Categories: Οικονομία

Ο «κύριος Zara» παραμένει ο πλουσιότερος Ευρωπαίος

Share

Ένας Ισπανός, ένας Γάλλος και ένας Σουηδός καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα των 100 Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων που δημοσιεύει το οικονομικό περιοδικό Bilan της Ελβετίας.

Η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες, αφού η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 19%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, όταν είχε καταγραφεί υποχώρηση κατά -5,5%.

Στην κορυφή της λίστας παραμένει πάντα ο Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγα Γκαόνα, 81 ετών, ο ιδρυτής της εταιρείας Zara. Η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (73 δισ. ευρώ), έχει δηλαδή αυξηθεί κατά 11,5 δισ. μέσα σε έναν χρόνο. Ο όμιλος του Γκαόνα διαθέτει 7.200 καταστήματα σε όλον τον κόσμο.

Για να μπει κανείς στον κατάλογο των 100 πλουσιότερων Ευρωπαίων θα πρέπει να διαθέτει περιουσία τουλάχιστον 7,1 δισ. ελβετικά φράγκα.

Η μεγάλη έκπληξη της φετινής χρονιάς είναι η δεύτερη θέση του Γάλλου Μπερνάρ Αρνό, 68 ετών, ο οποίος πέρσι βρισκόταν στην 5η. Η περιουσία του ιδιοκτήτη του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH αυξήθηκε κατά 70% μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 51 δισεκ. φράγκα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ισχυρή άνοδο των μετοχών των δύο βασικών εταιρειών του, των LVMH και Hermes.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Κάμπραντ των καταστημάτων Ikea, με περιουσία 43,3 δισ. φράγκων. Ο πατριάρχης της οικογένειας, ο 91χρονος πλέον Ίνγκβαρ Κάμπραντ κατοικούσε μέχρι πρόσφατα στην Ελβετία αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στη Σουηδία. Ο όμιλος διοικείται από τους τρεις γιους του, που έχουν ελβετικό διαβατήριο.

Ανά χώρα, η Γερμανία μετρά τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους (27) και ακολουθούν η Ρωσία (16), η Γαλλία (14), η Ιταλία (10) και η Ελβετία (7).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ZARA