Κινηματογράφος

Ο ελληνικός κινηματογράφος πάει… σχολείο

o_ellinikos_kinimatografos_paei._sholeio.jpg

Το σινεμά πάει… σχολείο! Χάρη σ’ ένα πρωτότυπο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής της τέχνης του κινηματογράφου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 70 σχολεία σε όλη την Ελλάδα φέτος θα ταξιδέψουν στην κινηματογραφική παραγωγή της χώρας.

Το «Πρώτη Ωρα: Σινεμά» υλοποιείται από το «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Η περιήγηση στον ελληνικό κινηματογράφο, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα και η παρουσίαση «ανθρώπων που κατέγραψαν την πραγματικότητα, τη σχολίασαν και την αγάπησαν με τον τρόπο τους» πραγματοποιείται μέσα από μια προβολή που την αποτελούν μικρά αποσπάσματα γνωστών ή και άγνωστων ταινιών.

Παράλληλα με την προβολή οι μαθητές σκέφτονται, συζητούν και τέλος ανακαλύπτουν μέσα από αυτή την πρωτότυπη διαδικασία -η οποία διαρκεί όσο μία διδακτική ώρα- τα μυστικά που κρύβουν οι κινηματογραφικές εικόνες. Η παρουσίαση αυτής της πρώτης προβολής έγινε την Τρίτη, στην αίθουσα Κινηματογράφου και Ιστορίας του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και διευθυντή του περιοδικού «Σινεμά» Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Χιούμορ, γνώσεις και εκπλήξεις
Οι περίπου 40 μαθητές, όλων των τάξεων του Λυκείου, μέλη του Ομίλου Κινηματογράφου του σχολείου, συμμετείχαν στη δράση που έμοιαζε με ένα «διαδραστικό εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ» γεμάτο χιούμορ, γνώσεις και εκπλήξεις. Από τον Θανάση Βέγγο και τις κωμωδίες, στο «Ελληνικό γουέστερν» και το «Μιούζικαλ», με το «Γοργόνες και μάγκες» σε αντιδιαστολή με το «Ενας Αμερικάνος στο Παρίσι» κι ύστερα στο τρίπτυχο «Γάμος, Οικογένεια, Απιστία».

Η «Ελλάδα στα Οσκαρ» έχει να επιδείξει «Ζορμπά», «Ποτέ την Κυριακή» και «Κόκκινα φανάρια», οι πρώτες πολιτικές νύξεις έρχονται με το «Υπάρχει και Φιλότιμο» και το «Ξύπνα Βασίλη». Στο «Λαός και Κολωνάκι» μπαίνει το μπουζούκι, στο «Συνοικία το όνειρο» ο Γρ. Μπιθικώτσης τραγουδά «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», ενώ ο Λοΐζος κυριαρχεί με το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας». Ο Θ. Αγγελόπουλος σκηνοθετεί τον «Θίασο», την πιο σημαντική ταινία του ελληνικού σινεμά και κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα με το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα». Κι ύστερα η «Πολίτικη κουζίνα» των 1,5 εκατομμυρίων εισιτηρίων και το Νέο Ελληνικό Ρεύμα με τον «Κυνόδοντα», τη «Στρέλλα», το «Miss Violence» αλλά και το εμπορικό και καλογυαλισμένο «Αν».

Το «Πρώτη Ωρα: Σινεμά» συνδυάζει τη διαπαιδαγώγηση με την ψυχαγωγία και στοχεύει στην περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών και των καθηγητών τους με την πιο δημοφιλή σύγχρονη μορφή τέχνης. Μέσω μιας συνοπτικής εικόνας της ιστορίας του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου και σε συνδυασμό με γνώσεις σχολικών μαθημάτων όπως η Ιστορία, οι Θετικές επιστήμες, η Ελληνική ή Ξένη Γλώσσα και η Γεωγραφία, δημιουργεί ένα κινηματογραφικό παιχνίδι μάθησης.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2006 από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (το οποίο διοργανώνει το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας και το Athens Open Air Film Festival) κι έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε 400 σχολεία, και περισσότερους από 25.000 μαθητές, σε όλη τη χώρα. «Σιγά σιγά το διαμορφώνουμε μαζί με τα παιδιά και τους καθηγητές των σχολείων που το παρουσιάζουν» λέει στο «Εθνος» ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Εχει εξελιχθεί σε ένα διαδραστικό κινηματογραφικό παιχνίδι που σκοπό έχει να μάθει στα παιδιά όχι την ιστορία -γιατί δεν κάνουμε ιστορική αναδρομή- αλλά τα βασικά σημεία του κινηματογράφου και πώς μπορούν να σκέφτονται όταν βλέπουν ταινίες. Να μη δέχονται τα πράγματα επειδή κάποιος τους τα είπε έτσι. Και να έχουν συνεχώς ένα κριτικό βλέμμα απέναντι σε κάθε ταινία ξεχωριστά, απέναντι στα κινηματογραφικά είδη και τις κινηματογραφίες».

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ
Ηταν όνειρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις: Παγκόσμιο, Ελληνικό και Γαλλικό Σινεμά (το τελευταίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη χρονιά στο πλαίσιο του Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος).

Η παρουσίαση του Ελληνικού Σινεμά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014 θα εφαρμοστεί σε 70 Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης από τις ηθοποιούς Δώρα Σαμψώνα και Σοφία Γεωργοβασίλη. «Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση και η γνώση του κινηματογράφου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των μαθητών σε σχέση με τα οπτικοακουστικά στην εποχή που ζούμε. Από όλα αυτά τα παιδιά θέλουμε να προκύψουν οι αυριανοί δημιουργοί αλλά και θεατές». «Η κινηματογραφική παιδεία θα έπρεπε να είχε μπει στα σχολεία χρόνια πριν και να ξεκινά από το νηπιαγωγείο», σύμφωνα με την παραγωγό Φοίβη Αγγελοπούλου, αντιπρόεδρο του ΕΚΚ. «Ηταν ένα όνειρο του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και πολλών από μας».

www.ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα