Αγροτικά

O καιρός δεν ευνόησε την ανάπτυξη του δάκου… – Σε εξέλιξη το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Ηλεία

ο πρόγραμμα δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά ποσοστά κινείται ο πληθυσμός του δάκου στην Ηλεία γεγονός που έχει προκαλέσει χαμόγελα αισιοδοξίας για μία πολύ καλή παραγωγή λαδιού φέτος στους παραγωγούς.

Μέχρι και σήμερα , όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, τα δέντρα είναι φορτωμένα  ενώ και ποιοτικά το λάδι φαίνεται ότι θα κινηθεί σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.

Το γεγονός αυτό συμβάλει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην αύξηση της παραγωγής κατά 2,9% στην Ηλεία όπου οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων υποστηρίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεπεράσει και τους 25.000 τόνους που συνήθως φθάνει η παραγωγή στο νομό.

«Το πρόγραμμα δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς βρίσκεται σε εξέλιξη  σε περιοχές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε αυτή  την  τριετής  σύμβαση.

Το αρμόδιο τμήμα φυτοπροστασίας της  Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας καθημερινά συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορες περιοχές όπου δείχνουν ότι  παραμένουν σε σχετικά  χαμηλό μη ανησυχητικό  ποσοστό οι πληθυσμοί δάκου, γεγονός αισιόδοξο ότι θα είναι μια καλή ελαιοκομική χρονιά.

Όμως  δεν εφησυχάζουμε διότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των πληθυσμών και εκεί που χρειάζεται ενεργοποιείται το πρόγραμμα καταπολέμησης με τις οδηγίες του τμήματος φυτοπροστασίας.   Σε όλα τα επίπεδα η Περιφέρειά μας είναι πρωτοπόρα όπως και με το πρόγραμμα δακοκτονίας που εφαρμόζουμε και στις τρείς περιφερειακές ενότητες.

Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς ώστε να αντιμετωπίσουμε το δάκο της ελιάς έγκαιρα και αποφασιστικά αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων με την εφαρμογή αποτελεσματικών προληπτικών μεθόδων για την προστασία της ελαιοπαραγωγής  χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Στηρίζουμε την ελαιοπαραγωγή μας στις τρείς περιφερειακές ενότητες και βάζουμε το λάδι μας ως προϊόν υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας με στόχο να το διατηρήσουμε στην πρώτη προτίμηση των καταναλωτών σε Ελλάδα και εξωτερικό», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ Θοδωρής Βασιλόπουλος.

Καλή παραγωγή

Οι παραγωγοί διαβλέπουν μία καλή χρονιά αν δεν τα χαλάσουν οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα και αισιοδοξούν πως και η τιμή του λαδιού θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα αφού λόγω του μικρού πληθυσμού του δάκου η ποιότητα, όπως λένε θα είναι καλή.

«Η δακοκτονία φέτος πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Δεν έχουμε δάκο αυτό τον καιρό. Λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών ο δάκος δεν έχει ζήσει. Υγρασίες επίσης που βοηθάει στην ανάπτυξη του δάκου δεν έχουμε πολλές αυτές τις ημέρες και έχει γίνει ο δεύτερος ψεκασμός. Τώρα περιμένουμε το χρόνο για να γίνει και ο τρίτος. Αυτή την στιγμή είναι καλή η παραγωγή να δούμε όμως και τις καιρικές συνθήκες πως θα διαμορφωθούν. Η  παραγωγή είναι καλή», τόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πύργου κ Μιχάλης Πλαστουργός.

Όλη η επικαιρότητα