Categories: Ηλεία

Ο Δήμος Πύργου τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Share

Μνήμες από μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια, φωτογραφίες από τη ζωή και την πορεία της τεράστιας πολιτικής προσωπικότητας του Ελευθέριου Βενιζέλου, καθώς και μουσικές από το καλλιτεχνικό σχήμα της Ζωής Τηγανούρια,  γύρισαν το χρόνο πίσω και πλημμύρισαν με έντονα συναισθήματα το χώρο του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή το περασμένο Σάββατο.

Εκεί, όπου ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, τίμησαν την συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή με δύο εκδηλώσεις.

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, υποδέχτηκε τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με έδρα τα Χανιά, Νικόλαο Παπαδάκη και τον ευχαρίστησε με τα πιο θερμά λόγια για την παραχώρηση των φωτογραφιών, δηλώνοντας:

«Είναι τιμή για την πόλη μας να φιλοξενεί την έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση φωτογραφικού υλικού που απεικονίζουν κορυφαίες στιγμές του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, ο οποίος – συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του – έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της χώρας μας. Η εκδήλωση αυτή, σημειολογικά αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου ιστορικού γεγονότος, της Μικρασιατικής καταστροφής, η οποία πολλά μας δίδαξε ως χώρα. Ξεπερνάμε το τραύμα εκείνης της περιόδου και βλέπουμε τη δημιουργική της διάσταση και την «αιμοδοσία πολιτισμού»  που έγινε από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον κ. Παπαδάκη ο οποίος καταβάλει άκοπες προσπάθειες όλα τα τελευταία χρόνια για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη όλων αυτών των γεγονότων και το παράδειγμα του μεγάλου πολιτικού ανδρός. Ενός πολιτικού με παγκόσμιο εκτόπισμα. Οι πράξεις του έχουν γραφτεί στην παγκόσμια πολιτική ιστορία και έχει αποτελέσει σταθμό στην πορεία του νεοελληνισμού. Πιστεύουμε στις αξίες που ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάλεψε να τις κάνει πράξεις. Τα οράματά του είναι ακόμη ζητούμενα για τη χώρα μας, όπως όλη η διαδρομή των δημοκρατικών αγώνων».

Ελευθέριος Βενιζέλος – Ο πιο πολυφωτογραφημένος ηγέτης

Ο κ. Παπαδάκης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύργου, την πρόεδρο του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου και τον πρόεδρο της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλη Σεϊντή για τη φιλοξενία της έκθεσης, κάνοντας ειδική μνεία για την αισθητική του χώρου και τον τρόπο παρουσίασης των φωτογραφιών. «Ο Βενιζέλος ήταν από τους πιο πολυφωτογραφημένους ηγέτες παγκοσμίως. Με μια στατιστική, συναγωνίζεται τον Τζον Κένεντι. Είναι μια έκθεση της πολυτάραχης ζωής του από την εποχή της γέννησης μέχρι και του θανάτου του» δήλωσε.

–  Ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος προσφέροντας αναμνηστικό δώρο του Δήμου στον κ. Παπαδάκη δήλωσε: «Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση της κορυφαίας πολιτικής προσωπικότητας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Παπαδάκη που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την ιστορία της χώρας μας, να ζούμε στιγμές και περιόδους που πραγματικά έχουν αφήσει ανεξίτηλο το χρώμα τους στη σύγχρονη ιστορία μας. Με τέτοιες εκδηλώσεις γινόμαστε γνώστες της ιστορίας μας και παράλληλα μεταδίδονται σημαντικά μηνύματα»

–  Στην έκθεση αναφέρθηκε και η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, λέγοντας: «Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε στην πόλη μας την κινητή έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με φωτογραφίες απ’ όλη τη διαδρομή του μεγάλου πολιτικού και οραματιστή, στις οποίες αποτυπώνεται μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Τζανέτου, ο Γ.Γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, η Φλώρα Παπαγιαννάκη και η πρόεδρος της Τ.Κ. Στρεφίου Αθανασία Κούρβα.

*** Η έκθεση θα παραμείνει στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή ανοιχτή για το κοινό έως και την Πέμπτη 28/7/2022 και ώρες: 10.00 – 13.00 και 19.00 – 21.00.

«Το Παρίσι του Λεβάντε»

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, τη σκυτάλη πήρε η μουσικοσυνθέτρια Ζωή  Τηγανούρια με τη συναυλία-παράσταση «Σμύρνη 1922: Το Παρίσι του Λεβάντε».  Ένα υπέροχο σύνολο μουσικών ερμήνευσε μικρασιατικά τραγούδια, δικές της συνθέσεις, και κομμάτια μεγάλων συνθετών με κυρίαρχα αυτά του Μίκη Θεοδωράκη.

Η μουσική και τα τραγούδια συνδυάστηκαν αρμονικά με αφηγηματικά κείμενα για τη μικρασιατική καταστροφή, τη Σμύρνη, τη Γενοκτονία των Ποντίων, τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης κ.α. Τα τραγούδια ερμήνευσαν  ο Νίκος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Βούτσας (ερμηνεία και αφήγηση), σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου.