Ηλεία

Ο Ενιπέας «τρώει» τις περιουσίες – Ανάστατοι οι κάτοικοι Στρεφίου και Σαλμώνης

Ακούστε το άρθρο

Ίσως είναι οι καταλληλότερες λέξεις για να περιγράψουν  το πώς νιώθουν  κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Στρεφίου και Σαλμώνης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις ζημιές που προκαλεί ο ποταμός Ενιπέας, τόσο στις ιδιοκτησίες τους όσο και στις υποδομές της περιοχής.

Χωράφια ακαλλιέργητα, ελιές αμάζευτες, τσουβάλια με ζωοτροφές που μεταφέρονται στον ώμο αλλά κυρίως χαμένο αγροτικό εισόδημα σε δύσκολους καιρούς.

Και όλα αυτά επειδή ο μοναδικός δρόμος που αποτελεί την πρόσβαση σε μία περιοχή καλλιεργήσιμων χωραφιών άνω των 100 στρεμμάτων έχει πέσει εξαιτίας των νερών του ποταμού.

Σε μία διαφορετική πολιτισμένη χώρα ίσως αυτό δεν θα ήταν είδηση αφού οι όποιες ζημιές θα είχαν αποκατασταθεί άμεσα, στη χώρα μας και στην περιοχή μας όμως είναι, αφού η γραφειοκρατία αλλά και η αδιαφορία ορισμένων, όπως τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, τους έχουν αναγκάσει να υπόκεινται σε όλη αυτή την ταλαιπωρία εδώ και παραπάνω από ενάμιση χρόνο.

Αδιαφορία από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή

Όπως σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής, οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Ενιπέα αλλά και η αφαίρεση των προβόλων που απέτρεπαν τα νερά του ποταμού στο να  «χτυπούν»  πάνω στα χωράφια, είναι σύμφωνα με αυτούς η αιτία του προβλήματος.

Μάλιστα τονίζουν ότι  παρότι από την πρώτη στιγμή που εντόπισαν το πρόβλημα έσπευσαν να ζητήσουν την παρέμβαση για να μην επεκταθεί η ζημιά, δεν κατάφεραν να πείσουν τους αρμόδιους της Περιφέρειας.

«Δυστυχώς από την   Περιφερειακή  Ενότητα Ηλείας  βρήκαμε πόρτες και αυτιά κλειστά.

Το αποτέλεσμα με την καταστροφή του δρόμου, επιβεβαίωσε τους αρχικούς μας φόβους.

Τώρα είμαστε αποκομμένοι από τις καλλιέργειές μας, από τα χωράφια μας και βλέπουμε μέρα με τη μέρα να βυθίζονται οι ιδιοκτησίες μας από το ποτάμι. Τόσο καιρό ακούγαμε λόγια και υποσχέσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, κάποιος αρμόδιος να ενδιαφερθεί και για εμάς».

Πού ανήκει ο δρόμος;

Όμως οι γραφειοκρατικές παλινωδίες συνεχίζονται ακόμα και τώρα όπως μας επισήμανε η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρεφίου Αθανασία Κούρβα.

«Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας σαν Τοπικό Συμβούλιο, αποστείλαμε επιστολές προς την  Περιφέρεια, τον ΤΟΕΒ αλλά και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας   για να μάθουμε αρχικά το που ανήκει ο κατεστραμμένος δρόμος αλλά και για το ποιος φορέας είναι αρμόδιος για την αποκατάστασή του.

Από  τους παραπάνω φορείς μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μας απάντησε με έγγραφό της.

Ελπίζουμε δε όπως μας ανέφεραν τόσο οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος να υπάρξει ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματός μας».

Ανασταλτικό παράγοντα πάντως στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με την κ. Κούρβα αλλά και την απάντηση της Περιφερειακής Ενότητας , αποτελεί  και το γεγονός ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση της κοίτης του Ενιπέα,  γεγονός που δεν επιτρέπει  την όποια παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας  προληπτικά, παρά μόνο κατασταλτικά, αφού δηλαδή δημιουργηθεί το πρόβλημα.

Ελληνική γραφειοκρατία εν έτη 2020…

Νίκος Ρηγόπουλος

Δυστυχώς εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο είμαστε αποκλεισμένοι από τις ιδιοκτησίες μας και τα χωράφια μας. Χάνουμε το αγροτικό μας εισόδημα χωρίς κανείς αρμόδιος να ενδιαφέρεται για εμάς.

Ο καθαρισμός της κοίτης και το γεγονός ότι έβγαλαν τους προβόλους είχε σαν συνέπεια να πέσει τελείως ο δρόμος. Προσπαθήσαμε από την Περιφέρεια να ζητήσουμε βοήθεια αλλα βρήκαμε πόρτες κλειστές.

