Ελλάδα

Ο νέος χάρτης του κοροναϊού στην Ελλάδα – Οι περιοχές που προστέθηκαν

Ο κοροναϊός εξαπλώνεται και επιβαρύνει και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τη νόσο Covid-19.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 ανέρχεται σε 2.011 σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 2.009 κρουσμάτων, τα 525 (26,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 776 (38,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος ηλικίας 0 έως 101 έτη), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 73 έτη (εύρος 39 έως 95 έτη). Τα θύματα της επιδημίας ανέρχονται πλέον σε 93.

Οι νέες περιοχές στον χάρτη της εξάπλωσης

Ο κοροναϊός κυκλοφορεί πλέον στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τη Λάρισα να προστίθεται αιφνιδίως την Παρασκευή στον χάρτη της εξάπλωσης.

Παράλληλα, μέσα σε πέντε ημέρες, από την περασμένη Δευτέρα έως και εχθές, προστέθηκαν δύο ακόμη περιοχές στον «μολυσματικό» χάρτη του κοροναϊού.

Πρόκειται για τη Μεσσηνία και την Εύβοια. Και οι δύο περιοχές βρίσκονταν μέσα σε εκείνες με τη χαμηλότερη κυκλοφορία του κοροναϊού στη χώρα, καθώς μετρούσαν πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων όλο αυτό το διάστημα – από 1 έως 4 κρούσματα λοίμωξης Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού.

Ωστόσο, πλέον η Μεσσηνία έχει αλλάξει κλίμακα σε ό,τι αφορά τα κρούσματα καθώς καταγράφει 5-9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ενώ η Εύβοια ανεβαίνει ακόμη πιο γρήγορα τη σχετική κλίμακα, αφού μέσα σε λίγες ημέρες από το χαμηλότερο επίπεδο των 1-4 κρουσμάτων βρίσκεται σε εκείνο των 10-49 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές

Επιπλέον, αυξήθηκε σημαντικά η επίπτωση στις ήδη πληγείσες περιοχές όπου καταγράφηκε επιπλέον αριθμός κρουσμάτων.

Η Καστοριά και το Άγιο Όρος παραμένουν στην υψηλότερη θέση της κλίμακας, με πάνω από 50 κρούσματα κοροναϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Η Καστοριά έχει καταβάλει μεγάλο «τίμημα» σε ασθενείς αλλά και σε νεκρούς λόγω της επιδημίας – σε σύνολο 92 νεκρών, τουλάχιστον 12 ήταν κάτοικοι της περιοχής αυτής.

Εκτός από τη Λάρισα, στις πιο επιβαρυμένες περιοχές προστέθηκαν την εβδομάδα που πέρασε η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα.

via

Όλη η επικαιρότητα