Ελλάδα Πολιτική

Ο Μητσοτάκης επικαλέστηκε ατάκα του Αϊνστάιν που… δεν είπε ο Αϊνστάιν

Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτοξεύοντας τα βέλη του προς τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση κατά τη “μάχη” στην Ολομέλεια για την ψήφιση του προϋπολογισμού, επικαλέστηκε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν χρησιμοποιώντας μια ρήση που αποδίδεται στον νομπελίστα, χωρίς όμως να την έχει πει εκείνος ποτέ.

Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: “Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς”.

Ωστόσο η ατάκα δεν ανήκει στον Αϊνστάιν, ούτε στον Β. Φραγκλίνο στον οποίο έχει επίσης αποδοθεί στο παρελθόν. Αντιθέτως η φράση περί παράνοιας διατυπώθηκε γραπτώς για πρώτη φορά το 1983 στο βιβλίο Sudden Death της Rita Mae Brown. Συγκεκριμένα αναφερόταν στο εν λόγω βιβλίο: “Unfortunately, Susan didn’t remember what Jane Fulton once said, ‘Insanity is doing the same thing, over and over again, but expecting different results”.

Έκτοτε έγινε σλόγκαν, ένα “κλισέ” που λατρεύουν οι πολιτικοί, ενώ κανείς δεν ξέρει πώς και πότε ξεκίνησε η στρεβλωμένη σύνδεση της με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Σε αυτό το άρθρο του salon.com μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς έχει χρησιμοποιηθεί η εν λόγω φράση στο παρελθόν.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα