Categories: Ηλεία

Ο Γιάννης Αδαμάκος στο «Μονόγραμμα»

Share

«Ο θεατής είναι αυτός που τελειώνει το έργο… και γι` αυτό ένα έργο δεν το βλέπει κανείς το ίδιο με κάποιον άλλο»… με αυτά τα λόγια του Γιάννη Αδαμάκου κλείνει το τρέιλερ της εκπομπής «Μονόγραμμα», που προβάλλεται τα τελευταία 24ώρα.

Πρόκειται για την εκπομπή Πολιτιστικού περιεχομένου της ΕΡΤ 2 που την Δευτέρα 18 Μαΐου (στις 8 μμ), ξεκινά νέο κύκλο εκπομπών φιλοξενώντας τον Ηλείο διακεκριμένο ζωγράφο… κατά την διάρκεια της ο Γιάννης Αδαμάκος αναμένεται να πει πολλά για τη σχέση του με την Τέχνη της ζωγραφικής μέσω της οποία έχει ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε τέτοιο σημείο ώστε αυτή τη στιγμή να θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους.

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Μυταρά, Μαυροϊδη και Τέτση. Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι (1978-1981), όπου ήρθε σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα και τα μεγάλα έργα του παρελθόντος.

Οι εκάστοτε επιλογές του ζωγράφου (μικρά ή μεγάλα μεγέθη, σκοτεινοί ή φωτεινοί τόνοι, χρωματικές εντάσεις ή μονοχρωμίες, μικτά υλικά, ενιαίες ή διασπασμένες συνθέσεις, κλπ), αναδεικνύουν την κάθε ενότητα σαν μια διαφορετική φάση της εξελισσόμενης σχέσης φιγούρας και τοπίου, έως την επίτευξη της μεταξύ τους ισορροπίας.

Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στην Σχολή Βακαλό.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ενώ διατηρεί εργαστήρι στην Τήνο.

Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη Νέα Υόρκη (2002, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού).

«Έχω τις μνήμες μου από την γενέτειρα μου»….

Σε συνέντευξη του στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ (τον Φεβρουάριο του 2013, στον δημοσιογράφο Γιώργο Γουβιά), στην ερώτηση «Η γενέτειρα σας, ο Πύργος, η Ηλεία γενικότερα «υπάρχει» μέσα στα έργα σας; Κι αν ναι με ποια μορφή;» απάντησε πως «Πιστεύω πως κάθε καλλιτέχνης, όπως και κάθε άνθρωπος, κουβαλάει πάντα ένα κομμάτι από τις ρίζες του στο ταξίδι αυτό που είναι η ζωή. Έτσι κι εγώ έχω τις μνήμες μου από την γενέτειρα μου, αλλά και προσωπικές σχέσεις με φίλους που ζουν ακόμα στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και τον Πύργο. Αυτό θεωρώ πως, όντας μέσα μου, βγαίνει στην δουλειά μου, αν και προφανώς σε μια αφηρημένη τέχνη τέτοιες παραστάσεις δεν είναι πάντα εύκολο να αποκρυπτογραφηθούν».