Αφιερώματα Υγεία

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται με πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση – Αφιέρωμα της εφ. «Πατρίς»

«Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν» || Ιπποκράτης 460- 370 π.Χ.
Ακούστε το άρθρο

Από το 1985 ο μήνας Οκτώβριος καθιερώθηκε ως μήνας Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και κυρίως Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο να αφυπνήσει το γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη και παράλληλα την έναρξη συγκέντρωσης πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο που θα συμβάλλουν στην έρευνα, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και ιδιαίτερα στην πρόληψη, της πιο συχνά εμφανιζόμενης κακοήθειας στις γυναίκες.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη σχεδόν 1,5 εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού και σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι στις αναπτυγμένες χώρες 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει στη διάρκεια της ζωής της.

Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σχεδόν 4.500 γυναίκες εμφανίζουν κακοήθεια στο μαστό.

Ανησυχητικό είναι επίσης η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο δυτικό κόσμο, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ανάμεσα στους οποίους οι αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο ζωής τις τελευταίες δεκαετίες όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, το stress κ.ά.

Επίσης γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, ή σε μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο.

Η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού σώζει

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε ποσοστά ίασης που φτάνουν το 95- 97%. Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι όλη αυτή η προσπάθεια για ενημέρωση και πρόληψη που ξεκίνησε το 1985, αποδίδει σημαντικά, χαρίζοντας υγεία και ζωή σε γυναίκες που νόσησαν και τα κατάφεραν, επειδή δεν έχασαν άσκοπα χρόνο.

Άλλωστε η επιστήμη πλέον κάνει «θαύματα» αρκεί όλες εμείς οι γυναίκες να συμβουλευόμαστε τους ιατρούς και να είμαστε τυπικές στις ημερομηνίες που μας προτείνουν για εξέταση.

Γυναίκες που νόσησαν με καρκίνο στο μαστό και βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας αφηγούνται στην εφημερίδα «Πατρίς» τις προσωπικές τους ιστορίες με αξιοπρέπεια και δύναμη ψυχής, κάνοντας ειδική αναφορά στην αξία της πρόληψης και στον καθημερινό τους για ζωή αγώνα, ζώντας μοναδικά και ξεχωριστά την κάθε ημέρα, γιατί άλλο είναι η Δευτέρα και άλλο είναι η Τρίτη…

Ελπινίκη, ετών 48, από τον Πύργο

«Τον Ιούνιο του 2020 πήγα να κάνω μαστογραφία, μια εξέταση ρουτίνας η οποία έδειξε ότι όλα ήταν καλά. Στη διάρκεια της εξέτασης και καθώς πιέστηκε το στήθος μου, ο ένας μαστός μου έβγαλε γάλα. Κατά την εξέταση μου είπαν ότι μπορεί να συμβεί και να μην ανησυχώ. Ύστερα από πέντε ημέρες το στήθος μου πλημμύρισε κυριολεκτικά με γάλα. Ανησύχησα, πήγα για κυτταρολογική εξέταση η οποία έδειξε ότι υπήρχαν θηλώματα τα οποία έπρεπε να αφαιρεθούν γιατί θα γινόταν καρκίνος.

Και μετά από μια τρίμηνη χρονοβόρα διαδικασία με ιατρικές παραλήψεις και καθυστερήσεις και ενώ ο όγκος είχε μέγεθος όσο μια γροθιά, περνάω τις πόρτες του νοσοκομείου ”Άγιος Σάββας”. Αρχικά ξεκίνησα χημειοθεραπείες και έχοντας φτάσει πλέον στον Μάιο του 2021, μου αφαίρεσαν τον μαστό και τον ένα αδένα. Η βιοψία έδειξε ότι ο αδένας είχε προσβληθεί από καρκίνο και τον Ιούλιο μου αφαίρεσαν και τους άλλους δύο επειδή οι γιατροί φοβήθηκαν μια πιθανή μετάσταση. Με φόβιζε η ιδέα του καρκίνου, δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί, ίσως γιατί στην οικογένεια δεν υπάρχει κληρονομικότητα, αλλά τελικά δεν παίζει ρόλο αυτό. Προσπαθώ ακόμη και σήμερα να δίνω κουράγιο στους δικούς μου… Είναι δύσκολο, ίσως και απάνθρωπο, αλλά όταν σου συμβεί δεν έχεις άλλη επιλογή από το να αντέξεις και να το αντιμετωπίσεις. Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο και μάλιστα τύπο καρκίνου που κάνει εύκολα μεταστάσεις, πανικοβλήθηκα, αλλά το πάλεψα και το παλεύω… Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι «γιατί» αρκετοί γνωστοί άλλαξαν συμπεριφορά απέναντί μου, τη στιγμή που από μένα δεν άλλαξε κάτι. Συνεχίζω τις ακτινοβολίες και έχω ακόμη δεκαπέντε χημειοθεραπείες να κάνω, σίγουρα η τόση καθυστέρηση έπαιξε αρνητικό ρόλο στην περίπτωσή μου, όμως δεν έβαλα το κεφάλι κάτω…».

Δέσποινα, 60 ετών, από την Ολυμπία

«Την πρωτομαγιά του 2020 ξύπνησα το πρωί και ένιωσα έντονο πόνο στη θηλή και τη μασχάλη… θορυβήθηκα γιατί έχω κληρονομικότητα στον καρκίνο καθώς η αδερφή μου συνυπάρχει μαζί του από το 2013.

Αρχικά έκανα μαστογραφία που από αμέλεια δεν είχα κάνει για δύο χρόνια, τότε μου το επιβεβαίωσε ο γιατρός, φοβήθηκα πολύ, έπρεπε να χειρουργηθώ… δεν μπορούσα ούτε να το πιστέψω.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, ξεκίνησε ένας αγώνας για να βρω νοσοκομείο, γιατρό, ήταν και το θέμα του κορωνοϊού με τις απαγορεύσεις στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και όλα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Τελικά, καταφέρνω να κάνω το χειρουργείο στο Νοσοκομείο ”Άγιος Σάββας” στις 15 Μαΐου, στο οποίο αφαιρέθηκε ο όγκος και αμέσως μετά αρχίζω χημειοθεραπείες κάθε 21 ημέρες και μετά ακτινοβολία…

Η διάγνωση έδειξε καρκίνο επιθετικής μορφής και γω δεν έπρεπε να χάσω καθόλου χρόνο…

Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό και στην πορεία βλέπεις ότι ακόμη και αν δεν είσαι δυνατός, γίνεσαι. Δεν έχεις άλλη επιλογή, η ζωή είναι ωραία και όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν έχεις και λόγους για να αντέχεις και να συνεχίζεις να προσπαθείς. Ακόμη και όταν οι αντοχές σου σε εγκαταλείπουν, βρίσκεις δύναμη να συνεχίσεις γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις έναν εχθρό. Γι’ αυτό καμία γυναίκα να μην αμελεί… και πάντα να παίρνει και μια δεύτερη γνώμη. Επίσης ειδικός για να αξιολογήσει την εξέταση είναι μόνο ο ογκολόγος και κανένας άλλος.

Αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα 10 χρόνια θα κάνω ορμονοθεραπεία εάν δηλαδή δεν προκύψει κάτι… Και εύχομαι να μην προκύψει…

Είναι μία κατάσταση που σε επηρεάζει, κάποιες φορές ”πέφτεις”, φοβάσαι για μία πιθανή μετάσταση και ζεις την κάθε μέρα ξεχωριστά. Αντιλαμβάνεσαι αλλιώς τον χρόνο, άλλο η Δευτέρα και άλλο η Τρίτη και η Πέμπτη… κάθε μέρα είναι ξεχωριστή!

Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω το ”Αλμα ζωής” στην Πάτρα για την πολύτιμη στήριξη που μου προσέφερε τόσο σε υλικό, όσο και ψυχολογικό επίπεδο… πολύ σημαντικό το έργο του. Ένα τηλεφώνημα έκανα και πραγματικά μου έδωσαν δύναμη και λύσεις…».

ΜΑΡΙΑ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ

«Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πια μια αθεράπευτη ασθένεια»

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού και την παρότρυνσή του, ώστε να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους, δήλωσε στην εφημ. «Πατρίς» η ακτινολόγος- ακτινοδιαγνώστρια Μαρία Αγαλιανού και προσθέτει «όλες οι γυναίκες πρέπει να αγαπήσουν και να φροντίσουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους, να αντικαταστήσουν τον φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία. Να πάψουν να συμπεριφέρονται πια, ως μια άλλη Άτοσσα, την περσίδα βασίλισσα μητέρα του Ξέρξη και σύζυγο του Δαρείου, η οποία σύμφωνα με τον Ηρόδοτο τον 6ο αιώνα π.Χ ., κάποια μέρα παρατήρησε ένα εξόγκωμα που αιμορραγούσε στον μαστό της, η βασίλισσα, γεμάτη ντροπή, απομονώθηκε. Δεν ήθελε να ζητήσει τις συμβουλές των γιατρών, προφανώς γιατί ένιωθε την ασθένειά της ως μίασμα. Αφού προσωρινά θεραπεύτηκε από τον αιχμάλωτο έλληνα γιατρό Δημοκήδη, τελικά κατέληξε, γιατί το στάδιο ήταν προχωρημένο.Γιατί ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πια μια αθεράπευτη ασθένεια! Γιατί είμαστε στον 21ο αιώνα πια και όχι στον 6ο και μπορεί η έγκαιρη διάγνωση να επιτευχθεί με τα πιο σύγχρονα μέσα που απλόχερα μας χάρισε η ιατρική εξέλιξη, η νίκη της μάχης πια να είναι γεγονός! Αυτοεξέταση, Κλινική εξέταση και Μαστογραφία χωρίς δεύτερες σκέψεις, με αποφασιστικότητα, παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!!!».

«Άλμα Ζωής»

Το «Άλμα Ζωής» είναι ένας Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού που ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού, με στόχο έναν κόσμο χωρίς θανάτους από καρκίνο μαστού.

Τα μέλη του είναι εθελόντριες και το Διοικητικό Συμβούλιό του αποτελείται από γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού.

Ο Σύλλογος έχει περισσότερα από 2.500 μέλη και διαθέτει ένα μεγάλο σώμα εκπαιδευμένων εθελοντριών, βοηθώντας εκατοντάδες γυναίκες από την Ελλάδα. Διαθέτει Κοινωνική Υπηρεσία, Ψυχολογική Υπηρεσία, Νομικό Σύμβουλο, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και Γραμματεία.

Βασικοί άξονες λειτουργίας του είναι η ενημέρωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οργανωμένη αλληλοβοήθεια, η ενδυνάμωση και η ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών με καρκίνο μαστού.

Το «Άλμα Ζωής» στην Αχαΐα ιδρύθηκε το 2001 και λειτούργησε ως το πρώτο Παράρτημα του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μέχρι το 2011 όπου και μετατρέπεται σε αυτόνομο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας.

Γούναρη 37, 4ος όροφος, Πάτρα, 26221

+30 2610 22 22 74

breastcapatras@yahoo.com

Συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τη γυναίκα είναι:

– η ψηλάφηση όγκου ή σκληρίας στο στήθος ή τη μασχάλη

– η εμφάνιση αλλαγών στο χρώμα και την υφή του δέρματος

– η έλξη-εισολκή-αλλαγή στη θηλή

– το έκκριμα από τη θηλή.

Ωστόσο η εμφάνιση κάποιου από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα και κακοήθεια, για αυτό προτείνεται έγκαιρη εξέταση σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο.

Όλη η επικαιρότητα