Ηλεία

Ο κορονοϊός αποτρέπει τους αιμοδότες

Ακούστε το άρθρο

Δώστε αίμα – Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος – Εκκλήσεις από φορείς συλλόγους και εθελοντικές ομάδες

Οι ανάγκες για αίμα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, από την έναρξη της πανδημίας του Κοροναϊού στη Χώρα μας, έχουν γίνει εμφανέστερες τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, καθώς αρκετοί φαίνεται να «εγκαταλείπουν» την προσπάθεια της προ Κοροναϊού εποχής, εθελοντικής αιμοδοσίας, με δεδομένο τον φόβο τους μην αρρωστήσουν από τη νόσο του COVID-19. Η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κωνσταντίνα Πανέτα, εξήγησε πως η αιμοδοσία χρειάζεται πολλές φιάλες αίματος για να γίνονται μεταγγίσεις σε όλους τους ασθενείς που τις χρειάζονται φτάνοντας καθημερινά τον αριθμό των 18 φιαλών εκτός από τα πλάσματα και τα αιμοπετάλια, ενώ καθησύχασε τον κόσμο πως στο χώρο της αιμοδοσίας όλοι οι νοσηλευτές και οι γιατροί τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Όπως ανέφερε η κ. Πανέτα, στα πλαίσια της διάλυσης των φόβων της αιμοδότησης στονοσοκομείο, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο από τις 23 Μαρτίου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, λειτουργεί συνεργείο αιμοληψιών στο φουαγιέ του συνεδριακού της περιφερειακής ενότητας Ηλείας από 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέριενώ τις δυο εβδομάδες, λειτουργίας της συγκεκριμένης αιμοδοσίας, συγκεντρώθηκαν, 40 φιάλες αίματος.

Παράλληλα λειτουργεί η Αιμοδοσίακαθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και το απόγευμα μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο 2621361339. Επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι σε λειτουργία η κινητή μονάδα αιμοληψίας στην Ηλεία με το πρόγραμμα να έχειήδη ανακοινωθεί.

Εθελοντικές αιμοδοσίες από συλλόγους και φορείς

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, έχουν ωστόσο δραστηριοποιηθεί πολλοί σύλλογοιεθελοντών αιμοδοτών, φορείς, μεμονωμένοι αιμοδότες, πρόεδροι σωματείων και συλλόγων, πρόεδροιτοπικών κοινοτήτων, ο δήμος Πύργου, η Π.Ε. Ηλείας κ.α. προκειμένου η αιμοδοσία να στηριχθεί ακόμα περισσότερο για να μην υπάρχουν ελλείψεις σε ένα τόσο σημαντικό αγαθό όπως είναι το αίμα.

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας απηύθυνε κάλεσμα προς όλα τα μέλη του, καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τεχνικά επαγγέλματα, να προσέλθουν στα Κέντρα αιμοδοσίας της Ηλείας και να προσφέρουν αίμα. Η ενημέρωση που λάβαμε από τους υπεύθυνους των 2 κέντρων αιμοδοσίας του νομού σε Πύργο και Αμαλιάδα ήταν αρκετή ώστε να μας πείσει για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος αυτού.

Ήδη αρκετοί συνάδελφοί μας μηχανικοί έχουν σπεύσει και γενικότερα υπάρχει μια αύξηση στην ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό πρέπει να γίνει ακόμα πιο μεγάλο ώστε να πετύχουμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες σε αίμα που προκύπτουν και θα προκύψουν στα νοσοκομειακά ιδρύματα του νομού μας αλλά και της περιφέρειας λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Δυστυχώς, τη σημασία αυτής της κίνησης προσφοράς προς τον συνάνθρωπο την αντιλαμβανόμαστε καλά όταν βρεθούμε στη θέση να χρειαστεί σε εμάς ή σε κάποιον οικείο μας. Για αυτό το λόγο πρέπει έστω αυτή τη δύσκολη ώρα, να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αφιερώσουμε 5 λεπτά από το χρόνο μας στο συνάνθρωπο. Είναι τόσο απλό, αλλά και τόσο σημαντικό. Ευτυχές δε θα ήταν να μας γίνει μια καλή συνήθεια. Μια συνήθεια αγάπης, μια συνήθεια προσφοράς», αναφέρει ο Χρήστος Γεωργακόπουλος,πρόεδρος Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας

«Η εθελοντική αιμοδοσία ήταν πάντα σημαντική και πόσο μάλλον τώρα με την νόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη αίματος σε όλα τα νοσοκομεία! Ο σταθμός αιμοδοσίας του νοσοκομείου λειτουργεί καθημερινώς με ξεχωριστή είσοδο για τους αιμοδότες και με τις αναγκαίες προφυλάξεις για όλους μας! Το γραφείο εθελοντισμού και όλες οι δομές κοινωνικής στήριξης του Δήμου μας προσπαθούμε να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια! Αιμοδοσίες γίνονται συχνά σε πολλούς κατά τόπους χώρους! Ο χώρος του δημαρχείου είναι στη διάθεση της αιμοδοσίας για εκπλήρωση αιμοδοσίας όπως και άλλοι χώροι στην πόλη του Πύργου και στα δημοτικά διαμερίσματα! Είναι υποχρέωση όλων μας εθελοντών αιμοδοτών ή και νέων αιμοδοτών αυτή τη δύσκολη ώρα να δώσουμε 10 λεπτά από τον χρόνο μας δίνοντας αίμα σε κάποιες από τις προγραμματισμένες αιμοληψίες!» τονίζει ο Γιάννης Πλεμμένος, υπεύθυνος γραφείου εθελοντισμού δήμου Πύργου

«Αυτές τις δύσκολεςμέρες που βιώνουμε,το να δίνεις αίμα είναι μια τεράστια δωρεά. Με μια αιμοδοσία σώζεις τρεις ζωές. Είναι μια απίστευτα μεγάλη κίνηση απέναντι στην κοινωνία και στους ανθρώπους που το χρειάζονται καθημερινά και φυσικάεμείς ποιο πολύ εδώ που σε αυτόν τον δρόμο καρμανιόλα,κάθε μέρα δυστυχώς και ένας συνάνθρωπος μας χρειάζεται αίμα. Άρα σκεφτείτε εκτός από αυτό,πόσοι άλλοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από αίμα καθημερινά!! Είναι θεωρώ υποχρέωση του καθενός μας απέναντι στον κάθε συνάνθρωπο μας, στον διπλανό μας, στον γείτονα,τον φίλο,αλλά και τον άγνωστο που χρειάζεται αίμα. Έτσι η φράση’’ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ’’ εννοεί όλους τους συνανθρώπους μας, χωρίς διαχωρισμούς,χωρίς διακρίσεις !!!ΔΩΣΤΕ ΑΙΜΑ-ΣΩΣΤΕ ΖΩΕΣ!!»  επισημαίνει ο Γιάννης Γεωργακόπουλος

Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και Εθελοντής αιμοδότης

Όλη η επικαιρότητα