Θέλουμε επιτέλους κάποιος να ενδιαφερθεί και για εμάς.

Στέφανος Στυλιανόπουλος

Εδώ και τόσο καιρό κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το πρόβλημά μας παρά το ότι ενημερώσαμε όλους τους αρμόδιους.

Δεν μπορούμε να πάμε σαν χωράφια μας βλέπουμε τα εισοδήματά μας να χάνονται και κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Πρέπει άμεσα να δοθεί μία λύση, να διορθωθεί ο δρόμος και να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες στην κοίτη του ποταμού έτσι ώστε να μην τρώει τα χωράφια μας.

Θοδωρής Καράμπελας

Δυστυχώς όλη αυτή η κατάσταση μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει.

Εν έτη 2020 και μεταφέρουμε ζωοτροφές,  λιπάσματα στον ώμο και με κίνδυνο τις ζωές μας πολλές φορές αφού όλοι μπορείτε να δείτε την κατάσταση που βρίσκεται ο δρόμος.

Όλοι την βλέπου εκτός από τους αρμόδιους οι οποίοι τόσο καιρό δεν ανταποκρίθηκαν στις επιστολές μας αλλά και στις συναντήσεις που είχαμε μαζί τους.

Θέλουμε άμεσα λύση.

Πάνος Καράμπελας

Δυστυχώς ζούμε καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος.

Βρισκόμαστε αποκομμένοι από τις ιδιοκτησίες μας και κανείς τόσο διάστημα δεν έχει ενδιαφερθεί ουσιαστικά για να δώσει μία λύση.

Ο Δήμος αδιαφορεί, ο ΓΟΕΒ και ο ΤΟΕΒ το ίδιο και περιμένουμε από την καινούργια Περιφερειακή Αρχή μήπως και ξεπεράσει την γραφειοκρατία και κάνει κάτι.

Δυστυχώς όμως όλοι εμείς είμαστε τα θύματα της όλης αυτής κατάστασης.

Αθανασία Κούρβα, Πρόεδρος Τ.Κ Στρεφίου

«Χειρότερη η κατάσταση μετά τις βροχές»

Από τη πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας σαν Τοπικό Συμβούλιο, αποστείλαμε επιστολές προς την  Περιφέρεια, τον ΤΟΕΒ αλλά και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας   για να μάθουμε αρχικά το που ανήκει ο κατεστραμμένος δρόμος αλλά και για το ποιος φορέας είναι αρμόδιος για την αποκατάσταση του.

Από  τους παραπάνω φορείς μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μας απάντησε με έγγραφό της.

Η καλή κατάσταση του αγροτικού δικτύου για να μπορούν να πηγαίνουν οι αγρότες/ κτηνοτρόφοι στους χώρους εργασίας τους, αποτελεί πρωταρχική ανάγκη. Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση στην αγροτική οδοποιία στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού μας, είναι τραγική. Ειδικά μετά από βροχές και άλλα καιρικά φαινόμενα,  η πρόσβαση είναι σχεδόν απαγορευτική!

Αν όμως οι αγρότες, δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους, δεν μπορούν  να παράγουν. Έτσι μειώνεται, όχι μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το παραγόμενο προϊόν και εισόδημα,  της περιοχής μας.

Συνεπώς, η διάνοιξη και συντήρηση των δρόμων ώστε αυτοί να παραμένουν σε καλή κατάσταση είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί. Είναι έργο ζωτικής σημασίας

Γι’ αυτό, εμείς ζητάμε:

Την επιδιόρθωση  των κεντρικών οδών, σύμφωνα με επιστημονικές μεθόδους, και όχι απλώς με πασαλείμματα.

Την συνεχή παρουσία των μηχανημάτων του Δήμου ή του ΤΟΕΒ Πελοπίου, ανάλογα με την περίπτωση,   για συντήρηση/ επιδιόρθωση των δρόμων, όπου, και όταν προκύπτει ανάγκη και  τέλος την επίλυση του θέματος της οριοθέτησης του Ενιπέα ποταμού.

Βασίλης Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας ενημερωθήκαμε από τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής της Τ.Κ Στρεφίου για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας να επισπεύσουμε την μελέτη για την οριοθέτηση της κοίτης  του ποταμού Ενιπέα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερου φάσματος εργασιών.

Πριν μερικές ημέρες συμβασιοποιήθηκε εργολαβία συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ για δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης αντιπλημμυρικών σε ποτάμια και χείμαρρους της Περιφερειακης Ενότητας Ηλείας.

Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή.

Κατανοούμε τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Όλη η επικαιρότητα