Μουσική

O Χρήστος Θηβαίος εξομολογείται για τη μάχη του με το αλκοόλ: ”Η γυναίκα μου είπε: Ή αλλάζεις ή καταντάς”

Ακούστε το άρθρο

Ο εθισμός, μια λέξη δύσκολη και πολυχρησιμοποιημένη που δεν καταλαβαίνουμε εύκολα το εύρος της. Δεν καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους γύρω μας από όσους νομίζουμε, συχνά να μην καταλαβαίνουμε ότι αφορά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Κι αν ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι κάτι για το οποίο μιλάμε εύκολα και ακούμε πολλά, υπάρχουν τόσοι άλλοι που εύκολα αποσιωπούνται, όπως αυτός στο πιο εύκολα προσβάσιμο “ναρκωτικό”, το αλκοόλ. Ένας από τους λίγους διάσημους Έλληνες που έχουν μιλήσει δημόσια για τη μάχη τους να απεξαρτηθούν από αυτό, είναι ο Χρήστος Θηβαίος. Ο 56χρονος τραγουδοποιός ανακοίνωσε το πρόβλημά του πριν από λίγους μήνες σε εκπομπή της ΕΡΤ και χθες «ανοίχτηκε» ακόμα περισσότερο γι’ αυτό ως καλεσμένος της Ελεωνόρας Μελέτη στην εκπομπή «Μετά τα μεσάνυχτα».

«Από 25 ετών υπήρχε αυτή η συνεχής χρήση, άλλες φορές λιγότερο, άλλες περισσότερο. Αλλά πέρασαν τα χρόνια και κατέληξα να δω ότι πια έχω εθιστεί. Δεν έπινα με το που άνοιγμα τα μάτια μου, δεν το έκανα αυτό. Αλλά από μία ώρα της ημέρας και μετά ήταν μια διαρκής χρήση. Σε εμένα προσωπικά ξεκίνησε με κάτι πολύ αθώο, όπως είναι η μπύρα. Αλλά σιγά σιγά οι μπίρες ήταν αρκετές. Μετά, φυσικά, πάμε σε πιο βαρύ αλκοόλ. Καταλαβαίνεις, από ένα σημείο και μετά, ότι η μέρα δεν ξημερώνει και δεν διαρκεί», είπε ο Χρήστος Θηβαίος παραδεχόμενος πώς είχε σοβαρό θέμα με το αλκοόλ. «Κοινωνικοποιεί το αλκοόλ. Διευκολύνει αλλά στην ουσία αρχίζει και θολώνει τη σκέψη. Η σκέψη του ανθρώπου είναι εκ προοιμίου θολωμένη οπότε τη θολώνει ακόμα περισσότερο. Είναι μία συνήθεια», τόνισε ενώ στην ερώτηση αν είχε φτάσει σε σημείο να θεωρείται αλκοολικός είπε: «Θα πω κάτι βαρύ, δεν σταματάς ποτέ να είσαι αλκοολικός. Είσαι για πάντα αλκοολικός». Μιλώντας για την δυσκολία αυτού του εθισμού, ο τραγουδιστής που έγινε γνωστός μέσα από το συγκρότημα Συνήθεις Ύποπτοι το 1994 τόνισε: «Είναι πανεύκολο να το βρεις. Το βρίσκεις και στο περίπτερο. Και φυσικά, κακά τα ψέματα, κανείς δεν παίρνει ένα βαρύ ναρκωτικό μπροστά στα παιδιά του, αλλά με πολύ μεγάλη ευκολία θα πιει ένα ποτό μπροστά τους και όχι μόνο ένα».

«Όλοι το αντιλαμβάνονται αλλά κανείς δεν το λέει. Εννοείται πως μου άλλαζε τον χαρακτήρα και άλλες φορές ήμουν πολύ χαλαρός άλλες πιο επιθετικός. Δεν μπορείς να το ελέγξεις αυτό. Αλλά η οικογένειά μου και ειδικά η γυναίκα μου, η Μαρία Παυλοπούλου, με βοήθησε με σταθερότητα να αντιμετωπίσω το ίδιο μου το πρόβλημα. Το έκανε με αγάπη και ένταση που δείχνεις όταν πραγματικά αγαπάς τον σύντροφό σου. Μου είπε μια πολλή ωραία φράση, “ή αλλάζεις ή καταντάς”», εξομολογήθηκε. Έπειτα από αυτό ο Χρήστος Θηβαίος ζήτησε επιστημονική βοήθεια και ξεκίνησε να μάχεται τον εθισμό. «Αν το πάρεις απόφαση δεν είναι δύσκολο», σημείωσε ο ίδιος. «Πάνω από όλα πρέπει να αγαπήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό» σημείωσε ο Χρήστος Θηβαίος που χαρακτήρισε το πρόβλημά του πιθανώς «μια πράξη αλαζονείας. Ότι εμένα μου επιτρέπεται γιατί είμαι καλλιτέχνης». «Ανακάλυψα ότι τα καλύτερα τραγούδια μου τα έχω γράψει με καφέ» σημείωσε ο Χρήστος Θηβαίος.

Σε ότι αφορά τη σχέση του με τον μεγάλο γιο του και το πρόβλημα του αλκοολισμού είπε: «Ο γιος μου δεν με έκρινε ποτέ γι’ αυτό, αλλά πάντα είναι δίπλα μου και με στηρίζει. Το βλέμμα του αρκεί για να μου πει: “Φτάνει! Μέχρι εδώ, μπαμπά!”. Μου αρέσει που όταν δεν συνειδητοποιώ τα όριά μου, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου μού βάζουν όρια. Εφόσον έχει δει τις πράξεις μου, δεν χρειάζεται να τον συμβουλεύσω για το αλκοόλ».

«Η μεγαλύτερη αμηχανία που έχω αισθανθεί είναι όταν έχω τη μνήμη του εαυτού μου να τρέμουν τα χέρια μου. Να μην μπορώ να υπογράψω ένα αυτόγραφο και αυτό έγινε πρωί, δεν είχα πιει. Μετά ήπια 2, 3 μπίρες για να σταματήσω να τρέμω», είπε χαρακτηριστικά ο τραγουδοποιός που ευχόμαστε να έχει αφήσει αυτές τις «Μέρες αδέσποτες» της χρήσης του πίσω του οριστικά και για πάντα.

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency

via

Όλη η επικαιρότητα