Ελλάδα Ηλεία

Ο νέος κλιματικός νόμος στη Βουλή: Αξίζει αλλά… κοστίζει

Προβληματισμός για υψηλό κόστος των συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος εθνικός κλιματικός νόμος ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την βουλή και κατά γενική ομολογία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό κυρίως για το άρθρο 14 που αφορά τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα κτίρια.

Πρόκειται για την πρόβλεψη που απαγορεύει από το 2023 την εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης όπου υπάρχει επαρκώς διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου, από το 2025 γενικώς την εγκατάστασή τους, ενώ από το 2030 τη χρήση τους.

Επίσης και για το γεγονός ότι το δίκτυο διανομής ενέργειας της Πελοποννήσου δεν μπορεί να σηκώσει τόσο πολλά φορτία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το υψηλό κόστος της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ή ηλιοθερμικών συστημάτων που λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας δεν επιτρέπουν στους πολίτες να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο σχετικός νόμος.

Τα μέτρα που προβλέπει ο κλιματικός νόμος αποτελούν προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οι βασικές ρυθμίσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, τις μεταφορές, τα νησιά, τα κτίρια και τις βιομηχανίες

Βασίλης Αϊβαλής-Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος

«Στη σωστή κατεύθυνση αλλά υψηλό το κόστος»
Το θέμα των υποχρεώσεων της χώρας μας σχετικά με τις προϋποθέσεις που βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την κλιματική αλλαγή αλλά και με την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος γενικότερα των κτιρίων μας και όχι μόνο, αποτυπώνεται μέσα σε αυτό το κλιματικό νόμο. Στο κλιματικό αυτό νόμο φαίνεται ότι μέχρι το 2025 θα μπορούμε να εγκαθιστούμε στις πολυκατοικίες μας καυστήρες πετρελαίου και μέχρι το 2030 θα μπορούμε να αγοράζουμε το πετρέλαιο με την μορφή που το έχουμε σήμερα. Μετά το 2025 δεν θα μπορούμε να έχουμε νέες εγκαταστάσεις με καυστήρα πετρελαίου.

Άρα όπου έχει φυσικό αέριο προφανώς θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την τροφοδοσία και τους καυστήρες φυσικού αερίου. Όπου δεν υπάρχει θα πρέπει να πάμε ή σε υγραέριο ή στην άλλη μεθοδολογία των αντλιών θερμότητας. Αντιλαμβάνεστε ότι για να αλλάξεις μία εγκατάσταση αντλία θερμότητας στην θέση του καυστήρα είναι μία παρέμβαση που μπορεί να φθάσει δύο και τρεις φορές πάνω το κόστος του καυστήρα. Από εκεί και πέρα αν θα πας σε μία διαδικασία με κεντρική κλιματιστική μονάδα με αντλία θερμότητας χρειάζονται και περεταίρω εγκαταστάσεις στη διανομή πλέον της θέρμανσης μέσα στους χώρους γιατί πρέπει να αλλάξει όλη αυτή η φυσιογνωμία της εγκατάστασής μας.

Όλα αυτά τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση διότι βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη και τα προβλήματά της φαίνονται συνεχώς. Οι υποχρεώσεις μας φαίνονται και από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ευρπωπαϊκή νομοθεσία στην χώρα μας. Προφανώς οι ημερομηνίες που τίθενται με βάση τα οικονομικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, το κύμα της έντονης ακρίβειας αλλά και τον πόλεμο που έχουμε στην περιοχή ουσιαστικά μας κάνουν να είμαστε ασυνεπείς σε αυτές τις ημερομηνίες που τίθεται σε πρώτη φάση.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο λέει ότι από 01/01/23 σε νέες κατασκευές που έχουν μικρότερο από 50% το ποσοστό της κάλυψής τους σε κατοικία θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο της αντίστοιχης κάλυψής τους με φωτοβολταϊκά. Κάτι το οποίο είναι σχεδόν ανέφικτο, άμα σκεφτείτε ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών είναι αρκετά υψηλό για το όσο μεγάλες εγκαταστάσεις. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το πρόβλημα τουλάχιστον στην Πελοπόννησο με την ηλεκτρικό χώρο που δεν υπάρχει στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν δεν είναι φωτοβολταϊκά θα πρέπει να είναι ηλιοθερμικά. Όπως και να έχει και πάλι και αυτή η διάταξη ανεβάζει πολύ το κόστος κατασκευής σε πράγματι δύσκολες εποχές. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να δούμε άμεσα την τροποποίηση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να πάνε αργότερα αυτές οι ημερομηνίες προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς. Επίσης το κράτος να ρίξει και άλλα χρήματα στα υφιστάμενα προγράμματα του εξοικονομώ προκειμένου να μειωθούν οι αντιθέσεις μεταξύ των περιφερειών , γιατί η ΠΔΕ είναι ιδιαίτερα ριγμένη στο τρέχον πρόγραμμα και από την άλλη πλευρά να ξεκινήσουν και άλλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στης επιχειρήσεις. Θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να θωρακίσουν τις κατοικίες τους η τις επιχειρήσεις τους ενεργειακά.

