Αρχείο «Πατρίς»

Ο χαμένος θησαυρός στο «Πούσι» της Αχλαδινής (βίντεο)

Πατέρας και γιος από της Μηλιές και συγγενής τους από την Δίβρη, ανέλαβαν ρόλους χρυσοθήρων και με σκαπτικό μηχάνημα ξεκίνησαν οργανωμένη έρευνα στην περιοχή «Πούσι», της Αχλαδινής ώστε να βρουν έναν θησαυρό, που όπως πίστευαν ήταν θαμμένος στο σημείο από την Κατοχή.
Ακούστε το άρθρο

Για μια μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια ανεύρεσης ενός χαμένου θησαυρού, διαβάζουμε στην εφ. «Πατρίς» της 3ης Μαρτίου του 2011.

Πιο συγκεκριμένα, πατέρας και γιος από της Μηλιές και συγγενής τους από την Δίβρη, ανέλαβαν ρόλους χρυσοθήρων και με σκαπτικό μηχάνημα ξεκίνησαν οργανωμένη έρευνα στην περιοχή «Πούσι», της Αχλαδινής ώστε να βρουν έναν θησαυρό, που όπως πίστευαν ήταν θαμμένος στο σημείο από την Κατοχή.

Όπως αποδείχθηκε όμως ο θησαυρός ήταν… άνθρακας, αφού τελικά δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό στο σημείο όπου έσκαβαν.

Το δημοσίευμα: 

Άκαρπες απέβησαν τελικά οι προσπάθειες κατοίκων από τις Μηλιές, της Δημοτικής Ενότητας Φολόης, να ανακαλύψουν χαμένο θησαυρό στην περιοχή «Πούσι», της Αχλαδινής. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το πρωί στο σημείο των ερευνών, περιμένοντας με αγωνία να δει κάτι να… γυαλίζει. Τελικά, πριν εκπνεύσει ο χρόνος των ερευνών, η εκσκαφή σταμάτησε.

Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες, πατέρας και γιος από τις Μηλιές, κι ένας συγγενής τους από την Δίβρη, είχαν την πληροφορία ότι στην περιοχή «Πούσι» της Αχλαδινής, και συγκεκριμένα στην είσοδο του χωριού, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για την «Μάχη στο Πούσι», υπήρχε θαμμένος μεγάλος θησαυρός, αποτελούμενος από χρυσές λίρες. Τον θησαυρό είχαν θάψει εκεί  Γερμανοί την εποχή της Κατοχής. Οι πληροφορίες λένε πως εντόπισαν το συγκεκριμένο σημείο, μετά από μαρτυρίες παλαιότερων αλλά και δική τους έρευνα με ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων. Κάτι που οι ίδιοι δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν, τηρώντας μάλιστα σιγή ιχθύος.

Οι τρεις χρυσοθήρες, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες υπέβαλαν αίτημα στις αρμόδιες αρχές και έλαβαν την σχετική άδεια έρευνας.

Η έρευνα

Οι τρείς χρυσοθήρες, μετέβησαν στο σημείο με σκαπτικό μηχάνημα, που μίσθωσαν και υπό την επίβλεψη εκπροσώπων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας, άρχισαν την αναζήτηση. Μετά από αρκετές ώρες, κι ενώ η εκσκαφή είχε φτάσει σε βάθος 4-5 μέτρων, χωρίς ωστόσο να εκπνεύσει η προθεσμία που είχαν για εκσκαφή και επαναφορά του εδάφους, στην πρότερη κατάσταση μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι, σταμάτησαν μη έχοντας  βρει, τίποτα.

Όλη αυτή την ώρα, οι δύο εκ των τριών χρυσοθήρων παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον αλλά σιωπηλοί την όλη διαδικασία.

Μιλώντας μάλιστα στην εφ. «Πατρίς», πατέρας και γιος δε θέλησαν να αποκαλύψουν πως αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αναζήτηση του θησαυρού, είπαν ωστόσο πως αν κριθεί σκόπιμο θα επαναλάβουν την διαδικασία, κάτι που έχουν δικαίωμα να κάνουν, εκδίδοντας και πάλι σχετική άδεια έρευνας.

Δεκάδες κάτοικοι στο σημείο

Την διαδικασία αναζήτησης του θησαυρού όμως, παρακολουθούσαν και δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φολόης, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί το γεγονός. Μάλιστα, σημείωσαν ότι στην περιοχή γύρω από την εκκλησία, έχουν βρεθεί χρυσά νομίσματα και στο παρελθόν. Η πρώτη φορά ήταν πριν 10-15 χρόνια με έκδοση σχετικής άδειας και η δεύτερη –σύμφωνα με τις πληροφορίες- έγινε πρόσφατα και μάλιστα εν κρυπτώ. Οι γηραιότεροι ωστόσο ισχυρίζονται ότι υπάρχουν αρκετά σημεία, όχι μόνο στο Πούσι αλλά και στα χωριά Νεμούτα και Λάλα, που φημολογείται ότι υπάρχουν θαμμένοι θησαυροί. Πάντως όλοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία στους χρυσοθήρες, σημειώνοντας ότι θα ήταν πολύ καλό για την περιοχή τους να βρεθεί ένας θησαυρός.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΟΡΤ:

Όλη η επικαιρότητα