Categories: Πολιτική

Ο Διονύσης Καλαματιανός στα «Πολιτικά Νέα»: «Εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή σελίδας και ένα ελπιδοφόρο μέλλον!»

Share

Στον δρόμο προς την κάλπη της 21ης Μαΐου, τα «Πολιτικά Νέα» φιλοξενούν σήμερα τον Διονύση Καλαματιανό.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ  που διεκδικεί εκ νέου την ψήφο του των πολιτών της Ηλείας στις προσεχείς εκλογές παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης  σ τον δημοσιογράφο της εφ.«Πατρίς» Γιώργο Μικελόπουλο απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων ηλειακού και όχι μόνο περιεχόμενου και οι απαντήσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ποιο είναι στα αλήθεια το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε εσείς στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ολόκληρο τον ηλειακό ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου;

«Οι συγκεκριμένες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Είναι μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία πιστεύουμε ότι ο λαός θα πει ‘’φτάνει ως εδώ’’ και θα αφήσει όλα αυτά που του δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα και τη ζωή του. Θα αφήσει πίσω την τεράστια ακρίβεια και αισχροκέρδεια, την θηλιά των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και του ιδιωτικού χρέους , τα τεράστια χτυπήματα που υπήρξαν στην δημοκρατική λειτουργία και στο κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών και όλα αυτά που δημιουργούν μια δυσβάσταχτη κατάσταση. Βλέπουμε στην επαφή που έχουμε με τους πολίτες, ότι ο κόσμος αγωνία, βρίσκεται σε ένα άγχος και μια κατάσταση που δε ξέρει που θα του ξημερώσει για την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια, στα καύσιμα, στην αδυναμία να ικανοποιήσει τις καθημερινές ανάγκες του βίου.

Πιστεύουμε ότι αφήνοντας πίσω όλα αυτά θα εμπιστευθεί την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, για μια αλλαγή σελίδας που την έχει ανάγκη ο κόσμος. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, να συμμετέχουν στην δημοκρατική διαδικασία και ειδικά οι νέοι και οι νέες να εμπιστευθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες με τη ψήφο τους γιατί αν δε συμμετέχουν, αφήνουν άλλους να αποφασίσουν για τις ζωές τους».

Είδαμε μετά την τραγωδία των Τεμπών την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει ωστόσο λίγο αργότερα είδαμε στις μετρήσεις να επανέρχεται στις διαφορές πριν το δυστύχημα. Εμπιστεύεστε τις δημοσκόπησεις και θεωρείται ότι η υπόθεση Γεωργούλη έπαιξε ρόλο στο να μεγαλώσει φαινομενικά τουλάχιστον ξανά η διαφορά;

«Πραγματικά, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε και συγκλονίζει ολόκληρη τη Χώρα. Αντιμετωπίσαμε το τραγικό αυτό δυστύχημα με σοκ και οδύνη και διαπιστώσαμε ότι για να φτάσουμε σε αυτό,παρατηρήθηκαν  τραγικές ελλείψεις.

Η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση τετραετίας, έχει συγκεκριμένες ευθύνες, καθώς δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός, ότι το καλοκαίρι του 2019 σταμάτησε να λειτουργεί η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, δίχως να αποκατασταθεί η λειτουργία της, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του ΟΣΕ.

Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση Γεωργούλη είναι σαφώς μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Μόλις μαθεύτηκε η καταγγελία, υπήρξε άμεση αντίδραση και απομακρύνθηκε ο κ. Γεωργούλης από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και από το ίδιο το κόμμα.  Εμείς με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζουμε την έμφυλη βία, τη σεξουαλική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση. Είμαστε ξεκάθαρα με τα θύματα και όχι με τους θύτες.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, από το 2012 και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων αποτυγχάνει να εντοπίσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Μάλιστα, αυτό γίνεται με εκκωφαντικό τρόπο, καθώς τα πραγματικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι 6 με 7 μονάδες μεγαλύτερα από αυτά που δίνονται.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία τους, και παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία είναι απέναντι στην κυβερνητική  πολιτική και την καταδικάζει και πιστεύουμε ότι αυτό θα φανεί και στην κάλπη.

O Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει κατά καιρούς το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων». Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δηλαδή, ο μόνος τρόπος είναι να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές ή υπάρχει τρόπος να καθίσει στο τραπέζι να συζητήσει και σε ενδεχόμενο μιας οικουμενικής – ας πούμε – κυβέρνησης;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το μόνο κόμμα που δηλώνει πως μπορεί από την κάλπη της 21ης Μαΐου να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Για αυτό έφερε την απλή αναλογική, για να υπάρξουν κοινωνικές, πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις. Είναι μια προτεραιότητα σταθερότητας, που δεν βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και σε αστάθεια. Αντίθετα με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη που λένε εκλογές μέχρι να υπάρξει αυτοδυναμία. Παραβλέπουν, βέβαια, το γεγονός πως αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας οδήγησαν στην πτώχευση το 2009. Όπως, επίσης, παραβλέπουν ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας που δίνουν λύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λοιπόν, στοχεύει στην καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές και στο σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Και αυτό γιατί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει ήττα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο με πολλά και σκληρά διλήμματα. Με δεδομένο, πως όλα δείχνουν πως πάμε για κυβέρνηση συνεργασίας μήπως αυτό το κλίμα έντασης και διαφωνιών αποπροσανατολίζει τον κόσμο και πόσο εύκολη μπορεί να είναι η συνεργασία αλλά και μετέπειτα συνύπαρξη σε κυβέρνηση μέσα σε τέτοιο κλίμα πόλωσης;

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, έχουν επιλέξει ως πολιτική στρατηγική έναν επικίνδυνο δρόμο. Ένα δρόμο διχασμού και πόλωσης της ίδιας της κοινωνίας. Ένα δρόμο ακραίας και επιζήμιας ρητορικής, που δηλητηριάζει το δημόσιο διάλογο και εν τέλει το πολιτικό σκηνικό της Χώρας. Στην προσπάθειά τους αυτή δε διστάζουν να ψεύδονται ασυστόλως, να συκοφαντούν και να παραπληροφορούν, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποτινάξουν τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες τους για τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία.  Μπροστά στην κυβερνητική πόλωση και τοξικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτάσσει τη νηφαλιότητα, τη σύνεση και τη ψυχραιμία, με τον ήρεμο και εμπεριστατωμένο πολιτικό του λόγο.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι καινούργια. Διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα πριν 3 χρόνια. Τότε έλεγαν ότι είναι ουτοπική. Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ρεαλιστική.  Είναι μια πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές, σοσιαλδημοκρατικές, προοδευτικές πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε στη δημοσιότητα το ελάχιστο πρόγραμμα, το συμβόλαιο για την αλλαγή, την δική του πρόταση για την δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Οι πολίτες τα γνωρίζουν αυτά και δεν αποπροσανατολίζονται. Γνωρίζουν πως μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει ήττα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.  Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανοίγει τον δρόμο για την προοδευτική διακυβέρνηση».

Τα προγράμματα των κομμάτων αλλά και οι υποψήφιοι έχουν γίνει πλέον γνωστά. Θεωρείτε ότι στις μέρες μας υπάρχει ακόμα η ιδεολογία, υπάρχει ακόμα η πίστη στις προγραμματικές θέσεις του ενός ή του άλλου ή κόσμος πλέον ψηφίζει πιο πολύ προσωποκεντρικά και σε ορισμένες περιπτώσεις με αρνητική ψήφο;

«Η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει πίσω της πολλαπλά και βαθιά προβλήματα. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια και το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών πληγώνουν βαθιά την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί κατακόρυφα, οι επαγγελματίες παλεύουν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν ανοιχτοί, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής.

Βεβαίως, τα κυβερνητικά πεπραγμένα περιλαμβάνουν και άλλα πολλά, όπως την απαξίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας την κατάργηση του οχταώρου, τη διαμόρφωση συνθηκών εργασιακής ζούγκλας, την κοροϊδία με τη δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού,

την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, βάζοντας σε κίνδυνο τις συντάξεις, τις ασφαλιστικές εισφορές και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τις απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την οικονομική ελίτ, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους αφήνοντας στο έλεος της φτωχοποίησης τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απέχθεια σε καθετί με δημόσιο χαρακτήρα,  τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Από τη άλλη πλευρά, υπάρχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με στοχευμένες παρεμβάσεις για  την  αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, την ενίσχυση του εισοδήματος για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και τους συνταξιούχους, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας και παιδείας, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τη συγκρότηση ισχυρού δημοκρατικού κράτους, και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ενίσχυση της νέας γενιάς.

Πυρήνας της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το πρόγραμμα των 50 ημερών. Ένα πρόγραμμα που δίνει άμεσα απαντήσεις στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν, με μέτρα κατά της ακρίβειας, προβλέποντας ένα ολιστικό σχέδιο για το χρέος. Ειδικότερα, η πρώτη νομοθετική πράξη θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Είναι αναγκαίο να μπει τέλος στον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, αφήνοντας έρμαιο την περιουσία των πολιτών, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, στις τράπεζες και στα funds. Παράλληλα, προβλέπεται η ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις για το υπόλοιπο, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα και όλοι όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

Περαιτέρω, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η  αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και του μισθού στον δημόσιο τομέα κατά 10%, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, καταβολή των αναδρομικών και διόρθωση των αδικιών που προκαλεί η προσωπική διαφορά, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε.,η κατάργηση καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5% και ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται, λοιπόν, για δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μια το πρόγραμμα της απερχόμενης κυβέρνησης ολοκληρώνεται με κύριο χαρακτηριστικό του την μέριμνα υπέρ των λίγων και ισχυρών.

Από την άλλη υπάρχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για άμβλυνση των ανισοτήτων, για στήριξη της κοινωνίας και ανάταξη της οικονομίας, υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτά θα συγκρίνουν οι πολίτες και θα προσέλθουν στις κάλπες για την ετυμηγορία τους.

Ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα από τον Πύργο να δεσμεύεται για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον νομό όπως οι υποδομές, η υγεία και οι σχολές.Οι εξαγγελίες του προφανώς ικανοποιούν τους Ηλείους αλλά είναι και απόλυτα δεσμευτικές σε περίπτωση που δεν γίνουν πράξη. Υπάρχει όντως πλάνο για την ανάπτυξη της Ηλείας αν ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών είναι κυβέρνηση;

«Τα τελευταία 4 χρόνια η Ηλεία βίωσε τη συνεχή κυβερνητική υπονόμευση, με  ακυρώσεις, καθυστερήσεις και ξήλωμα δομών και υποδομών.

Η κατάρρευση της δημόσιας υγείας, η καταδικαστική απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, οι καθυστερήσεις σε βασικά έργα υποδομής, ο αποκλεισμός από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτά. Είναι, επίσης: η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και αποκατάστασης, από τις πυρκαγιές,η τεράστια αναμονή και καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τις καταστροφές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα,      η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, η μειωμένη απορροφητικότητα προϊόντων, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ειδικά το ζήτημα των υποδομών μας πληγώνει, με: τις παλινωδίες και τους τραγικούς χειρισμούς στο «Πάτρα-Πύργος», που ήδη έχουν φέρει μεγάλες καθυστερήσεις και διόδια, εκτοξεύοντας, παράλληλα, το κόστος κατασκευής, τις ελλείψεις, παραλείψεις και αστοχίες στο έργο βελτίωσης στην υφιστάμενη εθνική οδό Πατρών-Πύργου, τις καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του φράγματος Πηνειού, το πάγωμα εκσυγχρονισμού Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων και Δικτύων Υποδομών Περιοχής Λίμνης Καϊάφα, την αδιαφορία για τον αυτοκινητόδρομο «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» και τον οδικό άξονα «Αρχαία Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη, τη στασιμότητα για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου.

Όλα αυτά είναι γνωστά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τα τελευταία 4 χρόνια επισκέφτηκε 5 φορές τον τόπο μας. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει πως υπάρχει πλάνο για την Ηλεία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών είναι κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, την απαξίωση και την υποβάθμιση που υφίσταται η Ηλεία εδώ και 4 χρόνια από τις ανεύθυνες και καταδικαστικές κυβερνητικές πολιτικές.

Όλη η δημοκρατική και προοδευτική Ηλεία βρίσκεται στο πλευρό του και θα επιλέξει στις εκλογές της 21ης Μαΐου τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για τη μεγάλη νίκη και την πολιτική αλλαγή. Για την προοδευτική διακυβέρνηση. Μόνο έτσι θα επανέλθει η ελπίδα, η αισιοδοξία και το χαμόγελο στην πληγωμένη κοινωνία που ασφυκτιά, στην αδικημένη Ηλεία».