Κόσμος

Ο χάρτης της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης (pic)

Ακούστε το άρθρο

Το χάρτη με τα όρια της Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη δημοσιοποιεί σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δίνει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.

Σύμφωνα με το χάρτη:

  • Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
  • Tο σημείο C-D-E  αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.
  • Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, Τσαγατάι Ερτζίγες, ερωτάται μάλιστα από ακόλουθό του στο twitter αν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο αυτό το σημείο και πώς η οριο-γραμμή δεν κατεβαίνει νότια της Κρήτης, όπως έδειχναν άλλοι χάρτες.

via

Όλη η επικαιρότητα