Ζώης Σιδηροκαστρίτης-Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος

«Πρέπει να μειωθεί το κόστος εγκατάστασης»


Ο νέος κλιματικός νόμος προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική κρίση. Μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και την στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προβλέπει απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου σε κατοικίες από το 2030, πώλησης οχημάτων που κινούνται με πετρέλαιο ή βενζίνη. Δηλαδή θα πωλούνται μόνο ηλεκτροκίνητα ενώ τα παλιά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και αναφέρεται επίσης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νέα κτήρια και νομίζω ότι είναι σε αυτά που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα. Αλλά η προοπτική είναι να επιβληθεί η τοποθέτησή τους και σε κτίρια με λιγότερα τετραγωνικά.

Είναι θετικό αυτό το μέτρο αν και εμείς είμαστε γενικά εναντίον των υποχρεωτικοτήτων αλλά είναι πολύ συμφέρουσα μία τέτοια εγκατάσταση. Οι τιμές της ενέργειας εκεί που έχουν φθάσει και του ρεύματος και λόγω του ότι το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό και πράσινο για αυτό και η θέρμανση θα γίνεται με αντλίες θερμότητες ενώ η κίνηση θα είναι με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το ρεύμα συμφέρει να παράγεται με ανανεώσιμο τρόπο. Το επόμενο βήμα μετά τα φωτοβολταϊκά θα είναι να μπουν και μπαταρίες .

Θα έχουμε δηλαδή μια αποθήκευση ενέργειας που παρέχει αυτονομία σε περίπτωση διακοπών αλλά και καλύτερη διαχείριση της παραγωγής και της κατανάλωσης. Δηλαδή όταν έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή θα αποθηκεύεται ρεύμα στην μπαταρία ώστε να μπορούμε να το πάρουμε πίσω κάποια στιγμή που δεν έχουμε παραγωγή. Γιατί με φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα αφού θα πρέπει να έχουμε ρεύμα και το βράδυ. Γενικά τα φωτοβολταϊκά τα γνωρίζει ο κόσμος είναι το αντίστοιχο του ηλιακού. Βάζω ένα ηλιακό για να έχω ζεστό νερό και βάζω ένα φωτοβολταϊκό για το ρεύμα στο σπίτι μου.

Υπάρχει γνώση αλλά έχει ένα υψηλό κόστος εγκατάστασης που έχουν αυτά τα συστήματα και αν δεν παρθούν κάποια μέτρα χρηματοδότησης ή στην καλύτερη περίπτωση επιδότησης, ή να μειωθεί το ΦΠΑ στα φωτοβολταϊκά γιατί σε λίγο θα γίνει είδος πρώτη ανάγκης δεν μπορεί να είναι στο 24%. Πρέπει να μειωθεί λίγο το κόστος γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται να βάλει αλλά το κόστος δεν επιτρέπει σε όλους να αποκτήσουν μία τέτοια εγκατάσταση.

Χαρά Μπακοπούλου- Ασφάλειες Δαρζέντας

«Να ασφαλιστούν όλες οι κατοικίες»
Σχετικά με το νόμο αυτό που προτείνεται να υλοποιηθεί για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των ακινήτων που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές, υψηλού κινδύνου όπως θα λέγαμε, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή τους και να ηλεκτροδοτηθούν είναι σίγουρα μία κίνηση το αποτύπωμα της οποίας είναι αισιόδοξο και αντικατοπτρίζει την κατανόηση της σοβαρότητας της κατάστασης που επικρατεί στον πλανήτη γενικότερα με την κλιματική αλλαγή και στον Ελλαδικό χώρο συγκεκριμένα, όπου παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι τα φαινόμενα έχουν οξυνθεί και στο μέλλον σίγουρα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο.

Είμαστε σύμφωνοι με αυτή την πρόταση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης αυτών των ακινήτων που βρίσκονται στις ζώνες υψηλού κινδύνου. Θεωρούμε όμως ότι αυτό το μέτρο θα ήταν πολύ πιο ολοκληρωμένο και θα είχε μεγαλύτερη αξία αν εφαρμοζόταν στο σύνολο των ακινήτων και όχι στα νεόδμητα, γιατί τα παλαιότερα κτίρια σίγουρα είναι πιο ευάλωτα λόγω αυτής της παλαιότητάς τους, εμφανίζουν μεγαλύτερη τρωτότητα. Έχουν κατασκευαστεί με παλαιότερους κανονισμούς που σίγουρα δεν είχαν συμπεριλάβει αυτές τις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα ακίνητα που πολλά από αυτά βρίσκονται και σε περιοχές υψηλού κινδύνου με αυτή την πρόταση που γίνεται δεν ορίζεται να ασφαλιστούν.

Εμείς προτείνουμε την ασφάλιση όλων των ακινήτων, καθώς είναι κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει σίγουρα την ευκολότερη ανάληψη του κινδύνου από τις εταιρείες, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση με την ασφάλιση συγκεκριμένων επικίνδυνων περιοχών σίγουρα θα επιφέρει κάποια προβλήματα λόγω ακριβώς της μεγάλης επικινδυνότητας των περιοχών αυτών και πιθανότατα να αυξήσει και το κόστος της ασφάλισης, κάτι που σε μία πιο συνολική ασφάλιση το κόστος θα ήταν πολύ χαμηλότερο.

Παρόλα αυτά είναι μία αξιόλογη πρόταση που θα έχει θετικό αποτέλεσμα καθώς οι πολίτες θα νιώθουν ασφαλείς με ένα μικρό ετήσιο κόστος γιατί θα ξέρουν ότι η περιουσία τους θα είναι εξασφαλισμένη σε οποιαδήποτε περίπτωση κινδύνου προκύψει.

Κώστας Νικολούτσος- Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας

«Το δίκτυο δεν σηκώνει τόσα φορτία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»
Είδαμε πρόσφατα τις τοποθετήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της αντιμετώπισης των ζητημάτων της ενέργειας. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό σε επίπεδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό όμως το δυναμικό στην Πελοπόννησο βρίσκει περιορισμένη εφαρμογή. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δίκτυο της ΔΕΗ, λόγω ότι οι επενδύσεις έχουν σταματήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι αδύνατο να σηκώσει τόσο φορτία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Άρα όταν αναγγέλλουμε κάτι θα πρέπει να κοιτάμε και αν οι υποδομές μας είναι συμβατές με αυτές τις εξαγγελίες. Στο τόπο μας υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται τόσο για φωτοβολταϊκά πάρκα όσο και για τα λεγόμενα συστήματα αυτοπαραγωγής Net Metering, πλήν όμως αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου της ΔΕΗ.

Από ότι ξέρω υπάρχουν πολλές αιτήσεις σε εκκρεμότητα και είναι πάρα πολλά τα χρόνια που η Πελοπόννησος και ειδικά στα μέρη τα δικά μας είναι αδύνατο να σηκώσουν αυτό το βάρος. Παρακολουθούμε αυτό το ισχυρό παράδοξο ότι ενώ υπάρχουν κίνητρα, υπάρχει θέληση, υπάρχει διάθεση να έχουμε πηγές ανανεώσιμης ενέργειας το δίκτυό μας δεν επαρκεί για αυτό το σκοπό. Και βέβαια δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά πολλών ετών.

Η δικιά μας η προσδοκία είναι να προβεί σύντομα η ΔΕΔΔΗΕ στην ανασύνταξη του δικτύου της Πελοποννήσου ουτοσώστε να μπορεί και η Πελοπόννησος να αναλάβει αυτά τα θέματα συμπλήρωσης του φορτίου του δικού μας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Όλη η επικαιρότητα