Αχαϊα Εκκλησία Ηλεία Πολιτική

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων αποκλειστικά στην «Πατρίς» για τις εκτάσεις – «H Eκκλησία νοιάζεται τα παιδιά της… Θα το αποδείξουμε!»

Αφορμή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τις «ιερές εκτάσεις».
Ακούστε το άρθρο

Αποκλειστικά μέσω της εφ. «Πατρίς» θέλησε να απαντήσει, όπως μας είπε, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ Ιερώνυμος, στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ την οποία υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που ζητά να σταματήσουν οι διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, σε εκτάσεις γης στα χωριά Χειμαδιό, Κουτσοχέρα, Μουζάκι και Περιστέρι.

Η απάντηση του Μητροπολίτη

«Πολύς θόρυβος γίνεται χωρίς να υπάρχει λόγος» τόνισε αρχικά στην εφ. «Πατρίς» ο κ.κ Ιερώνυμος και συνεχίζοντας είπε ότι «δεν προκαλεί θόρυβο η εκκλησία. Αυτοί που προκαλούν θόρυβο με τις δηλώσεις τους, το κάνουν γιατί θέλουν να προκαλέσουν αναστάτωση προς όφελός δικό τους.

Η Ιερά Μονή και η Μητρόπολη θα απαντήσουν με το αποτέλεσμα των συζητήσεων και από τις δύο πλευρές και θα αποδείξουμε πόσο η εκκλησία νοιάζεται για τα παιδιά της.»

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Η ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Καραθανασόπουλου αναφέρει ότι επικρατεί αναβρασμός και αγανάκτηση στους κατοίκους χωριών του Νομού Ηλείας μετά τη δημοσίευση της προανάρτησης του Κτηματολογίου, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται,  βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται μετά από ενέργειες της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η οποία δεσμεύει 20.000 στρέμματα αγροτεμαχίων και δάσους.

«Τις εκτάσεις αυτές τις οποίες καλλιεργούν και νέμονται, από πάππου προς πάππου. Κατέχουν μάλιστα και σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας όπως προκύπτει και από τις βεβαιώσεις δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης που έχουν καταθέσει στη Δ.Ο.Υ. Πύργου. Άλλωστε για αυτά τα χωράφια δεκάδες από αυτούς τους αγρότες έχουν κάνει αιτήσεις αντίρρησης και εξαγοράς στο δασαρχείο για τους δασικούς χάρτες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-Να προστατεύσει τους κατοίκους των συγκεκριμένων χωριών από τις διεκδικήσεις της ΙΜ Αγίων Θεοδώρων πάνω στις περιουσίες τους.

-Να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα ώστε να μην επαναληφθούν από τη Μονή κινήσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων. Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των κατοίκων να συνεχίσουν να ζουν στην περιοχή και να καλλιεργούν τη γη τους».

Να σημειωθεί ότι η ερώτηση που απευθύνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον αρμόδιο υπουργό, στάλθηκε από το Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου προς την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας και το Δήμο Πύργου, με την επισήμανση ως «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ».

Ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή στον Πύργο

Ευρεία σύσκεψη με θέμα «Διεκδίκηση των αγροτικών εκτάσεων από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, που βρίσκονται εντός διοικητικών ορίων των τοπικών κοινοτήτων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας του Δήμου Πύργου και την τ.κ. Περιστερίου του Δήμου Ήλιδας», διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή 20 Φεβρουρίου  στον Πύργο, στο «Πάρκο Ξυστρή» στις 11 το πρωί.

Η σχετική πρόσκληση υπογράφεται από τους διοργανωτές: Πρόεδρο της Τ.Κ. Χειμαδιού, Αγροτικό Σύλλογο Χειμαδιού, Α.Ο. Κεραυνός Χειμαδιού, Πρόεδρο της Τ.Κ. Κουτσοχέρας, Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κουτσοχέρας, Α.Ο. Κουτσοχέρας, Πρόεδρος Τ.Κ. Περιστερίου, και καλούνται φορείς και αρχές της Περιφέρειας, του Νομού και της ευρύτερης περιοχής.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κάλεσμα «το ιστορικό της υπόθεσης είναι γνωστό. Εδώ και 100 χρόνια οι εν λόγω εκτάσεις αυτές καλλιεργούνται από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι λαμβάνουν επιδοτήσεις αποζημιώνονται για καταστροφές, φορολογούνται και φυσικά διαθέτουν συμβόλαια γι’ αυτές. Δημιουργείται αρχικά τεράστιο θέμα ηθικής τάξης, αλλά και αμφισβήτηση του κράτους Δικαίου και του κράτους Πρόνοιας εκ μέρους της Μονής, όταν διεκδικεί τις συγκεκριμένες εκτάσεις και παράλληλα οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδων οικογενειών αγροτών μικρού κλήρου.»

Όλη η επικαιρότητα