Οικονομία

Ο κορωνοϊός χτυπά και τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Επιχειρηματικές αποστολές από την Κίνα ακυρώνουν τα ταξίδια τους, ενώ αναβλήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών για την πρώτη μεγάλη επένδυση που χρηματοδοτεί η κινεζική τράπεζα ICBC

Πάγο προσώρας σε αρκετά πρότζεκτ για τα οποία ενδιαφέρονται Κινέζοι επενδυτές στη χώρα μας φαίνεται να βάζει η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα. Και τούτο καθώς τα μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί από την ίδια την κινεζική κυβέρνηση στις μαζικές μετακινήσεις αφενός και ο κίνδυνος να τεθούν σε καραντίνα στο εξωτερικό για μακρύ χρονικό διάστημα αφετέρου αναγκάζουν πολλές επιχειρηματικές αποστολές να αναβάλουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «b.s.» αναφέρουν ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις εκπροσώπων κινεζικών επιχειρήσεων που τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αναβάλει το ταξίδι τους από την Κίνα για επαφές στην Ελλάδα, ενώ κάποιες άλλες έγιναν από εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν ως μόνιμη βάση την Ευρώπη.

Όπως μάλιστα εξηγούσε στο «b.s.» η Κινέζα πρέσβειρα στην Ελλάδα Τσανγκ Τσιγιουέ, γι’ αυτό τον λόγο αναβλήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών για την πρώτη μεγάλη επένδυση που χρηματοδοτεί η κινεζική τράπεζα Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), μόλις τρεις μήνες από τότε που προανήγγειλε το άνοιγμα υποκαταστήματος στην Αθήνα.

Πρόκειται για το εμβληματικό ηλιοθερμικό πάρκο Minos, ισχύος 52 MW, το οποίο θα κατασκευαστεί στη Σητεία για λογαριασμό της Nur Minos, θυγατρικής της βρετανικής Nur Energie, με κινεζική τεχνολογία και χρηματοδότηση.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Αθερινόλακκου, πλησίον της υφιστάμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, σε έκταση 1.700 στρεμμάτων. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας από το εν λόγω έργο υπολογίζεται ότι θα είναι περί τις 110 Gwh, καλύπτοντας έτσι το 10% των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

Επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει συσταθεί για την κατασκευή του ηλιοθερμικού έργου είναι η κινεζική CGGC International, θυγατρική του κατασκευαστικού κολοσσού της Κίνας CEEC που έχει κατασκευάσει το εντυπωσιακό υδροηλεκτρικό έργο του Φράγματος των Τριών Ποταμών (3 Gorges Dam) στην επαρχία Χουπέι της Κεντρικής Κίνας. Ο πάροχος τεχνολογίας των ηλιακών συστημάτων (ηλιοστατών, συλλεκτών κ.ά.) είναι η επίσης κινεζική Supcon, με τρίτο εταίρο του έργου την ελληνική Prenecon, εταιρεία που δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήδη από το 2005 και θα εκτελέσει όλες τις κατασκευαστικές εργασίες.

Για την επίσημη τελετή, στην οποία θα παραβρίσκονταν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ήταν προγραμματισμένο να έρθει πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Κίνα υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο της ICBC. Και αυτό καθώς το έργο θεωρείται εμβληματικό για τους Κινέζους, με δεδομένο ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα εξάγουν προηγμένη τεχνολογία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, καθιστώντας το project βιτρίνα αλλά και υπόδειγμα των συνεργιών που θα προκύψουν στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος» που έχει στόχο την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη.

«Ωστόσο, λόγω της έξαρσης του ιού είπαμε να το αναβάλουμε προσώρας. Μιλήσαμε και με τους Ελληνες υπουργούς και ήταν και αυτοί σύμφωνοι. Το έργο πάντως ξεκινά», είπε η κυρία Τσιγιουέ.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι έως το καλοκαίρι θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης, με δεδομένο ότι γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού, ο οποίος παρατηρείται να αδρανοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες: «Αυτό που περισσότερο τρομάζει και έχει αναγκάσει την κυβέρνησή μας να πάρει τόσο δραστικά μέτρα είναι το γεγονός ότι μιλάμε για έναν ιό που δεν εκδηλώνεται αμέσως. Θέλει συνήθως επτά με δέκα ημέρες για να υπάρξει κάποιο σύμπτωμα. Επομένως, δεν μπορείς να ξέρεις εάν κάποιος είναι φορέας ή όχι».

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια επαναλαμβάνει ότι το κινεζικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας παραμένει έντονο τόσο σε μεγάλες επενδύσεις κυρίως στον χώρο της ενέργειας και των υποδομών όσο και σε μικρότερες.

Υπενθυμίζεται ότι η State Grid αφενός θέλει επιπλέον ποσοστό στον ΑΔΜΗΕ, πέραν του 24% που ελέγχει σήμερα, καθώς και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του Αριάδνη Interconnection που έχει αναλάβει το φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποβρύχιου καλωδίου – πρότζεκτ που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο μάλιστα είχε τονιστεί και με την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε Κίνα και Ελλάδα αντίστοιχα.

Από εκεί και έπειτα κινεζικό ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και για τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ πιο δυναμικές κινήσεις γίνονται σε μικρότερα προγράμματα, κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που επιχειρείται κινεζική διείσδυση στην ανάπτυξη νέων πάρκων. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία από φέτος σταδιακά θα αρχίσει να βγάζει σε διαγωνισμούς το ΤΑΙΠΕΔ.

Κατά πόσο θα επηρεάσουν όλα τα παραπάνω οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού μένει να το δούμε. Εκεί ωστόσο που ήδη παρατηρείται να μπαίνει φρένο είναι οι επενδύσεις στο real estate από ιδιώτες που επιθυμούν να λάβουν τη χρυσή βίζα.

Το πρόγραμμα, αν και λειτουργεί αθόρυβα, έχει καταφέρει να προσελκύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επενδύσεις, με τα περίπου 1,4 δισ. ευρώ να εκτιμάται ότι προήλθαν από Κινέζους πολίτες. Παράγοντες της αγοράς λένε ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συναλλαγών, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται στον ορίζοντα ο κίνδυνος να μετριαστεί η δυναμική που είχε το πρόγραμμα.

Ένας φόβος που εκφράζεται και από την τουριστική αγορά, με δεδομένο ότι ήδη η Air China προβαίνει σε ακυρώσεις πτήσεων τον Μάρτιο, καθώς αναβάλλονται οργανωμένα ταξίδια από την Κίνα στη χώρα μας.

newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα