Categories: Life

Ο Matthew McConaughey μιλά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως έφηβος

Share

Tο καλοκαίρι του 2021, όταν κυκλοφόρησε το Greenlights, ένα βιβλίο με πολλές εικόνες από το προσωπικό του άλμπουμ και διηγήσεις ιστοριών που αποτελούν τα δικά του μαθήματα ζωής, ο Matthew McConaughey είχε αποκαλύψει στις σελίδες του ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά ως έφηβος.

Για την τραυματική αυτή εμπειρία μίλησε για πρώτη φορά δημόσια πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο podcast της Amanda de Cadenet The Conversation: About the Men. Αναφέρθηκε σε δύο στιγμές: όταν έπεσε θύμα εκβιασμού για σεξ στα 15 του και όταν ένας άντρας του έδωσε ναρκωτικά και τον κακοποίησε σεξουαλικά στα 18 του.

Αν και δεν μίλησε για κανένα από τα δύο περιστατικά με λεπτομέρειες, είπε χαρακτηριστικά ότι γνώριζε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και στις δύο περιπτώσεις βασιζόμενος στην καθοδήγηση που είχε λάβει από τους γονείς του.

«Δεν θα φοβάμαι τις σχέσεις, γιατί η πρώτη μου εμπειρία ήταν ο εκβιασμός»

Μιλώντας στην Amanda de Cadenet, ο Matthew McConaughey θυμήθηκε την πρώτη φορά που έμαθε τι σημαίνει συναίνεση στην ερωτική πράξη και όλα όσα του δίδαξε ο πατέρας του για το σεξ και τη σεξουαλική οικειότητα.

«Λοιπόν, με είχαν καθοδηγήσει οι γονείς μου σχετικά με τον σεβασμό σε μια γυναίκα, τον σεβασμό στη σχέση, τον σεβασμό της σεξουαλικής οικειότητας, τον σεβασμό του χώρου.

Ο μπαμπάς μου είχε πάντα αυτό το πράγμα όταν μας μάθαινε για τα πουλάκια και τις μέλισσες, και με ρώτησε “Έχεις φτάσει σε αυτή την ηλικία που φιλάς;” και του απάντησα «Ναι, κύριε». Και μου είπε “Λοιπόν, θα πάει πιο μακριά από αυτό μία μέρα. Πιθανότατα θα φτάσει εκεί που θα έρθετε σε επαφή και θα υπάρχει το στήθος, και αυτό που υπάρχει “κάτω από τη ζώνη”. Και μου είπε “Θα συμβεί και σε σένα”».

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας, ενθυμούμενος τα λόγια του πατέρα του: «“Γιε μου, αν νιώσεις ποτέ ότι το κορίτσι διστάζει να σταματήσεις. Αν σου πει ότι θέλει να φύγει, να την αφήσεις να το κάνει. Δεν πειράζει, θα υπάρξει επόμενη φορά και τότε, θα το θέλετε και οι δύο και θα είναι ωραία”».

Όπως τόνισε ο 52χρονος οσκαρικός ηθοποιός, χάρη σε αυτά τα μαθήματα του ήταν πολύ ξεκάθαρο τι είναι μία υγιής σεξουαλική σχέση και τι όχι. Έτσι, αντιλήφθηκε αμέσως ότι το να τον εκβιάσουν για να κάνει σεξ στα 15 του δεν ήταν καθόλου σωστό.

«Αλλά ήμουν πολύ ξεκάθαρος, και πάλι, αυτό δεν ήταν σωστό, δεν ήταν ωραίο, δεν ήταν έτσι (τα πράγματα)», συνέχισε. «Μετά από αυτό, έπρεπε να έχω κάποιες υγιείς σεξουαλικές σχέσεις και να έχω κορίτσια που μου άρεσαν και τους άρεσα, και σιγά σιγά ήρθαμε κοντά και ήταν όμορφα και αδέξια, και όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν κακοποιήθηκε χρόνια μετά, στα 18 του, εξομολογήθηκε ότι δεν έκανε τη σύνδεση μεταξύ των δύο περιστατικών παρά πολύ αργότερα.

Σχετικά με το ότι δεν έχει κάνει ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσει την τραυματική αυτή εμπειρία, όπως παραδέχτηκε, δήλωσε ότι είχε πολλούς ανθρώπους στη ζωή του που τον βοήθησαν να το ξεπεράσει.

«Είχα πολύ καλούς φίλους. Είχα καλούς μέντορες. Είχα ηλικιωμένους άντρες, ηλικιωμένες γυναίκες, παντρεμένα ζευγάρια», είπε και πρόσθεσε: «Ποτέ δε σταμάτησα να πιστεύω στα πράγματα που μου δίδασκαν η μαμά και ο μπαμπάς μου».

Δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές αντιδράσεις σε μία τραυματική εμπειρία, η δική του ήταν να μην αφήσει το τραύμα να του κάνει μεγαλύτερο κακό. Υπογράμμιζε ότι αγαπά τη ζωή πάρα πολύ και πιστεύει στους ανθρώπους πάρα πολύ για να περάσει τη ζωή του φοβισμένος λόγω ενός βίαιου περιστατικού που του συνέβη.

«Δε θα φοβάμαι τις σχέσεις γιατί η πρώτη μου εμπειρία ήταν ο εκβιασμός. Αυτό είναι μια παρέκκλιση. Όχι, όχι. Δεν είναι έτσι. Δε θα αφήσω αυτό να νικήσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης μου στους ανθρώπους και θα πω “Όχι, μπορώ να έχω μια υγιή σχέση“. Αδιαπραγμάτευτα. Όχι», δήλωσε για να καταλήξει:

«Συνέβη. Αρνούμαι ότι συνέβη; Όχι. Δεν αρνούμαι ότι συνέβη, αλλά θα το κουβαλάω για πάντα; Επέλεξα, αδιαπραγμάτευτα, ότι δεν πρόκειται να το μεταφέρω στο πώς θα ζωή και θα συμπεριφέρομαι στους ανθρώπους και πώς θα τους εμπιστεύομαι, αλλά και πώς θα βλέπω τις εκάστοτε περιστάσεις και τον κίνδυνο».

Πηγή: oneman.gr