Ελλάδα

Ο χιονιάς φέρνει ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα

Πού θα υπάρχει έλλειψη
Ακούστε το άρθρο

Ανατιμήσεις και ελλείψεις αναμένεται να παρουσιαστούν τα επόμενα 24ωρα στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών. Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως τα προϊόντα από τα Μέγαρα και τον Μαραθώνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας λαϊκών αγορών.

Προς το δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές οι ελλείψεις των λαχανικών λόγω του πάγου, κάτι οποίο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

«Ο Μαραθώνας και τα Μέγαρα που έχουν κηπευτικά και χορταρικά έχουν πάθει μεγάλη ζημιά από το χιόνι και από τον αέρα. Πιστεύω ότι έχουμε πρόβλημα, το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Όσο λιγοστεύουν τα προϊόντα σίγουρα θα υπάρξουν και αυξήσεις των τιμών, έτσι είναι ο νόμος της αγοράς. Πάντως σίγουρα έχουμε και μεγάλο πρόβλημα με τους δήμους που δεν καθαρίζουν τους δρόμους και δεν μπορούν να ανοίξουν οι λαϊκές αγορές» λέει στο newsit.gr ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας λαϊκών αγορών.

Μεγάλες καταστροφές στα θερμοκήπια

Στη συνέχεια, ο κ. Βάρσος, ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Μαραθώνα, μιλάει αναλυτικά για τις καταστροφές που υπέστησαν. «Μετά από μια τόσο μεγάλη κακοκαιρία σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις. Το θέμα είναι ότι κάποια προϊόντα θα αντικατασταθούν με άλλα σε 2 με 3 μήνες, αυτό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα είναι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις, στα θερμοκήπια δηλαδή. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και πολύ μεγάλο το κόστος για να επισκευαστούν. Τα προϊόντα που θα αντικατασταθούν εύκολα και το εύκολα που λέμε είναι σχετικό, γιατί βρισκόμαστε και στην χειμερινή περίοδο, δηλαδή ένα είδος αν το καλοκαίρι θέλει 45 μέρες για να αναπτυχθεί και να παραχθεί, τον χειμώνα θέλουμε 2,5 μήνες και πλέον» τονίζει.

Με δεδομένο ότι οι καταστροφές σε καλλιέργειες έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές περιμετρικά της Αττικής, σίγουρα θα δούμε ελλείψεις στην αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο. «Εμείς, βέβαια δεν προσπαθήσαμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε την κάθε έλλειψη εις βάρος του καταναλωτή, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές σε προσιτά επίπεδα. Θα υπάρξουν όμως σίγουρα αυξήσεις στις τιμές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα γιατί δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της γενικότερης καταστροφής» υπογραμμίζει.

Έχουν «καταστραφεί» άνθρωποι από τον χιονιά

Έπειτα ο δήμαρχος Μαραθώνα, ο κ. Τσίρκας, μας ενημερώνει ότι στον Κάμπο του Μαραθώνα και στο Κάτω Σούλι, έχουν καταστραφεί πάρα πολλά θερμοκήπια με την χιονόπτωση και οι άνθρωποι που παράγουν εποχιακά προϊόντα «έχουν καταστραφεί πλήρως». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σίγουρα θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε εποχιακά προϊόντα που βγαίνουν στις αγορές, όπως για παράδειγμα τα μαρούλια, τα λάχανα, τα κουνουπίδια.

Την ίδια ανησυχία για τις ελλείψεις των αγροτικών προϊόντων, μας μεταφέρει ένας ιδιοκτήτης μανάβικου στα Ιλίσια, αφού μας λέει ότι « τα λάχανα, τα μπρόκολα, ο άνηθος, ο  μαϊντανός, και ό,τι δηλαδή είναι σε πράσινο, θα είναι σε έλλειψη, έχουν καεί όλα! Όπως επίσης και τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα λεμόνια. Από Δευτέρα όμως θα δείξει τι έχει παραμείνει και τι ελλείψεις θα δημιουργηθούν».

Μιλώντας τώρα για τις τιμές υποστηρίζει ότι «θα παραμείνουν ίδιες, μόνο σε λίγα προϊόντα, όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια και οι πατάτες, προϊόντα δηλαδή που τα έχουμε ήδη στα ψυγεία μας, όλα τα άλλα θα αυξηθούν».

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα