Αχαϊα

Ο γρίφος των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα – Τι ερευνάται

Tα ερωτήματα είναι τόσο πολλά που είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και να υπάρξουν εκταφές των τριών κοριτσιών.
Ακούστε το άρθρο

Τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους τρεις αιφνίδιους θανάτους των μικρών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, την υπόθεση των οποίων παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κοινή γνώμη, θα αναζητήσουν οι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Οι έμπειροι αστυνομικοί θα ερευνήσουν τον τρόπο αλλά και τις συνθήκες θανάτου, όπως τις ημέρες που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, την φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγήθηκε αλλά και όλα τα πρόσωπα τα οποία ήρθαν σε επαφή και βρέθηκαν δίπλα στα κοριτσάκια, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και συγγενείς.

Καθοριστικό ρόλο στις έρευνες θα είναι τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζωρτζίνας, που έφυγε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς, πριν από περίπου δυο εβδομάδες, τα οποία όμως θα είναι έτοιμα σε περίπου ένα μήνα. Παράλληλα, όπως αναφέρει το protothema.gr, οι αρχές εξετάζουν και ένα άγνωστο περιστατικό με την Τζωρτζίνα η οποία τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή έναν μήνα μετά τον θάνατο της -μόλις 7 μηνών- Ίριδας, διακομίσθηκε με σπασμούς στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου υποβλήθηκε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο.

Ξαφνικά, και ενώ ήταν μόνη της στον θάλαμο (σ.σ. «απουσίαζαν οι γιατροί, την συνόδευε η μητέρα της» ανέφερε το ρεπορτάζ) έπαθε ανακοπή καρδιάς. Οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν μέσα σε οκτώ λεπτά, όμως το κοριτσάκι υπέστη εγκεφαλοπάθεια. Έπειτα από αυτό το επεισόδιο, της τοποθετήθηκε απινιδωτής -σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος και διευθυντής παιδοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου, που φρόντισε την Τζωρτζίνα όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο της Αθήνας, δήλωσε πως είχαν γίνει όλες οι εξετάσεις για την τοποθέτηση απινιδωτή, το 2021.

«Δεν ανευρέθη απολύτως τίποτα. Ήταν όλα φυσιολογικά, άριστη καρδιά, άριστο καρδιογράφημα. Μετά την τοποθέτηση του μηχανήματος, παρακολουθούσαμε το παιδί από μακριά. Με μία συσκευή που λαμβάναμε από το μηχάνημα παίρναμε στοιχεία για το αν υπήρχε επικίνδυνη δραστηριότητα. Το παρακολουθούσαμε από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι την ημέρα του θανάτου. Η συσκευή δεν έδειξε καμία απολύτως σοβαρή αρρυθμία» είπε ο κ. Παπαγιάννης.

«Να σας απαντήσω στα καρδιολογικά, το παιδί δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα επιφάνειας, που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Δεν αποκλείω τίποτα άλλο. Η ανακοπή καρδιάς είναι το τελικό στάδιο μετά απ’ οτιδήποτε σοβαρό. Αν λείπει το οξυγόνο στον άνθρωπο, θα σταματήσει η καρδιά. Δεν είχε καρδιακό πρόβλημα, το είχαμε ελέγξει από κάθε πλευρά» προσέθεσε.

Πριν από ένα μήνα, τον Ιανουάριο του 2022, η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νευρολογικό έλεγχο εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας και κατέληξε στις 29 του μηνός, μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού».

Πάτρα: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία της 9χρονης Τζωρτζίνας

Μέχρι στιγμής επιστημονικά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί τι είναι αυτό που έστειλε στο θάνατο τα τρία αδερφάκια τα οποία είχαν διαφορετικό ιατρικό ιστορικό κατέληξαν με τον ίδιο τρόπο. Το δράμα της οικογένειας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, όταν η 3 ετών Μαλένα διαγνώστηκε με λευχαιμία και μια ημέρα μετά την χημειοθεραπεία της, εξέπνευσε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές που εξέτασαν την Μαλένα, μακροσκοπικά, δεν προέκυψε κάποια εμφανής αιτία θανάτου.

Γι’ αυτό πήραν δείγμα από τα σπλάχνα, καθώς και βιολογικά υγρά για να διενεργηθεί εργαστηριακός και παθολογοανατομικός έλεγχος. Από την παθολογοανατομική εξέταση διαπιστώθηκε έντονο πνευμονικό οίδημα και προέκυψε ως αιτία θανάτου η ηπατική ανεπάρκεια.

Ενάμιση χρόνο, μετά τον θάνατο της Μαλένας, ήρθε στη ζωή η Ιρίδα, η οποία γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 2020 και 6 μήνες μετά έφυγε αιφνιδίως τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατος του 6 μηνών βρέφους χαρακτηρίστηκε «αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια» και ύστερα από την παθολογοανατομική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψε ως αιτία θανάτου, «αγενεσία φλεβοκόμβου» μια σπάνια καρδιακή ασθένεια.

Γιατί κινήθηκε η Εισαγγελία

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν τα –αναπάντητα μέχρι στιγμής– αίτια της τριπλής τραγωδίας που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο.

Από εισαγγελική πηγή έγινε γνωστό ότι μετά τη λεπτομερή ανάγνωση των δημοσιευμάτων, εκφράστηκε απορία για το μυστήριο που καλύπτει τους τρεις «απρόσμενους» θανάτους της 6 μηνών Ίριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας. «Με τον κοινό νου φαντάζει ακατανόητο όχι σε μια περίπτωση, αλλά σε τρεις που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις», ήταν το σχόλιο της ίδιας εισαγγελικής πηγής.

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Τα κορίτσια καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση – Η Τζωρτζίνα θα δώσει τις απαντήσεις»

Λόγω της λεπτότητας και σοβαρότητας του θέματος, η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει τύχει συνδρομής απ’ όλες τις εισαγγελικές βαθμίδες, αφού οι μυστηριώδεις θάνατοι έχουν απασχολήσει τους πάντες σε δικαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Με βάση την εντολή για την διενέργεια της προκαταρτικής εξέτασης, πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν οι γονείς των τριών κοριτσιών, οι ιατροδικαστές που συνέταξαν εκθέσεις για τους «μυστηριώδεις» θανάτους και οι γιατροί των παιδιών.

«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα»

Το ζήτημα είναι πλέον πώς θα λυθεί το μυστήριο με τους θανάτους των παιδιών. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, τις πραγματικές αιτίες θανάτου των τριών παιδιών θα δείξουν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις, νεκροψία νεκροτομή, τοξικολογικές, ιστολογικές, και γενετικές.

«Πριν ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η ιατροδικαστική μέχρι να έχει όλα τα στοιχεία, δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση» ανέφερε. Ο κ. Λέων σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και υπάρχει μια πλήρης εικόνα, θα αναζητηθούν και ευθύνες, καθώς και τα τρία παιδιά πέθαναν εντός του νοσοκομείου.

«Όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις θα αρχίσουν να διερευνώνται και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν» ανέφερε προσθέτοντας ότι «το συντομότερο σε έναν μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Πάτρα: Τι λένε οι γονείς που έχασαν τα τρία αγγελούδια τους – «Σταματήστε τις ανακρίβειες»

Ανακοίνωση των γονέων για τα αίτια θανάτου των παιδιών

Στην ανακοίνωσή τους οι γονείς αναφέρουν τις ακριβείς αιτίες θανάτων των παιδιών, όπως τους ανακοινώθηκαν από τους γιατρούς και τους ιατροδικαστές, ξεκινώντας από τον θάνατο της μικρής Μαλένας, τον Απρίλιο του 2019.

«Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, υποβάλαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά».

Το μωράκι, η Ίριδα, έφυγε αιφνιδίως στην κούνια της όταν σταμάτησε ο σφυγμός της, ενώ οι μετέπειτα εξετάσεις έδειξαν ότι έπασχε από αγενεσία φλεβόκομβου.

Αναφορικά με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας πριν από 10 ημέρες στο νοσοκομείο Παίδων, η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε «αιφνίδιος θάνατος από αδιευκρίνιστα αίτια», ενώ εκκρεμούν ακόμα οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα