Ο γιατρός που είχε καταδικασθεί για βιασμό στην Αμαλιάδα βρήκε πάλι δουλεία σε γνωστό Νοσοκομείο

Share

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου στην εφ. Documento

Παρά την οριστική και τελεσίδικη καταδίκη του σε οκταετή κάθειρξη για τον βιασμό πελάτισσάς του και σε τριετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, που επικυρώθηκε και από τον Άρειο Πάγο, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, παρακάμπτοντας με μυστηριώδεις τρόπους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη σχετική νομοθεσία, κατάφερε να αλλάξει ειδικότητα και να προσφέρει σήμερα τις υπηρεσίες του ως ειδικευόμενος χειρουργός. Στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» (από 12/8/2013 έως 12/8/2015), στη συνέχεια στο Αρεταίειο Νοσοκομείο (διέκοψε τη διετή σύμβασή του για την απόκτηση ειδικότητας) και τέλος στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σήμερα πρώτος στην αναμονή για τη συνέχιση της ειδικότητας ο μαιευτήρας – γυναικολόγος της φρίκης φέρεται να πέρασε και από το Μητέρα, καθώς στα αρχεία το 2002, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε ο «κωδικός» του.

Εξαπάτησε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Όμως, παρότι από το 2002 ο συγκεκριμένος γιατρός δεν είχε καμία σχέση με το νοσοκομείο Μητέρα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στο Documento η νομική υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), το 2009 έκανε νέα εγγραφή σε αυτόν (ήταν και παλιότερα μέλος του) προερχόμενος από τον Ιατρικό σύλλογο Ρόδου και δηλώνοντας ψευδώς ότι εργάζεται στο Μητέρα. Μετά τον σχετικό θόρυβο η νομική υπηρεσία του ΙΣΑ έστειλε επιστολή στον ίδιο τον γιατρό αλλά και στο νοσοκομείο Μητέρα, ζητώντας διευκρινίσεις.

Κομπίνες στη Ρόδο!

Ο βίος και η πολιτεία του εν λόγω γιατρού, όπως φαίνεται από τη γενικότερη πορεία του , συνεχίστηκαν και στη Ρόδο, όπου μάλιστα τιμωρήθηκε από τον τοπικό ιατρικό σύλλογο για παραποίηση ιατρικού επαγγέλματος! «Ήρθε σ’ εμάς στις 5/3/2007 από τον Ιατρικό σύλλογο Αθηνών. Πήρε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από την Περιφέρεια με την ειδικότητα του μαιευτήρα – γυναικολόγου. Μετά από μερικούς μήνες όμως ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι συνταγογραφούσε φάρμακα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την ειδικότητα του μαιευτήρα. Τον καλέσαμε σε απολογία και τον τιμωρήσαμε με επίπληξη για παραποίηση ειδικότητας. Στις 17/4/2009 πήρε μεταγραφή για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Τότε όμως το υπουργείο Υγείας μας ενημέρωσε ότι ο συγκεκριμένος εμπλέκεται σε υποθέσεις βιασμού τριών γυναικών όταν υπηρετούσε στην Αμαλιάδα» λέει στο Documento ο Χρήστος Μαντάς, πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ρόδου. Ο κ. Μαντάς εξέφρασε μάλιστα την απορία πως ένας γιατρός που έχει καταδικαστεί για βιασμούς και του έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά του δικαιώματα είναι σήμερα διορισμένος σε διάφορα νοσοκομεία.

Πλαστογραφία

Σε πλαστογραφία φέρεται να εμπλέκεται και την περίοδο που ήταν εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας. Πηγές του Iατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας αποκάλυψαν ότι μετά την καταδίκη του και τον σάλο που προκάλεσε πανελλαδικά ο βιασμός της τελευταίας πελάτισσάς του το 2001, πλαστογράφησε έγγραφο που του χορηγήθηκε για νοσοκομειακή χρήση ώστε να μετακινηθεί σε άλλον ιατρικό σύλλογο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη γενικότερη επαγγελματική πορεία και δράση του εν λόγω γιατρού είναι πολλά και αρκετά από αυτά σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας. Για παράδειγμα, πως αγνοήθηκε όλα αυτά τα χρόνια το βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο του βιαστή γιατρό; ενημέρωσαν άραγε, όπως όφειλαν, οι δικαστικές αρχές τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Yπουργείο Υγείας; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια κανένα πειθαρχικό συμβούλιο από τους ιατρικούς συλλόγους που πέρασε ο γιατρός – βιαστής δεν τον τιμώρησε παραδειγματικά;  πως συνεχίζει να προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του σε γνωστά νοσοκομεία της Αθήνας αφού έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε τριετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του;

Δικαστικές πηγές μιλώντας στο Documento ανέφεραν ότι με το ποινικό μητρώο του συγκεκριμένου γιατρού δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν, Ή οι δικαστικές αρχές της Πάτρας δεν ενημέρωσαν, όπως όφειλαν, τις δικαστικές αρχές της Αθήνας, τόπο καταγωγής του γιατρού, προκειμένου να γραφτεί η ποινή στο μητρώο του ή τα νοσοκομεία στα οποία υπηρέτησε δεν ζήτησαν αντίγραφο ποινικού μητρώου τύπου α, το οποίο αποστέλλεται υπηρεσιακά.

Πατούλης: «…δεν γνώριζα»

«Δεν μπορώ να ξέρω το ιστορικό του κάθε γιατρού που είναι μέλος μας. Όλα αυτά τα ακούω από εσάς. Θα το κοιτάξουμε όμως το θέμα με τη νομική υπηρεσία για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να είστε σίγουρος ότι θα πράξουμε τα δέοντα. Δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές» ανέφερε στο Documento ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. «Δεν τα γνωρίζαμε όλα αυτά. Τα μαθαίνουμε από εσάς. Θα κοιτάξουμε τον φάκελό του να δούμε αν υπάρχει μέσα το ποινικό μητρώο του και τι αναφέρει. Πιθανόν να μην είχε ενημερωθεί το μητρώο του από τις δικαστικές αρχές όταν ήρθε στο νοσοκομείο μας. Δυστυχώς ψάχνουμε στο αρχείο μας να βρούμε τον φάκελό του αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κάτι γιατί επικρατεί χάος», ανέφερε ο Γεώργιος Δενδραμής, διοικητής του Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββα». Από το Αρεταίειο Νοσοκομείο οι υπηρεσιακοί παράγοντες αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για το θέμα επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα του γιατρού. Στο εν λόγω νοσοκομείο ο βιαστής μαιευτήρας – γυναικολόγος διορίστηκε με υπουργική απόφαση (14/10/2015-ΑΠ:α2δ/Γ.Π.71376) με σύβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ως ειδικευόμενος αγγειοχειρουργός! Στο έγγραφο της υπουργικής απόφασης για την πρόσληψη του ιδίου και άλλων γιατρών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το νοσοκομείο που κάνει την πρόσληψη θα πρέπει να ζητήσει από τον προσληφθέντα πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Σύμφωνα με πληροφορίες στον φάκελο του γυναικολόγου – μαιευτήρα της φρίκης βρίσκεται το ποινικό μητρώο του με τις καταδίκες του και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο οι αρμόδιοι δεν τον πέρασαν από το πρωτόκολλο…

Το ιστορικό των βιασμών και οι καταδίκες

Καρέ καρέ η φρίκη στο ιατρείο της Αμαλιάδας

Το ιστορικό των βιασμών του γυναικολόγου – μαιευτήρα Χρήστου Ν. Γκόβα σε βάρος των γυναικών που επισκέπτονταν το ιατρείο του στην Αμαλιάδα Ηλείας ως πελάτισσες είναι γεμάτο από εικόνες ανείπωτης φρίκης… στις 20/4/2001 μια 26άχρονη τότε αλλοδαπή γυναίκα είχε καταγγείλει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο ιατρείο του Χ. Γκόβα υπερκειμένου να υποβληθεί σε τεχνητή διακοπή κύησης, εκείνος τη βίασε παρά φύση πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι αφού πρώτα τη νάρκωσε ελαφρά. Η υπόθεση προκαλεί φρίκη και έντονες αντιδράσεις πανελλαδικά, με τα ΜΜΕ να κάνουν εκτενείς αναφορές στον γιατρό βιαστή.

Τη βίασε μισοκοιμισμένη

Όπως λέει στην κατάθεσή της η κοπέλα: «Πήγα με τον σύζυγό μου στην Αμαλιάδα για να επισκεφθώ τον γυναικολόγο Γκόβα Χρήστο στην πλατεία Αγίου Αθανασίου. Για να κάνω έκτρωση, καθότι ήμουν έγκυος 45 ημερών. Πήγαμε στο ιατρείο του και στη συνέχει ο γιατρός έβγαλε τον σύζυγό μου έξω από το ιατρείο κι εγώ ξάπλωσα στο κρεβάτι… μου έκανε μια ένεση για να μην πονάω αλλά δεν κοιμήθηκα. Έκανε την έκτρωση, εγώ χαλάρωσα αλλά είχα τις αισθήσεις μου. Σε κάποια στιγμή ένιωσα πόνος τον πρωκτό και κοιτάζοντας είδα τον γιατρό να με βιάζει. Τον έσπρωξα αλλά δεν είχα δυνάμεις… τον είδα να σηκώνει το παντελόνι του τα είχα χαμένα και δεν είπα τίποτα. Μετά το είπα στον σύζυγό μου και ήρθαμε στην υπηρεσία σας… (αστυνομία)».

Φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κακουργημάτων της Πάτρας με την 5157 απόφασή του στις 8 Μαΐου 2004 καταδίκασε αρχικά τον μαιευτήρα για τον βιασμό της 26άχρονης σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Στις 31 Ιανουαρίου 2011 το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας με την 14-15 απόφασή του κήρυξε ξανά ένοχο τον μαιευτήρα για το κακούργημα του βιασμού και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, ενώ του επέβαλε και τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ο καταδικασθείς μαιευτήρας στις 3/10/2011 κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση ακύρωσης της καταδίκης του από το Εφετείο Κακουργημάντων της Πάτρας. Στις 30 Απριλίου 2012 το Έ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την 754/2012 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή, επικύρωσε τελεσίδικα την ποινή στον γυναικολόγο, ενώ τον υποχρέωσε να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.

Η φρίκη είχε παρελθόν…

Όμως στην πολυσέλιδη απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος μαιευτήρας, πριν από τον βιασμό της 26άχρονης του 2001, είχε κατηγορηθεί άλλες δύο φορές για παρόμοιες πράξεις με θύματα γυναίκες ασθενείς. Η πρώτη περίπτωση συνέβη το 1996 και αφορούσε τον βιασμό μιας 22άχρονης από την Ηλεία. Η κοπέλα κατήγγειλε ότι το 1996 είχε επισκεφθεί τον Γκόβα για κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και αυτός, αφού της χορήγησε δύο ενδοφλέβιες ενέσεις, με συνέπεια να περιέλθει σε κατάσταση ημιαναισθησίας και αδυναμίας να αντιδράσει, τη βίασε πάνω στην ιατρική κλίνη. Η 22άχρονη απέσυρε τελικά την κατηγορία με το σκεπτικό ότι «θα της προκαλούσε μεγάλο ψυχικό πόνο η διεξαγωγή της δίκης και δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ενός μικρού και συντηρητικού αντιλήψεων χωριού όπου διέμενε». Έτσι, με το 61/1996 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας, κατ’ αποδοχή της δήλωσης της παθούσας την οποία ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε, έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Σιωπή αντί 5.000.000δρχ.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο απολογούμενος κατέθεσε ότι ο δικηγόρος του πρότεινα να δώσουν στην 22άχρονη 5.000.000 δρχ. ‘για να κλείσει η υπόθεση’, τα οποία όμως δεν έδωσε» αναφέρεται στην πολυσέλιδη απόφαση του Αρείου Πάγου. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι ο μαιευτήρας είχε κατηγορηθεί για παρόμοιο περιστατικό και το 2000 από άλλη 27χρονη κοπέλα, η οποία μάλιστα κατέθεσε και στα δύο δικαστήρια την τρομακτική εμπειρία που έζησε στο ιατρείο του γιατρού λίγο προτού τη βιάσει… όλα τα φρικτά γεγονότα συνέβησαν στο ιατρείο του μαιευτήρα – βιαστή, το οποίο δεν διέθετε τις προδιαγραφές λειτουργίας οργανωμένης νοσηλευτικής μονάδας, όπως ορίζεται στην ΥΑΑ 3β/ΟΙΚ799/1987 ‘περί προστασίας της γυναίκας που υποβάλλεται σε τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης». Επίσης δεν διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό και κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν συμμετείχε αναισθησιολόγος. Το Documetno επιχείρησε να  καταγράψει την άποψη του γυναικολόγου – μαιευτήρα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς τα τηλέφωνα που μας έδωσαν από το Μητέρα δεν αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο γιατρό, ενώ δύο ακόμη τηλέφωνα που βρέθηκαν με αυτό το όνομα μέσω υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου δεν είχαν καμία σχέση.

Αφού της χορήγησε δυο ενέσεις με συνέπεια να περιέλθει σε κατάσταση ημιαναισθησίας, την ανάγκασε σε εξώγαμη συνουσία πάνω στην ιατρική κλίνη

Παρακάμπτοντας με μυστηριώδεις τρόπους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη σχετική νομοθεσία, κατάφερε να αλλάξει ειδικότητα.