Ηλεία

Ο δικηγόρος Θ. Αντωνόπουλος σχετικά με τη μήνυση που υπέβαλε για τις πυρκαγιές στην Ηλεία

Δήλωση.
Ακούστε το άρθρο

Κατέθεσα στα πλαίσια της μήνυσής μου αυτά που εγώ θεωρώ ότι συνέβησαν και εννοώ τις παραλείψεις των αρμοδίων αρχών σε σχέση με την αντιπυρική δράση τους και τις ενέργειες που έκαναν ώστε να μην έχουμε πυρκαγιές τέτοιας έντασης όπως αυτές του 2007 που φαίνεται ότι δεν μας δίδαξαν τίποτα.

Μπορεί να μην είχαμε ανθρώπινα θύματα, παρά μόνο κάποιους τραυματισμούς είτε πυροσβεστών είτε πολιτών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έγινε μια τεράστια καταστροφή. Όταν η ίδια η δασική υπηρεσία λέει ότι κάηκαν 125 χιλιάδες στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων συμπεριλαμβανομένων και κτηνοτροφικών καλλιεργειών, υποδομών αλλά και οικίες και επιχειρήσεις, δε μπορούμε παρά να μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή.

Αυτό που τόνισα στην κα Ανακρίτρια ήταν πως για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, δεν ελήφθησαν τα μέτρα που μπορούσαν και όφειλαν οι Αρχές να λάβουν. Όταν η αντιπυρική περίοδος κάθε χρόνο ξεκινά την 1η Μαΐου, σημαίνει ότι πρέπει οι συναρμόδιες Αρχές δηλ. Περιφέρεια, Δήμοι, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δασαρχείο να έχουν προβεί σε κάποιο σχεδιασμό και μελέτες. Αυτό σημαίνει δράσεις, συνέργειες μεταξύ των υπηρεσιών, επαγρύπνηση, συντονισμός, όχι εφησυχασμός. Πιο πρακτικά, πρέπει να καθαρίζονται και να αποψιλώνονται οι δασικές εκτάσεις. Να γίνονται αντιπυρικές ζώνες καινούριες, πρέπει να συντηρούνται οι παλιές, πρέπει να τοποθετούνται πυροσβεστικοί κρουνοί, πρέπει να τοποθετούνται υδατοδεξαμενές, πρέπει να γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και δράση ώστε να κόβονται τα δέντρα που έρχονται σε επαφή με τα εναέρια δίκτυα της ΔΕΗ ειδικότερα στα σημεία που γίνεται ζεύξη καλωδίων υψηλής τάσης. Εδώ από ότι είδα, στην περιοχή δεν είχε τοποθετηθεί ούτε ένα πυροφυλάκιο, επανδρωμένο, σε επίκαιρο σημείο και ο πυροφύλακας να ειδοποιήσει έγκαιρα για την ύπαρξη πυρκαγιάς.

Δεν πιστεύω να είχε τοποθετηθεί πουθενά πυροσβεστικός κρουνός, δεν πίστευα να είχε τοποθετηθεί πουθενά υδατοδεξαμένη. Δεν πιστεύω ότι είχαν γίνει αποψιλώσεις και καθαρισμοί σε τέτοια έκταση και με τέτοιον τρόπο ώστε να διαφυλάσσουν το δάσος αλλά και τις γύρω εκτάσεις και τους οικισμούς.

Πιστεύω ότι δεν ελήφθησαν τα μέτρα που έπρεπε και οι υπηρεσίες δεν συνεργάστηκαν όπως έπρεπε. Επιρρίπτω μεγάλες ευθύνες και στη Περιφέρεια και στους Δήμους, ειδικότερα σε αυτούς τους Πύργου και της Αρχ. Ολυμπίας.

Θεωρώ ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε χρηματοδότηση από την Πολιτική Προστασία για την αντιπυρική περίοδο, κάθε Δήμος έχει μια υποδομή και προσωπικό κι μηχανήματα που θα πρέπει να είναι οργανωμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δράσουν.

Από τα στοιχεία που συνέλεξα, είδα ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας χρηματοδοτηθήκε περίπου με 400 χιλιάδες ευρώ και για τον Δήμο Πύργου δεν γνωρίζω ακριβώς. Εκείνο που γνωρίζω για τον Δήμο Πύργου είναι ότι έγινε πρόσληψη 13 ατόμων για την δασοπροστασία – πυροπροστασία στις 16 Ιουλίου, δηλαδή δυο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου! Αγοράστηκαν πυροσβεστική κρουνοί επίσης τον Ιούλιο και δεν ξέρω αν πρόλαβαν να τους εγκαταστήσουν και μάλιστα αυτοί οι κρουνοί είχαν γραφτεί στον προϋπολογισμό του 2020 και αγοράστηκαν φέτος.

Μετά από δυο μέρες έπιασε η φωτιά στην Κορυφή και ακολούθησε η φωτιά στο Λαντζόι και την ευρύτερη περιοχή. Ας έρθει ένας να μου πει αν είδε κάπου ένα πυροφύλακα, ένα πυροσβεστικό κρουνό, ένα πυροφυλάκιο, μια υδατοδεξαμενή.

Η Περιφέρεια λέει ότι διέθεσε 25 μηχανήματα αλλά αυτά τα έστειλε κατόπιν εορτής. Αυτά έπρεπε να είναι τοποθετημένα σε επίκαιρα σημεία πριν τις πυρκαγιές για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά».

Όταν η φωτιά φύγει – έλεγαν οι παλιοί – δεν μαζεύεται! Εμείς φέτος φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε και… εξαγωγή πυρκαγιών, την πλήρωσαν και άλλοι Νομοί εξαιτίας των ελλείψεων μας.

Μου έκανε εντύπωση ότι βγήκε η συντονίστρια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κα Ευσταθία Γιαννιά και έλεγε ότι είμαστε πανέτοιμοι, βέβαια δεν πρόλαβαν να τα κάνουν όλα ελέω πανδημίας. Θα ήθελα να μου πει τι πρόλαβαν να κάνουν, τι δεν πρόλαβαν και αυτά που δε πρόλαβαν πως συνδέονται με την πανδημία.

Επίσης, ο κάθε Δήμαρχος ή ο κάθε υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας να μας πει τι ακριβώς έκανε.  Ενδεχομένως έγιναν κάποιες εργολαβίες. Αυτοί πρέπει να κατονομάσουν και να δώσουν στοιχεία ποιος εργάστηκε, που εργάστηκε, κατόπιν εντολής τίνος και επί τη βάσει ποιας μελέτης εκτέλεσε οποιοδήποτε έργο και πως πληρώθηκε και ποιος παρέλαβε το έργο το οποίο εκτέλεσε.Δεν μπορεί να καίγεται ο μισός Νομός και να απευθυνόμαστε στον ‘’στρατηγό άνεμο’’ που δε υπήρχε κιόλας άνεμος αυτή τη φορά, με 2-3 μποφόρ καήκαμε.

Οι Δασικές Υπηρεσίες ζήτησαν 17,5 εκατομμύρια ευρώ και τους δόθηκε 1,7 εκατ. για την δασοπροστασία.Αν είχαν δοθεί αυτά τα χρήματα ίσως να μην καιγόταν όλη η Ελλάδα! Τώρα μόνο για την Εύβοια χρειαζόμαστε κάποια δισεκατομμύρια και για την Ηλεία που πάντα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης θα χρειαστούν πολλά χρήματα, και αν δοθούν τελικά!

Βρήκα ένα δημοσίευμα της εφ. «Πατρίς», μια εξαγγελία του κυρίου Χαρδαλιά και του κυρίου Χρυσοχοΐδη , ότι θα λειτουργήσει το σύστημα «Δρυάδες» που σημαίνει τοποθέτηση υδατοδεξαμενών , πλέγμα υδατοδεξαμενών, ώστε να μπορεί να μειώνεται ο επιχειρησιακός  χρόνος του ελικοπτέρου. Αντί δηλαδή να πηγαίνει στην θάλασσα, να πηγαίνει στις δεξαμενές αυτές να παίρνει νερό και να πηγαίνει στην φλεγόμενη περιοχή. Έγινε αυτό; Αμφιβάλλω…

Δύο συντονιστικά της Περιφέρειας, ένα συντονιστικό του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τι είπαν σε αυτά τα συντονιστικά; Έδιναν ευχές ο ένας στον άλλον να μην του συμβεί το κακό ή συνέταξαν κάποιο σχέδιο;  Αυτά θέλω να διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα δεδικασμένο για την Ηλεία και για το πώς τελικά τεκμηριώνονται οι ευθύνες. Είναι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των πυρκαγιών του 2007 , η οποία κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση και στο πρωτοδικείο του Πύργου και στο εφετείο της Πάτρας. Κατέληξε τελικά στο Άρειο Πάγο.

Ας πάρουν την απόφαση την 940/2015 του Αρείου Πάγου, που αναφέρεται σε αυτή την τεράστια πυρκαγιά και να δουν ακριβώς πως έδρασαν και η πολιτική προστασία και η τοπική αυτοδιοίκηση και η τότε νομαρχία. Οι ευθύνες που θα δουν να καταλογίζονται, είναι ακριβώς οι ευθύνες που υπάρχουν και σε αυτές τις πυρκαγιές. Το μόνο που λείπει είναι οι νεκροί.

Εγώ προσωπικά είμαι  διατιθέμενος να πάει αυτή η υπόθεση μέχρι το τέλος και το εννοώ. Για αυτό καλώ οποιονδήποτε πολίτη θεωρεί ότι στην περιοχή του δεν ελήφθησαν τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας με αποτέλεσμα αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές , ή ακόμα και η διαχείριση της πυρκαγιάς  από την πλευρά της Πυροσβεστικής με τα επίγεια και εναέρια μέσα του δήμου και της περιφέρειας δεν ενέργησαν  εγκαίρως , αποτελεσματικά και αμέλησαν τα καθήκοντά τους, να έρθουν και να καταθέσουν στο Δικαστήριο. Η μήνυσή μου στηρίζεται όχι μόνο στις διατάξεις του ποινικού κώδικα αλλά και στις διατάξεις του νόμου για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Θοδωρής Αντωνόπουλος, Δικηγόρος

Όλη η επικαιρότητα