Πολιτισμός Συνεντεύξεις

Ο Γιάννης Αδαμάκος στην εφ. «Πατρίς»: «Η ζωγραφική χρειάζεται τη συμμετοχή του θεατή για να ολοκληρωθεί»

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου στο αρχοντικό Μαστροβασιλοπούλου στο Επιτάλιο και θα συνεχίσει καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Διαδρομές» του διεθνούς φήμης ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκου, που λειτουργεί στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Πολιτισμού που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου «Επί της Άλος», έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στο κοινό της Ηλείας.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου στο αρχοντικό Μαστροβασιλοπούλου στο Επιτάλιο και θα συνεχίσει καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής ο Γιάννης Αδαμάκος που κατάγεται από την περιοχή του Επιταλίου μίλησε στην εφ. Πατρίς, για την ζωγραφική του που έχει αγαπηθεί και όχι μόνο.

Τι σας έχει «τραβήξει» σε αυτό το είδος ζωγραφικής που παρουσιάζετε;

«Πάντα με ενδιέφερε μια ζωγραφική υπαινικτική. Μια ζωγραφική που ξεκινάει από τη φύση από το συγκεκριμένο και καταλήγει στο αφηρημένο και το ασαφές. Μια ζωγραφική που χρειάζεται την συμμετοχή του θεατή για να ολοκληρωθεί».

Η έκθεση «Διαδρομές» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Επιταλίου και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, τι αφορά;

«Είναι μια διαδρομή της τελευταίας 10ετιας. Αλλά ακόμα θα έλεγα ότι είναι μια διαδρομή μεταξύ φωτός και σκιάς, μεταξύ συγκεκριμένου και αφηρημένου, μεταξύ έκρηξης και καταλαγής. Η διαδρομή μεταξύ του τυχαίου που προκύπτει στη ζωγραφική επιφάνεια και αξιοποίησή του στην τελική εικόνα του πίνακα. Ο Ορίζοντας. Η ηρεμία που εκπέμπει η οριζόντια γραμμή και η ανάταση, η αναστάτωση που προκαλεί η κάθετη είναι η καναβος πάνω στην οποία κτίζω το έργο μου».

Με τι χρώματα θα ζωγραφίζατε την Ηλεία αν μπορούσαμε να την αποδώσουμε εικαστικά;

«Σίγουρα το πράσινο. Και θα ήθελα πολύ να βρω τον τρόπο να ζωγραφίσω την υγρασία».

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ζωγράφους της εποχής μας;

«Για να γραφτεί ένα ποίημα χρειάζεται γνώση γραμματικής και συντακτικό. Για να ζωγραφίσουμε ένα έργο χρειάζεται σχέδιο χρώμα και σύνθεση. Αυτά τα στοιχεία είναι τα όπλα που ο κάθε ένας μας χρησιμοποιεί για να κάνει εικόνα τον δικό του βιωματικό κόσμο. Και θα ήθελα να κλείσω λέγοντας Δουλειά-Δουλειά-Δουλειά».

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1973-1978) με δασκάλους τους Μυταρά, Μαυροϊδή και Τέτση. Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι (1978-1981), όπου ήρθε σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα και τα μεγάλα έργα του παρελθόντος. Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στη Σχολή Βακαλό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη Νέα Υόρκη (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, 2002). Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το λεύκωμα Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007. Συμμετείχε επίσης στην Α ́ Μπιενάλε της Αθήνας (Destroy Athens, 2007) και σε θεματικές εκθέσεις (1994: «Η Απώλεια της Μορφής στο χώρο», «Τα Εφήμερα της Τέχνης», κ.ά.). Το 2013 πραγματοποιήθηκε έκθεση πρόσφατων έργων του στο Μουσείο Μπενάκη. Εκπροσωπείται αποκλειστικά από την γκαλερί CITRONNE.

Όλη η επικαιρότητα