Κόσμος

Ο Ασάνζ εκδιώχθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού και συνελήφθη

Ακούστε το άρθρο

Ο Ισημερινός εκδίωξε τον Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία της στο Λονδίνο και ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη από τις βρετανικές Αρχές.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού ανακοίνωσε πως αποσύρει την προστασία στον Ασάνζ έπειτα από αρκετά χρόνια παραμονής του στην πρεσβεία της χώρας στην Αγγλία.

Η βρετανική αστυνομία γνωστοποίησε ότι εκλήθη στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού για να συλλάβει τον Ασάνζ, αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ηλικίας 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από υπαλλήλους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην πρεσβεία του Ισημερινού, έπειτα από την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου του 2012», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Scotland Yard.

Όπως προστίθεται, μάλιστα, ο ίδιος τελεί υπό κράτηση στον αστυνομικό σταθμό του κεντρικού Λονδίνου, «όπου και θα παραμείνει έως ότου παρουσιαστεί στο δικαστήριο, το συντομότερο δυνατό».

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε το καθήκον εκτέλεσης του εντάλματος, καθώς προσκλήθηκε στην πρεσβεία από τον Πρέσβη του Ισημερινού, έπειτα από την άρση του καθεστώτος ασύλου», κατέληξε η βρετανική αστυνομία.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ, σημείωσε πως «σχεδόν επτά χρόνια μετά την είσοδο του στην πρεσβεία του Ισημερινού, μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο Ασάνζ είναι πλέον υπό κράτηση και αντιμέτωπος, δικαίως, με τη δικαιοσύνη στην Μεγάλη Βρετανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισημερινό για τη συνεργασία του με την Μητροπολιτική Αστυνομία για τον επαγγελματισμό τους. Κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο».

Ο Αυστραλός είχε λάβει άσυλο από τον Ισημερινό το 2012, όταν και ήταν αντιμέτωπος με την πιθανότητα έκδοσης στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό.

Η υπόθεση έχει έκτοτε μπει στο αρχείο, αλλά ο Ασάνζ φοβόταν την έκδοσή του στις ΗΠΑ λόγω των αποκαλύψεων των WikiLeaks.

Ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένως πως δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο.

Οι σχέσεις του ιδρυτή των WikiLeaks με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ήταν ιδιαιτέρως τεταμένες τον τελευταίο χρόνο, μετά την αλλαγή της ηγεσίας της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι τον Μάρτιο, είχαν διακόψει την πρόσβασή του στο διαδίκτυο. Τότε είχε ανακοινωθεί πως η απόφαση ελήφθη ώστε να σταματήσει ο Ασάνζ να «επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα