Αγροτικά

Ο νέος Αναπτυξιακός αγροτών για 200.000 ευρώ ενίσχυση

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 5052) η ΚΥΑ του νέου Αναπτυξιακού Νόμου...
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 5052) η ΚΥΑ του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που εστιάζει στην αγροδιατροφή, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με το οποίο επιδοτείται η αγορά τρακτέρ και λοιπών μηχανημάτων, καθώς και οι επενδύσεις σε στάβλους και φωτοβολταϊκά, ενώ με το δεύτερο ΦΕΚ Β’ 5053 ορίζονται οι προϋποθέσεις για την επιδότηση σε εξοπλισμό αγροτικής μεταποίησης. Η διαδικασία υποβολής φακέλων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, με διάρκεια 3 μηνών.

Εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ που αναλύει το πώς θα διαµορφωθεί το ύψος των κονδυλίων (150 εκατ. ευρώ), το 50% των οποίων θα αφορούν την φορολογική απαλλαγή και τα υπόλοιπα την επιχορήγηση, τη χρηµατοδοτική µίσθωση και την επιδότηση του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης.

Υπενθυµίζεται, πως στο παραπάνω καθεστώς θα µπορούν να κάνουν αίτηση αγρότες-φυσικά πρόσωπα για επενδυτικά σχέδια προϋπολογισµού έως 200.000 ευρώ.

Το ύψος της επιδότησης (ενίσχυση επί των δαπανών), µετά και την έγκριση του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων από την ΕΕ, για αυτήν την κατηγορία επενδύσεων στις επιχειρήσεις που θεωρούνται μικρές-πολύ μικρές θα είναι:

Αττική: 35-45% Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος: 60% Κρήτη, ∆υτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, ∆υτική Ελλάδα: 70%

Για την ευρύτερη περιοχή ∆ήµου Μεγαλόπολης & όµορων ∆ήµων Οιχαλίας, Τρίπολης & Γορτυνίας εφαρµόζεται επιπλέον προσαύξηση 10%.

Οι επιδοτήσεις για τις επενδύσεις στον αγροτικό τοµέα µπορούν να φτάσουν το 80% των παραπάνω ποσοστών. Εξαίρεση αποτελούν οι επενδύσεις στις ορεινές περιοχές, στα νησιά µε πληθυσµό µικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, και τις παραµεθώριες περιοχές, που λαµβάνουν το 100% των παραπάνω ποσοστών.

Εκτός από το µηχανολογικό εξοπλισµό, επιλέξιµες προς ενίσχυση είναι δαπάνες που αφορούν αρδευτικά συστήµατα, φωτοβολταϊκά (net metering), την κατασκευή στάβλων, θερµοκηπίων κ.λπ.

Είδος επιδότησης

Το είδος της επιδότησης που μπορεί να λάβει ο επενδυτής είναι επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και  μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας. Τα ποσοστά επιδότησης καθορίζονται ανά περιφέρεια της Χώρας και φτάνουν έως και 70% σε κάποιες περιοχές.

Όλη η επικαιρότητα