Αγροτικά Ηλεία

Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις ζημιές – Σε απόγνωση οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Βουπρασία

Ακούστε το άρθρο

Αγανακτισμένοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί στην Αετοράχη –Δάφνη Βουπρασίας από την άρνηση του ΕΛΓΑ να αναγνωρίσει την μεγάλη ζημιά που έπαθαν οι ελιές τον περασμένο Νοέμβριο από ισχυρή ανεμοθύελλα.

Συγκεκριμένα και όπως υποστηρίζουν αγρότες-ελαιοπαραγωγοί που συγκεντρώθηκαν στο μοναδικό καφενείο της Αετοράχης, τον περασμένο Νοέμβριο πέρασε ισχυρή ανεμοθύελλα από την περιοχή και «ξύριζε» εκατοντάδες ελαιόδενδρα ένα μήνα πριν ξεκινήσει η ελαιοσυγκομιδή.

Οι αγρότες έκαναν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, (προς 10 λεπτά του ευρώ η ρίζα) αφού η ζημιά άγγιξε και το 70% της παραγωγής. Προς έκπληξή τους λίγο καιρό αργότερα ο ΕΛΓΑ τους ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αποζημιωθούν και πως «η ζημιά στην καλλιέργεια αποδίδεται σε μύκητες» και όχι σε ανεμοθύελλα.

Οι αγρότες της περιοχής με οργή άκουσαν την θέση του ΕΛΓΑ , δεν την αποδέχονται και επιμένουν ότι η ανεμοθύελλα ήταν ο λόγος της καταστροφής της παραγωγής.

Ανεμοθύελλα η βασική αιτία

«Πέρυσι έγινε στην περιοχή της Αετοράχης μεγάλη ζημιά στις ελιές από ανεμοθύελλα. Η ελιά είναι η βασική καλλιέργεια της περιοχής και τα στρέμματα που έπαθαν ζημιά είναι εκατοντάδες. Οι κάτοικοι έκαναν δήλωση αλλά ο ΕΛΓΑ θεώρησε ότι η καταστροφή ήταν μύκητες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η καταστροφή ήταν από ανεμοθύελλα, αυτό ήταν η βασική αιτία» δήλωσε την Πατρίς ο γεωπόνος Παναγιώτης Καραδήμας.

«Βασική καλλιέργεια η ελιά»

«Ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια μας έχει εγκαταλείψει. Με την ανεμοθύελλα πάθαμε πέρυσι μεγάλη ζημιά. Εδώ ο μικρότερος ελαιοπαραγωγός έχει 300 ρίζες και ο μεγαλύτερος πάνω από 2000 ρίζες. Η Αετοράχη , η Δάφνη αλλά και η ευρύτερη περιοχή έχουν ως βασική καλλιέργεια την ελιά η παραγωγή της οποίας πέρυσι καταστράφηκε  από ανεμοθύελλα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΚ Τάσος Αντωνακόπουλος.

Τσακάλια και ΕΛΓΑ

Παράλληλα ο πρόεδρος αναφέρεται και σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής: «Και σα να μην έφθανε και αυτό ήρθε και η χαριστική βολή. Έρχονται και τα τσακάλια και κάθε βράδυ σκοτώνουν 2-3 πρόβατα. Ούτε και η κτηνοτροφία πάει καλά στην περιοχή μας…Ο επόπτης του ΕΛΓΑ δεν έρχεται για δύο τρία πρόβατα. Μας λένε μόλις σας φάνε δέκα καλέστε μας. Μα μέχρι τότε θα έχουν σαπίσει τα πρώτα πρόβατα. Κατά τα άλλα πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς οι αγρότες είμαστε σε απόγνωση»

Όλη η επικαιρότητα