Αρθρογραφία

Ο «εμπρηστής» κ. Τόσκας

Σε μια περίοδο που η χώρα μας φλέγεται από άκρη σε άκρη από τις αλλεπάλληλες  πυρκαγιές, πολλές εκ των οποίων έχει αποδειχθεί ότι είναι έργο εμπρηστών, η δήλωση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα με την οποία αμφισβήτησε την επιχειρησιακή επάρκεια των πυροσβεστών, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως ατυχής. Αδυνατώ να πιστέψω ότι σκοπός του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν να προσβάλλει το Πυροσβεστικό Σώμα, που απαριθμεί δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στην άσκηση των καθηκόντων τους. Γιατί αν πραγματικά ισχύει κάτι τέτοιο θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω για την ευφυΐα και την οξυδέρκειά του. Είναι δυνατόν να στηλιτεύεις και να απαξιώνεις τους «αξιωματικούς» και τους «στρατιώτες» σου την ώρα της μάχης; Εν προκειμένω εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου. Φυσικά και όχι.

Επειδή λοιπόν θεωρώ τον Νίκο Τόσκα ως ευφυή άνθρωπο και επιπλέον- ως πρώην στρατιωτικός – γνώστη των βασικών κανόνων για να κερδίσεις έναν πόλεμο – όπως αυτός απέναντι στις πυρκαγιές- εκτιμώ ότι άλλη ήταν η στόχευση της τοποθέτησής του στη Βουλή. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό που ήθελε να θίξει σχετίζεται με την έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού, με την κακή συντήρηση των οχημάτων, με τη μείωση των πόρων για την πρόληψη και την δασοπυρόσβεση κ.α.  Ζητήματα για τα οποία όλοι συμφωνούμε.

Ωστόσο, ένας υπουργός σε τόσο νευραλγικά καθήκοντα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Και να φιλτράρει όχι μία, αλλά πολλές φορές από το μυαλό του, τις δηλώσεις του πριν τις βγάλει στον αέρα. Γιατί  όντως η συγκεκριμένη δήλωσή του, με τον τρόπο που έγινε, ήταν αν μη τι άλλο… εμπρηστική! Και το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ότι στάθηκε η αφορμή για να «ανάψουν» φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, με δηλώσεις και αντιδηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλά κυρίως, επειδή προκάλεσε την άκρως δικαιολογημένη και οργισμένη αντίδραση των ίδιων των πυροσβεστών.

Παραθέτω αυτούσιο ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών που αποτυπώνει το μέγεθος της οργής τους: «Έλεος κύριε Υπουργέ! Έλεος με την προσπάθεια απαξίωσής μας, την οποία επιχειρείτε συνεχώς, ατυχώς όμως εν τέλει! Δεν σας το έχουν πει ότι εκτίθεστε συνεχώς; Ποιούς ακριβώς κατηγορείτε; Αυτούς που έχετε αφήσει στο έλεος του Θεού με γυμνά χέρια να παλεύουν με τις φλόγες; Αυτούς που καθημερινά δίνουν και τη ζωή τους στο καθήκον με βαρύ τίμημα, αν κάνετε τον κόπο να ανατρέξετε στον μακρύ κατάλογο των θανόντων και τραυματιών τα τελευταία χρόνια; Τι ακριβώς επιδιώκετε με τα λεγόμενά σας; Την πλήρη απαξίωσή μας; Με ποιον σκοπό και στόχο; Κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να ανακαλέσετε τις ατυχέστατες δηλώσεις σας που έχουν εξοργίσει το πυροσβεστικό προσωπικό, ή αλλιώς να δώσετε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις στρεβλώσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα… Εκτός και αν οι στρεβλώσεις και η διαπλοκή είναι ανάμεσα στους πυροσβέστες και τη φωτιά.»

Εν κατακλείδι, το επάγγελμα του πυροσβέστη μόνο εύκολο δεν είναι. Αντίθετα ελλοχεύει πολλούς κίνδυνους ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Τρανή απόδειξη ο μακρύς κατάλογος των νεκρών, τρεις από τους οποίους, ο Αθανάσιος Νιάρχος, ο Ιωάννης Δρακόπουλος και ο Ανδρέας Τζούμας, ήταν μεταξύ των θυμάτων το καλοκαίρι του 2007 στη μαρτυρική Αρτέμιδα. Γι’ αυτό και απαιτείται σεβασμός από τους εκπροσώπους της πολιτείας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια πολιτεία που η ίδια δεν έχει πράξει το καθήκον της απέναντί τους.

Όλη η επικαιρότητα