Κόσμος

O κόσμος «αποχαιρετά» σταδιακά τον Σουμάχερ

soumaxer3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην επικεφαλής γιατρός της Φόρμουλα 1, Γκάρι Χαρτστέιν, κάνει λόγο για «σοβαρά κενά» στην ιατρική φροντίδα του Μίκαελ Σουμάχερ, ενώ προσθέτει ότι ο κόσμος βιώνει ένα μακρύ αποχαιρετισμό σχετικά με τη θρυλική φιγούρα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ειδικότερα, ο Γκάρι Χαρτστέιν, ήταν ο επικεφαλής γιατρός της Φόρμουλα 1 από το 2005 έως το 2012, ενώ, σύμφωνα με όσα γράφει η Daily Mail, είπε πως έχει ακούσει από «αδιάψευστες πηγές» πως αυτά τα κενά στην ιατρική φροντίδα «θα μπορούσαν και σχεδόν σίγουρα το έκαναν, να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας του Μίκαελ». Ωστόσο δεν εξηγεί τι εννοεί όταν μιλά για ιατρική κακοδιαχείριση.

Επιπλέον, ο Χαρτστέιν πιστεύει πως η «κακή διάγνωση» σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης του 45χρονου Σουμάχερ, έχουν κάνει τους γιατρούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ να πιέζουν αργά την οικογένεια του να τον μεταφέρουν σε μια εξειδικευμένη κλινική για ασθενείς σε μακροπρόθεσμο κώμα. «Είναι πιθανό το προσωπικό στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ να αισθάνεται την υποχρέωση να μην ασκεί οποιαδήποτε πίεση στην οικογένειά του για τη μεταφορά του, παρά την τρομερά κακή διάγνωση… εξαιτίας της σαφέστατης συμβολής του στην εσφαλμένη ιατρική εκτίμηση» γράφει ο Χαρτστέιν, την ώρα που ο Σουμάχερ διανύει την 87η ημέρα σε κώμα χωρίς σημάδια ανάκαμψης.

Ο Χαρτστέιν γράφει: «Όσο περνά ο καιρός, γίνεται όλο και λιγότερο πιθανό να ανακάμψει σε οποιοδήποτε βαθμό ο Μίκαελ», ενώ πιστεύει πως ο κόσμος οφείλει να προετοιμαστεί για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αναφέροντας: «Πάντα ήξερα πως λάτρευαν τον Μίκαελ. Πέρασα χρόνια μέσα στα καπάκια, τις σημαίες και τις μπλούζες της Ferrari και όλα αυτά για τον Μίκαελ.Ακόμη και τώρα εντυπωσιάζομαι από το βάθος και την επιμονή της αγάπης του κόσμου γι’ αυτόν» ανεφέρει ο πρώην επικεφαλής γιατρός της F1 για να προσθέσει: «Ανησυχώ όλο και περισσότερο σχετικά με το τι θα συμβεί όταν και αν ανακοινωθούν άσχημα νέα. Διαπίστωσα πως πιθανότατα η έλλειψη συχνών ενημερώσεων μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε παρακάτω, να επεξεργαστούμε τα δεδομένα και να αρχίσουμε σιγά σιγά να… αποσυνδεόμαστε».

Μάλιστα, θεωρεί πως αυτή είναι μια… τακτική που διάλεξε η οικογένειά του για να προετοιμάσει τον κόσμο για το χειρότερο: «Νομίζω πως αυτή είναι μία από τις αναπάντεχες τακτικές της στρατηγικής που επέλεξε η οικογένεια του Σουμάχερ. Κατά κάποιο τρόπο, έχω την αίσθηση, ότι οι άνθρωποι θα το δεχτούν ομαλά, γιατί είχαν όλο το χρόνο να επεξεργαστούν τα δεδομένα».

Επιπρόσθετα, ο Χαρτστέιν δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο που ο Σουμάχερ παραμένει στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ και δεν μεταφέρεται έστω στο σπίτι του. «Γιατί βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ; Πιθανότατα βρίσκεται ακόμη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και θεωρώ πως το περιβάλλον του είναι βέβαιο για την ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνει. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως οι κλίνες στη ΜΕΘ είναι περιορισμένες».

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως η εκπρόσωπος του Σουμάχερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η φάση αφύπνισης του Σουμάχερ συνεχίζεται και πως θα «χρειαστεί αρκετό καιρό». Ωστόσο οι νευροχειρούργοι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν πως η κατάσταση του Σουμάχερ είναι, στην πραγματικότητα, πολύ χειρότερη από τα περιορισμένα δελτία τύπου που εκδίδει η εκπρόσωπός του, με την εξουσιοδότηση της συζύγου του Κορίνας και άλλων συμβούλων.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα