Life

Ο δολοφόνος με τις ξανθές μπούκλες: Ο «μαύρος άγγελος» της Αργεντινής

Το 1971, μια σειρά δολοφονιών συγκλονίζει το Μπουένος Άιρες. Η αστυνομία αδυνατεί να εντοπίσει το δράστη μέχρι που το Φεβρουάριο του 1972 λαμβάνει μια κλήση για ληστεία σε ένα σιδηροπωλείο.
Ακούστε το άρθρο

Η δεκαετία του 1960 στην Αργεντινή έφτασε αργά και είχε πολιτιστικές προεκτάσεις που ξεχύθηκαν μέχρι και τη δεκαετία του ’70. Μια σειρά καταπιεστικών στρατιωτικών καθεστώτων που διακόπτονταν μόνο από περιοδικά εκλεγμένες πολιτικές κυβερνήσεις άρχισε το 1955. Ο στρατηγός Eduardo Lonardi και ο ναύαρχος Rojas ηγήθηκαν του κατακλυσμιαίου γεγονότος, γνωστού ως «Revolucion Libertadora», και έδωσαν τέλος στη δεύτερη θητεία του Juan Domingo Peron.

Ο στρατηγός Χουάν Κάρλος Ονγκάνια, πρόεδρος της Αργεντινής εκ παραδρομής από τις 29 Ιουνίου 1966 έως τις 8 Ιουνίου 1970, είχε μεγάλο αντίκτυπο στην πολιτιστική λογοκρισία. Το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον του» φάνηκε να επικεντρώνεται στο μήκος της φούστας των νεαρών γυναικών και στο μήκος των μαλλιών των νεαρών ανδρών. Απόλαυσε περιοδικά να κλείνουν επειδή τον γελοιοποιούσαν και γκαλερί τέχνης να βάζουν λουκέτο επειδή προκαλούσαν τη δημόσια προσβολή, αλλά φαινομενικά δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να βάλει φρένο στην ακμάζουσα κουλτούρα του Μπουένος Άιρες, όπου η τέχνη και η λογοτεχνία άνθιζαν – ιδίως εκείνες που παρείχαν εξαιρετικά έντονο κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο.

Στις 19 Ιανουαρίου 1952, εν μέσω της τεράστιας πολιτικής αναταραχής και της πολιτιστικής μεταρρύθμισης, η Αργεντινή είδε τη γέννηση ενός ανθρώπου που θα γινόταν ένας από τους πιο φοβερούς ανθρώπους στην ιστορία της χώρας. Ο Carlos Eduardo Robledo Puch, αργότερα γνωστός απλώς ως «Ο Άγγελος του Θανάτου» και ο «Μαύρος Άγγελος», θα διαπράξει σχεδόν δώδεκα δολοφονίες και 17 ληστείες, μαζί με μια πληθώρα άθλιων εγκλημάτων που βρίσκονται σήμερα στο μητρώο του.

Αρχίζει το χάος

Στις 15 Μαρτίου 1971, ο Puch -παιδί μεσοαστικής οικογένειας- και ο συνεργός του, ο παιδικός του φίλος Jorge Antonio Ibanez, λήστεψαν το νυχτερινό κέντρο Enamor, στο Olivos. Μπαίνοντας από ένα πίσω παράθυρο τα ξημερώματα, έκλεψαν 350,00 πέσος. Πριν διαφύγει, ο Puch χρησιμοποίησε ένα πιστόλι Ruby και σκότωσε τον ιδιοκτήτη και τον νυχτοφύλακα στον ύπνο τους.

Μετά την πρώτη επίθεση, ο Puch και ο Ibanez κρύφτηκαν μέχρι τις 9 Μαΐου. Διέρρηξαν ένα κατάστημα ανταλλακτικών Mercedes Benz στο Vicente Lopez από τον φεγγίτη. Σε ένα πίσω δωμάτιο κοιμόταν ένα ζευγάρι και το νεογέννητο παιδί τους. Ο Puch τους πυροβόλησε και τους δύο, σκοτώνοντας τον άνδρα και τραυματίζοντας τη γυναίκα. Ο Ibanez προσπάθησε να βιάσει τη γυναίκα. Επιβίωσε από τη δοκιμασία και αργότερα κατέθεσε εναντίον του Puch στη δίκη.

Καθώς έφευγαν από το κατάστημα Mercedes, ο Puch πυροβόλησε στην κούνια όπου βρισκόταν το μωρό και έκλαιγε. Οι πυροβολισμοί του αστόχησαν και το ζευγάρι διέφυγε με 400,00 πέσος.

Ο επόμενος φόνος ήρθε γρήγορα. Το ζευγάρι αφαίρεσε τη ζωή του νυχτοφύλακα ενός σούπερ μάρκετ στις 24 Μαΐου, στο Τάντι.

Στις 13 Ιουνίου έγινε το επόμενο χτύπημα. Ο Ibanez διέρρηξε ένα γκαράζ στο Constitución. Πυροβόλησε και σκότωσε τον επιστάτη, κλέβοντας ένα Ford Fairlane. Ο Puch τον συνάντησε αργότερα και εντόπισαν μια 16χρονη κοπέλα να βγαίνει από ένα μπόουλινγκ στην Avenida del Libertador. Την παρέλαβαν, όπου ο Ibanez προχώρησε στο βιασμό της στο πίσω κάθισμα, ενώ ο Puch οδηγούσε. Την άφησαν να φύγει από την Παναμερικανική οδό. Καθώς έτρεχε μακριά τους, ο Puch την πυροβόλησε πέντε φορές στην πλάτη.

