Αρθρογραφία

Ο δοσατζής πρωί – πρωί…

Ακούστε το άρθρο

Νωρίς το πρωί χτύπησε παρατεταμένα και ασυνήθιστα το κουδούνι του διαμερίσματος και ακούστηκε η γνώριμη φωνή του δοσατζή «καλημέρα σας κυρία μου», παρότι στο ακουστικό δεν ήταν η κυρία, «ανοίξτε μου παρακαλώ, για να σας ενημερώσω για την δόση του δανείου σας που λήγει στο τέλος του μήνα» και η κυρία άνοιξε στον κύριο δοσατζή πρωί-πρωί, μόλις πάνω στην ώρα που ξυπνάει η οικογένεια.

Μέχρι τώρα οι συναντήσεις γινόταν με τον κύριο και σε ουδέτερο χώρο, στο παρακείμενο ξενοδοχείο αλλά ο δοσατζής, ή μάλλον τα αφεντικά διέταξαν, στο εξής οι συναντήσεις να γίνονται στο Υπουργείο, συγνώμη στο σπίτι ήθελα να πω, με κάθε επισημότητα , θέρμη και διάθεση φιλοξενίας, αν εκδηλώνονταν τέτοια επιθυμία από τον δοσατζή.

Και η συζήτηση άρχισε σε χαλαρό και φιλικό κλίμα οπωσδήποτε, αλλά και με καθαρές κουβέντες από τον δοσατζή, ο οποίος μιλάει καθαρά και σταθερά ότι στο τέλος του μήνα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τρόπο να πληρωθεί η δόση, για να αποφύγουμε την καθυστέρηση, τα πανωτόκια, αλλά κυρίως για να μην χαλάσει η καλή εικόνα στις αγορές.

Κάτι πήγε να πει ο κύριος που τυχαίνει να είναι και σύζυγος, αλλά δεν του επετράπη γιατί η συζήτηση γίνεται αποκλειστικά με την κυρία ως πρωτοφειλέτη και η οποία φέρει και την κύρια ευθύνη του δανεισμού, συνεπώς και της μετέπειτα επικοινωνίας μέχρι την εξόφληση, «εσείς κύριε, ως τριτεγγυητής, μπορείτε να μιλάτε μόνο όταν σας ρωτούν».

Φαντάζομαι είμαι κατανοητός λέει σε έντονο ύφος ο δοσατζής, άλλωστε χάρη σας κάνω που έρχομαι στο σπίτι σας και όχι στο ξενοδοχείο, και το κάνω για να μην εκτίθεστε περισσότερο στις αγορές και στους διάφορους δανειστές που θα αναλάμβαναν το ρίσκο να σας χρηματοδοτήσουν, μετά τον Αύγουστο που διατυμπανίζετε ότι θα βγείτε στις αγορές και όπως ξέρετε πάλι εμείς θα είμαστε τριτεγγυητές, όπερ σημαίνει ότι πάλι θα έρχομαι για τα τοκοχρεολύσια και τα προαπαιτούμενα.

Και μην προσπαθείτε να παραμυθιάζεται τον κόσμο, με διάφορα που λέγονται και πολιτικολογίες, ή ψεύτικα λόγια και μεγάλα, ξέρετε πως τα πράγματα είναι δύσκολα, η ρευστότητα του συστήματος απόλυτα ελεγμένη από τα κέντρα ελέγχου, αλλά κυρίως μην παίρνετε αέρα και νομίζετε πως βγαίνοντας στις αγορές ξεμπλέξατε και από την κρίση  οπότε μπορεί να σκεφτείτε να ξαναρχίσετε τα φαγοπότια και τα σπάταλα συμπόσια.

Η κατάστασή σας είναι πολύ σοβαρή και κρίσιμη, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών είναι αρνητικό, η δε παραγωγική σας βάση είναι διαλυμένη σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τον τουρισμό και την ναυτιλία, αλλά δεν αρκούν αυτοί οι τομείς, ώστε να υπερκεράσουν ή έστω να ισοψηφίσουν τους ζημιογόνους λοιπούς τομείς .

Σας παρακαλώ λοιπόν, για να μην έχουμε παρατράγουδα, να εξοφλήσετε μέχρι το τέλος του μήνα και θα σας ξαναδώ στα μέσα Αυγούστου, να σας συνοδεύσω μάλιστα στις αγορές, γιατί έχετε χρόνια να βγείτε και θα αγνοείτε πολλά πράγματα.

Όλη η επικαιρότητα