Ηλεία

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι στο Κατάκολο: Κινητοποιήσεις για να εφαρμοστεί το… αυτονόητο

Ακούστε το άρθρο

Το «γεφύρι της Άρτας», ήτοι το χιλιοσυζητημένο πρόβλημα της άγρας πελατείας εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Κατάκολο οδήγησε τελικά τόσο τον σύλλογο αυτοκινητιστών ταξί «ΕΡΜΗΣ», όσο και τον σύλλογο επαγγελματιών Κατακόλου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» σε κινητοποιήσεις αύριο Δευτέρα και ενώ στο λιμάνι αναμένεται (;) να αφιχθεί κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας MSC.

Το ιστορικό

Από το 2016 έχει σταλεί απόφαση του Λιμενικού ταμείου προς την Λιμενική αρχή , η οποία καθορίζει αυστηρότατες προϋποθέσεις για τα εκτός πούλμαν κρουαζιέρας τουριστικά λεωφορεία,  τα οποία προκαλούν μια πρωτοφανή άναρχη κατάσταση εντός της χερσαίας ζώνης,  με άτομα που κυκλοφορούν με πινακίδες τιμών , ή παρενοχλούν τους τουρίστες που αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια και τους προσφέρουν «αντί πινακίου φακής» μεταφορά στην Αρχ. Ολυμπία.

Τον τελευταίο καιρό η παρούσα Λιμενική αρχή αποφάσισε για την επίλυση του προβλήματος να εφαρμόσει νέο κανονισμό λιμένα.

Την προσπάθειά της αυτή στήριξε δημοσίως (μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν) τόσο η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό  στο κοινοτικό κατάστημα ( και στην συνέχεια ενημέρωσε εγγράφως για την στήριξη της πρότασης της Λιμενικής Αρχής  και τις προϊστάμενες αρχές του Υπουργείου και του ΓΕΝ),   όσο και ο εμπορικός σύλλογος και το σωματείο ταξί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε στην συνέχεια , η απόφαση του αρμοδίου υπουργείου στην πρόταση της Λιμενικής Αρχής ήταν αρνητική , με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν γενικές και ειδικές διατάξεις που επιλύουν το πρόβλημα , με την παρότρυνση η Λιμενική αρχή να διαβουλευτεί για την επίλυση του προβλήματος αυτού με το Λιμενικό ταμείο.

Το τελευταίο,  μετά την επίσημη ενημέρωση από την Λιμενική Αρχή για την αρνητική έκβαση του εγχειρήματος της  πρότεινε την εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης ( αρ. 123) ,   όσον αφορά τα voucher.

Προς επίρρωση της θέσης της αυτής κατέθεσε και νομική γνωμάτευση , καθώς και ανάλογη απόφαση που είχε ληφθεί σε άλλη περιοχή.

Ας σημειωθεί τέλος ότι πρόσφατα με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου πραγματοποιήθηκε συνάντηση  με την κα Υπουργό Τουρισμού,  η οποία ενημερώθηκε για το θέμα της άγρας πελατείας και ζητήθηκε η πολύτιμη συνδρομή της.

Κινητοποιήσεις φορέων

Από πλευράς σωματείου ταξί «ΕΡΜΗΣ» , μετά την έκδοση ψηφίσματος απεστάλη έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας ,  αναφέροντας το μείζον θέμα της άγρας πελατείας , που καρκινοβατεί επί μακρόν , καθώς και άλλα σοβαρά σημαντικά θέματα που λαμβάνουν χώρα εντός της χερσαίας ζώνης. Και παράλληλα ενημέρωσε για την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί αύριο το πρωί.

Από πλευράς του επαγγελματικού συλλόγου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» έγινε την Παρασκευή 6/7 ευρεία σύσκεψη , όπου εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα και αποφασίστηκε πραγματοποίηση πορείας (πιθανώς από το τέλος της χερσαίας ζώνης – χώρος ταχυδρομείου, στους δρόμους της κοινότητας μέχρι τον οικισμό Συκιά) . Ταυτόχρονα θα είναι κλειστά τα καταστήματα επί ένα 2ωρο.

Δεν είναι σαφές βέβαια η εφαρμογή ποιάς διάταξης προτείνεται προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα , αλλά η κινητοποίηση έχει ως στόχο «ενέργειες για την προστασία της κρουαζιέρας».

Όσο αφορά την άποψη ορισμένων «να πάνε αμέσως όλοι στο λιμάνι» αυτό προϋποθέτει ασφαλώς να προηγηθεί ο έλεγχος από την Λιμενική αρχή ποιοι δεν επιτρέπεται  να είναι εντός της χερσαίας ζώνης , ή δεν τηρούν τις προϋποθέσεις – σύμφωνα με το έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου – και στην συνέχεια να ακολουθήσει η μεταφορά τους στον χώρο του πάρκινγκ της μαρίνας.

Φόβοι τυχόν παρενεργειών

Το πιο κρίσιμο σημείο της  όλης αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού θέματος,  αφορά την ίδια την ναυτιλιακή εταιρεία. Ήδη έχει γίνει αρμοδίως  η οφειλόμενη ενημέρωσή της , ενώ απεστάλησαν και τα ψηφίσματα των δυο σωματείων , οπότε τα ενδεχόμενα είναι τα εξής:

1) Η MSC να απαιτήσει από την Λιμενική αρχή και την Αστυνομική διεύθυνση την δέσμευσή τους για την προστασία και την απρόσκοπτη κυκλοφορία τουριστών και πούλμαν κρουαζιέρα

2) Να αποφασίσει να μην προσεγγίσει το κρουαζιερόπλοιο το λιμάνι

3) Να υπάρξει «βίαια» ενέργεια της εταιρείας , ως απάντηση , με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της κρουαζιέρας στο λιμάνι

Επίσημοι κύκλοι ομιλούν για καίρια ευθύνη όσων δεν ξεχωρίζουν με τις ενέργειες τους την «ήρα από το στάρι» και τυχόν πλήξουν τα συμφέροντα μιας ναυτιλιακής  εταιρείας  , που καμιά ευθύνη δεν έχει για την άγρα πελατείας στην χερσαία ζώνη του λιμένα , αλλά αντίθετα πλήττεται οικονομικά απ’ την επικρατούσα αναρχία και την άγρα πελατείας των πάσης φύσεως «πειρατών».

Όλη η επικαιρότητα