Έντεκα ημέρες αργότερα σκηνοθέτησαν παρόμοια επίθεση, οδηγώντας στην ίδια τοποθεσία και βιάζοντας μια 23χρονη γυναίκα που είχαν παραλάβει στο Vicente Lopez. Εκείνη αντιστάθηκε στην επίθεση και στη συνέχεια πετάχτηκε ημίγυμνη από το αυτοκίνητο. Ο Puch την πυροβόλησε 7 φορές καθώς έτρεχε προς τα αμερικανικά σύνορα.

Το τέλος για το δίδυμο Puch-Ibanez ήρθε στις 5 Αυγούστου 1971. Ο Puch τράκαρε το αυτοκίνητο που οδηγούσαν, σκοτώνοντας τον Ibanez κατά τη σύγκρουση. Ο ίδιος ο Puch διέφυγε σώος και αβλαβής.

Ο Puch πήρε λίγο τον χρόνο του μετά το θάνατο του φίλου του, επιστρέφοντας για λίγο στις σπουδές του και κάνοντας μία επανασύνδεση με τον άλλο παιδικό του φίλο, τον Hector Somoza. Ο Somoza έγινε ο επόμενος συνεργάτης του Puch. Στις 15 Νοεμβρίου, εισέβαλαν σε ένα σούπερ μάρκετ στη Βουλώνη. Ο Puch γέμισε το κατάστημα με σφαίρες με ένα κλεμμένο πιστόλι Astra διαμετρήματος 32 χιλιοστών, το οποίο είχε κλαπεί σε μια ληστεία λίγες μέρες νωρίτερα.

Μεταξύ της 17ης και της 24ης Νοεμβρίου, εισέβαλαν σε δύο αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και δολοφόνησαν τους φύλακες. Έκλεψαν πάνω από 1.000.000 πέσος.

Μια βάναυση γκάφα

Το 1972, την 1η Φεβρουαρίου, ο Πουτς και ο Σομόζα διέρρηξαν ένα κατάστημα σιδηρικών. Μόλις μπήκαν μέσα, σκότωσαν τον φύλακα και προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα κλειδιά του για να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Όταν τα κλειδιά δεν λειτούργησαν, ο Puch αιφνιδιάστηκε και συγχύστηκε. Ξαφνιασμένος, πυροβόλησε και σκότωσε τον Somoza.

Για να εμποδίσει την αστυνομία να αναγνωρίσει το πτώμα, ο Puch έριξε ένα καμινέτο στο πρόσωπο του δολοφονημένου συντρόφου του. Πήρε τα χρήματα από το χρηματοκιβώτιο αφού το άνοιξε με το ίδιο καμινέτο.

Τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Somoza, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Robledo Puch συνελήφθη. Ενώ έκαιγε τον Σομόζα μέχρι να τον κάνει αγνώριστο, παρέλειψε να ελέγξει τις τσέπες του, μία από τις οποίες περιείχε την ταυτότητά του.

Το σκοτάδι πέφτει πάνω στον άγγελο

Η αστυνομία ερεύνησε τη βίλα του Puch, βρίσκοντας χρήματα από τις ληστείες και δύο περίστροφα, ένα 32άρι και ένα διαμετρήματος 0,5. Αρχικά αρνήθηκε τα πάντα αλλά τελικά ο Robledo Puch ομολόγησε κάθε έγκλημα για το οποίο κατηγορήθηκε με κάθε λεπτομέρεια. Μεταξύ των ομολογιών του ήταν και ληστείες που δεν είχαν καν καταγγελθεί.

Στις 7 Ιουλίου 1972, ο τότε κατηγορούμενος δραπέτευσε από το κατάστημα κράτησής του στο Penal de Olmos, που βρίσκεται κοντά στη La Plata. Μετά από μόλις 64 ώρες, συνελήφθη καθώς περιπλανιόταν στους δρόμους του Olivos.

Ο Robledo Puch δικάστηκε το 1980 και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, η μέγιστη δυνατή ποινή στην Αργεντινή. Επρόκειτο να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή υψηλής ασφαλείας Sierra Chica, όχι μακριά από την πόλη Olavarria.

Μια αγαπημένη θεωρία του συγγραφέα Osvaldo Aguirre σχετικά με τη φήμη του Robledo Puch δεν αφορά τα ίδια τα εγκλήματα. Αντιθέτως, ο Aguirre υποθέτει ότι ο Puch παραμένει στη μνήμη του κοινού τόσο καθαρά επειδή δεν ζήτησε ούτε μία φορά συγχώρεση ή δεν εξέφρασε μεταμέλεια κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Τον Νοέμβριο του 2013, ο Puch ζήτησε επανεξέταση της ποινής του. Αν αυτό δε μπορούσε να γίνει εφικτό, είχε ζητήσει την εκτέλεσή του με θανατηφόρο ένεση, παρά τη μη νομιμοποίησή της στην Αργεντινή. Και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Carlos Eduardo Robledo Puch είχε περάσει περισσότερα από 45 χρόνια στη φυλακή και έγινε ο μακροβιότερος κρατούμενος στην Αργεντινή.

Ίσως η πιο ανατριχιαστική επίδειξη της έλλειψης μεταμέλειας του Robledo Puch, ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ενώπιον του δικαστηρίου: «Αυτό ήταν ένα ρωμαϊκό τσίρκο. Είχα κριθεί και καταδικαστεί εκ των προτέρων».

 Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα