O Επίσκοπος Αυλώνος, Ιερομάρτυρας Ελευθέριος, εορτάστηκε στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Share
“Κι εσύ, Eλεύθεριε Ιεράρχα ξακουστέ, γόνε μητρός Ανθίας, Λευτέρωσέ μας, απ’ τη μακριά πνοή της αγωνίας”.
Το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου ε.έ. εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Πύργου Ηλείας, εν «πληθούση Εκκλησία» και εν μέσω πλειάδος Κληρικών εκ της πόλεως του Πύργου και άλλων όμορων Ενοριών, τελέσθηκαν με κάθε λαμπρότητα και Ιερή κατάνυξη, οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας!
Των Ιερών ακολουθιών τόσο κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό καθώς επίσης και κατά την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γερμανού, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο οποίος κατά την διακονία του Θείου λόγου τόσο κατά τον Εσπερινό όσο κατά την Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε εκτενώς και εμπεριστατωμένα εις τους εορτάζοντας Αγίους της Εκκλησίας μας, ορμώμενος από την Αποστολική περικοπή, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας,  ο οποίος δεν ημπόρεσε να παραστεί  λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, εις τις ως άνω Θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Τους χορούς των Ιεροψαλτών διηύθυναν με επιδεξιότητα, οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες Ιωάννης  Χριστακόπουλος και Αργύριος  Ζέζας, οι οποίοι για πρώτη φορά έψαλλαν την Ιερή ακολουθία και των δύο εορταζομένων  αγίων, ποιήμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παρά το εργάσιμο του εν λόγω διημέρου, πλήθος φιλακόλουθων Χριστιανών εκ της Ενορίας και της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν για να λάβουν την χάρη και την ευλογία του εορταζομένου Αγίου Ελευθερίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης κάθε έννοιας ελευθερίας, αλλά ιδιαιτέρως των φυλακισμένων και των εγκύων γυναικών καθώς πιστεύεται ότι δίνει «καλή λευτεριά», όταν επικαλούνται την βοήθειά του και ακουμπούν το εικόνισμα του Αγίου πάνω  εις την κοιλία τους! Την παραπάνω αλήθεια επισημαίνει και ο Υμνογράφος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, καθώς αναφέρεται  σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Των επιτόκων γυναίων, Πάτερ, κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως τω Ναώ σου φοιτώσαις∙ εύπλοιαν δε πάλιν άλλοις θερμώς εξαιτούσιν επέδωκας∙ και τοις νοσούσιν υγείαν συ χορηγείς, διαλάμπων εν τοις θαύμασιν». Δηλαδή: Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σ’ αυτές, που έρχονται προσκυνήτριες εις τον Ναόν σου. Κι έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και εις τους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα.
Τέλος κατά το διήμερο των λαμπρών αυτών εορταστικών εκδηλώσεων, ο Εφημέριος του Ναού π. Γρηγόριος Πάπαρης, καθώς επίσης και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, δεξιώθηκαν τον Ιερόν Κλήρον και τον φιλάγιον λαόν, εις το παρακείμενο Ενοριακό κέντρο, προσφέροντας καφέ και γλυκίσματα, ευγενική προσφορά των κυριών της δραστήριας αυτής Ενορίας!
π. Νικόλαος Κατσηδήμας