Ζώα

Ο μεγαλόσωμος ή ο μικρόσωμος σκύλος είναι πιο έξυπνος;

Ακούστε το άρθρο

Πόσο διαφέρουν σε χαρακτήρα, νοημοσύνη και συμπεριφορά τα μικρότερα από τα μεγαλύτερα σκυλιά;

Έχουν τα μεγαλόσωμα σκυλιά ισχυρότερη μνήμη από ό,τι τα μικρόσωμα; Τα μεγαλόσωμα, ή τα μικρόσωμα σκυλιά είναι πιο παρορμητικά; Οι απαντήσεις μας έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα επιστημονική έρευνα, τα σκυλιά με μεγαλύτερο εγκέφαλο, δηλαδή τα μεγαλόσωμα, ξεπερνούν εκείνα που έχουν μικρότερο, σε ένα σύνολο γνωστικών διαδικασιών που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο, αλλά και τον συντονισμό άλλων γνωστικών ικανοτήτων, καθώς και συμπεριφορών.

Ειδικότερα, η έρευνα του Daniel Horschler που δημοσιεύθηκε στο Science  έδειξε ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά έχουν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και μεγαλύτερο αυτοέλεγχο απ’ ό,τι τα μικρότερα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Horschler, επικεφαλής της μελέτης – φοιτητής διδακτορικού Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και μέλος του Κέντρου Γνωστικής Λειτουργίας των σκύλων του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, «δεν έχει καθοριστεί, ακόμα, γιατί το μέγεθος του εγκεφάλου μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία. Νομίζουμε ότι αντιπροσωπεύει κάποια άλλη αιτία, για την οποία συμβαίνει αυτό: είτε είναι σημαντικός ο αριθμός των νευρώνων, είτε οι διαφορές της συνδεσιμότητας μεταξύ των νευρώνων. Κανένας δεν είναι σίγουρος ακόμα, όμως ενδιαφερόμαστε να ανακαλύψουμε ποιες είναι αυτές οι βαθύτερες αιτίες».

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι το μέγεθος του εγκεφάλου των σκύλων δεν συνδέεται με όλους τους τύπους νοημοσύνης.

Η μελέτη του Horschler βασίστηκε σε μια βάση δεδομένων μεγαλύτερη από 7.000 καθαρόαιμα σκυλιά, από 74 διαφορετικές ράτσες. Το μέγεθος του εγκεφάλου υπολογίζεται με βάση τις προδιαγραφές κάθε ράτσας.

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη των σκύλων ελέγχθηκε ως εξής: Οι ιδιοκτήτες τους, έχοντας μπροστά τους δύο αναποδογυρισμένα μπολάκια, έκρυψαν μια λιχουδιά κάτω από το ένα, ενώ ο σκύλος τους, τους παρακολουθούσε. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες περίμεναν 60, 90, 120 ή 150 δευτερόλεπτα, προτού προτρέψουν τον σκύλο τους να πάρει τη λιχουδιά. Διαπιστώθηκε ότι τα μικρότερα σκυλιά είχαν μεγαλύτερες δυσκολίες στο να θυμηθούν, πού ήταν κρυμμένη η λιχουδιά.

Για να ελεγχθεί ο αυτοέλεγχος των σκύλων, οι ιδιοκτήτες τοποθέτησαν μια λιχουδιά μπροστά στον καθισμένο σκύλο τους και του απαγόρευσαν να την πάρει. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες παρέμειναν στο σημείο, παρακολουθώντας τον σκύλο τους, άλλοι κάλυψαν τα μάτια τους, ενώ κάποιοι απομακρύνθηκαν από τον πιστό τους φίλο. Αποδείχτηκε ότι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά περίμεναν περισσότερο, μέχρι να αρπάξουν την απαγορευμένη λιχουδιά.

Παράλληλα, ο Horschler και οι συνάδελφοί του έλεγξαν αν τα σκυλιά που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν εκπαιδευμένα, και κατέληξαν ότι τα συμπεράσματα δεν τα επηρεάζει το επίπεδο της εκπαίδευσής τους.

Στο μέλλον, ο Horschler επιθυμεί να συγκρίνει τις νοητικές ικανότητες μεταξύ των φυλών σκύλων, που ενώ είναι της ίδιας ράτσας, διαφέρουν στο μέγεθος. Δηλαδή, να συγκρίνει τα μικροσκοπικά κανίς με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κανίς.

«Ενδιαφέρομαι πραγματικά για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η γνωστική λειτουργία και το πώς προκύπτει αυτό βιολογικά», είπε ο Horschler και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνουμε ότι το μέγεθος του εγκεφάλου, κατά κάποιον τρόπο, έχει σχέση με τη γνωστική λειτουργία. Είτε λόγω του μεγέθους, είτε γιατί είναι ένα σκαλοπάτι για κάτι άλλο».

Πηγή: ScienceDaily

Όλη η επικαιρότητα