηλείας

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, στάθηκε στην ανάγκη θωράκισης της Ηλείας από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, εγκωμιάζοντας το έργο των πυροσβεστών, υπενθύμισε τη συνδρομή της Περιφέρειας με την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, έθεσε εκ νέου το ζήτημα επιστροφής του αεροσκάφους Πετζετέλ στην Ηλεία, αναφέροντας ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση της αυτοδιοίκησης να βοηθά τους πυροσβέστες.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Λεωνίδας Βαρουξής, εξήρε το έργο των πυροσβεστών, υπογραμμίζοντας ότι ανήκουν σε εκείνους τους ανθρώπους που γίνονται υπεράνθρωποι και αποτελούν πρότυπο θυσίας, αυταπάρνησης και προσφοράς, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν πλακέτες στους δωρητές, καθώς και ευχαριστήρια και έπαινοι σε όσους συνέδραμαν στο έργο της Πυροσβεστικής.

Όλη η επικαιρότητα