Αρθρογραφία

Ο «ιερός πόλεμος» της Γαστούνης…

horis_titlo.png
Ακούστε το άρθρο

«Η εμφάνιση λειψάνων αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου γνησιότητας, η οικειοποίηση ανακαλυφθέντων οστών σε εργασίες Ναού και η… τοποθέτηση μηχανισμού προβολέα φωτορρυθμικών εν ώρα λειτουργίας είναι μόνο κάποιες από τις απίστευτες καταγγελίες…»

Μέχρι τώρα, δεν έχει δει ευρύτερα το φως της δημοσιότητας, πρόκειται όμως αναμφιβόλως για έντονη και ευθεία σύγκρουση προσώπων της Εκκλησίας που δραστηριοποιούνται σε ξεχωριστές Μητροπόλεις, αλλά έχουν στο επίκεντρό τους την περιοχή της Γαστούνης!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατάφερα να συγκεντρώσω, η διαμάχη αφορά την κοινότητα των κληρικών, και πιθανολογώ ότι έχει ως κεντρικό αποδέκτη και «στόχο» τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό. Δεν αποκλείω ωστόσο να επεκταθεί και στον χώρο των λαϊκών αν επιδιωχθεί ή απαιτηθεί η θέση και παρέμβαση των φορέων του τόπου.

Ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Παπαδόπουλος ανήκει στην Αρχιεπισκοπή των Αθηνών, νέος άνθρωπος και όπως εκτιμούν και πιστεύουν αρκετοί, εξελίσσιμος στα σκαλοπάτια της Ιεραρχίας. Ευεργετηθείς όπως δηλώνει και ο ίδιος από τον μακαριστό Χριστόδουλο, βρίσκεται σήμερα «υπό την σκέπη» και τις ιερατικές οδηγίες του Ιερωνύμου.

Παιδί της Ηλείας, καταγόμενο από την περιοχή, στην οποία προσφάτως κατήγγειλε ευτράπελα και παράτυπα κατά την άποψή του θέματα, στη λειτουργία των Ναών και των κληρικών της Γαστούνης, συμπεραίνοντας ότι αυτά δεν μπορούν κατά κάποιο τρόπο να ελεγχθούν αρμοδίως και να σταματήσουν.

Ειδική μνεία επίσης κάνει και για το Γηροκομείο της ίδιας πόλης με έλλειψη αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού και για βοθρολύματα που συμβάλλουν δίπλα σε Ναό αφήνοντας αιχμές και για τον Δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό που εκτιμώ ότι κάποια στιγμή θα αντιδράσει και θα απαντήσει σε «σκληρή γλώσσα». Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο πρώτος πολίτης του αναφερόμενου Δήμου δεν αφήνει τίποτα «αναπάντητο» που θα προκαλούσε απορίες ή ερωτηματικά στους συμπατριώτες του.

Η απάντηση επί του παρόντος ήρθε για το πρώτο σκέλος των παρεμβάσεων – διαπιστώσεων του φιλόδοξου Αρχιμανδρίτη από τους Ιερείς της Γαστούνης, (πέντε συνολικά) που με τη σειρά τους αντεπιτίθενται τόσο στο Βενέδικτο όσο και στα έντυπα που φιλοξένησαν τις δηλώσεις του.

Του υπενθυμίζουν –μεταξύ άλλων- ότι κακώς εμπλέκεται με την εκκλησιαστική τάξη σε Μητρόπολη που δεν έχει δικαιοδοσία και επισημαίνουν ότι ουδέποτε έχουν αντιληφθεί καλοπροαίρετη κριτική από αυτόν.

Ο Αρχιμανδρίτης ισχυρίζεται, ότι οι Εκκλησίες της Γαστούνης είναι έρμαια των «αγκυλώσεων» και των «ψωροεγωισμών» των κληρικών τους, που δε δέχονται συστάσεις, με αποτέλεσμα να επιμένουν «στην αταξία και το γούστο τους».

Ο πατήρ Βενέδικτος θεωρεί αυτονόητο ότι οι κληρικοί της Γαστούνης, έπρεπε να δέχονται τις συστάσεις του για να είναι «εύτακτοι και γουστόζικοι». Δηλαδή μας θέλει υποτακτικούς του; Τούτο απαντούν οι ιερείς Γ. Χαρδαβέλλας, Αν. Καρνέζης, Ηλ. Κουμπαρούλης, Κ. Θεοδωρόπουλος και Αν. Σωτηρόπουλος…

Στη διαμάχη υπάρχουν και… συγκρίσεις! Καθώς ο Ηλείος Αρχιμανδρίτης επαινεί άλλον κληρικό και την Εκκλησία του όπως ότι «το Χάβαρι έβαλε τα γυαλιά» ενώ η περαιτέρω χρησιμοποίηση εκφράσεων που παραπέμπουν σε άλλη γλώσσα και όχι ιερατική («γυφτοχωριάτες») μάλλον θα πρέπει να απασχολήσουν τον δικό του Προϊστάμενο που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος…

Ο ίδιος πάντως ανοίγει και νέο κύκλο αντιπαράθεσης με μακροσκελή δική του απάντηση στους Ιερείς της Γαστούνης και αυτή τη φορά γίνεται πιο συγκεκριμένος: Αναφέρεται σε «ανάρμοστο σταυρό» στον Άγ. Νικόλαο, κακές κατασκευές, προβλήματα καθαριότητας σε Ναούς, τιμωρίες… νεωκόρου και απαγόρευση εισόδου του στο ιερό βήμα (!) και ακόμα:

Εμφάνιση λειψάνων διαφόρων Αγίων αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου γνησιότητας μέσα σε βιτρίνες, οικειοποίηση ανακαλυφθέντων οστών κατά τις εργασίες στο ναό της Παναγίας Καθολικής, αλλά και την τοποθέτηση μηχανισμού προβολέα… φωτορρυθμικών τύπου club και νυχτερινού κέντρου για να αλλάζει τα χρώματα εντός του Ναού, εν ώρα λειτουργίας…

Καταγγέλλει και άλλα συγκεκριμένα ευτράπελα ο εξ Γαστούνης κληρικός που λόγω περιορισμένης έκτασης του άρθρου δεν μπορώ να αναφέρω πλέον. Δεν γνωρίζω αν τα παραπάνω (μερικά χρήζουν και εισαγγελικής ευθύνης) αληθεύουν ούτε ποια στάση θα τηρήσει για όλο αυτό το θέμα ο Ηλείος Ιεράρχης που προφανώς είναι ενημερωμένος. Πιστεύω όμως ότι ο «Ιερός Πόλεμος» για την πραγματικότητα ή τη σκοπιμότητα των αληθινών ή ψευδών καταγγελλόμενων θα συνεχισθεί…

Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα