Κόσμος

Ο Γιουνκέρ νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

junkerrr-thumb-large.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι Eυρωπαίοι ηγέτες πρότειναν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ρομπάι δεν διευκρίνισε αν έγινε ψηφοφορία μεταξύ των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και την οποία ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα πάντως με έναν Βρετανό αξιωματούχο, έγινε ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιουνκέρ υποστήριξαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο διορισμός του Γιουνκέρ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει τη 16η Ιουλίου.

«Αισθάνομαι υπερηφάνεια και τιμή που έλαβα σήμερα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» έγραψε, από την πλευρά του, στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γιουνκέρ, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα