Ηλεία

Ο Δήμος Ζαχάρως ακυρώνει τις μεγάλες εκπτώσεις σε τρία έργα: Όχι πάνω από 50%…!

Απόφαση που ίσως δρομολογήσει γενικότερες εξελίξεις στο θέμα των εκπτώσεων στα δημόσια έργα, έλαβε ο δήμος Ζαχάρως, καθώς αποφάσισε να ακυρώσει τις υψηλότερες προσφορές σε τρία έργα, οι οποίες ήταν πάνω από 50%, καθώς δεν έλαβε τις πειστικές απαντήσεις που ζήτησε από τους προσωρινούς αναδόχους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια, η οικονομική επιτροπή του δήμου Ζαχάρως αποφάσισε ομόφωνα να ακυρώσει τον προσωρινό ανάδοχο στα έργα «Βελτίωση και ασφαλτόστρωση δρόμου Κρυονέρι –Μυρώνεια», ύψος 178.000 ευρώ, «Βελτίωση και ασφαλτόστρωση δρόμου Νέα Φιγαλεία Μίνθη» ύψους 867.000 ευρώ, και «Βελτίωση και ασφαλτόστρωση δρόμου Νέα Φιγαλεία Αγία Άννα», ύψους 504.000 ευρώ…

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αναστάσιος Λαμπρόπουλος, σύμφωνα με το άρθρο 88 του Ν. 4412/16 αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον προσωρινό ανάδοχο να αιτιολογήσει κατά τρόπο ικανοποιητικό το χαμηλό επίπεδο τιμής υλικών και κόστους του έργου που έχει προτείνει.

Ακολούθως, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ζήτησε από τους προσωρινούς αναδόχους να αιτιολογήσουν τη χαμηλή προσφορά του εντός δέκα ημερών, η οποία δεν δόθηκε από τον προσωρινό ανάδοχο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, με συνέπεια η τεχνική υπηρεσία να ζητήσει την ακύρωση της προσφοράς και να προχωρήσει στην αμέσως χαμηλότερη.

Στο έργο ασφαλτόστρωσης Κρυονέρι-Μυρώνεια κατακυρώθηκε προσωρινά προσφορά στο 37%, ενώ στα άλλα δύο έργα κατακυρώθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι με εκπτώσεις 57,39% και 53,65%, με την υποσημείωση ότι θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες αιτιολογήσεις που ουσιαστικά θα εγγυώνται την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, ειδάλλως θα ακυρωθούν και αυτές.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Φάμελος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο δήμος πορεύεται με πρώτιστο κριτήριο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών,  η οποία θα προέλθει μόνο μέσα από την ομαλή εκτέλεση των απαραίτητων έργων.

«Τα έργα αυτά υλοποιούνται μέσα από το Ταμείο Μολυβιάτη, για αυτό και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να είμαστε προσεκτικοί στο πώς τα αξιοποιούμε. Κινούμενοι με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία αλλά και από τον προβληματισμό μας για τις υψηλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς που έγιναν, ζητήσαμε από τους προσωρινούς αναδόχους αιτιολόγηση του χαμηλού κόστους της προσφοράς για να προχωρήσει η διαδικασία. Ως δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν λειψά έργα και να πάνε χαμένα τα χρήματα. Θέλουμε να παραδώσουμε ολοκληρωμένα έργα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα –στο μέτρο του εφικτού- και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων να διορθώσουμε πιθανές παραλείψεις», επισήμανε ο κ. Φάμελος.

Όλη η επικαιρότητα