Ηλεία

Ο Νίκος Μπελογιάννης ‘επιστρέφει’ στο σπίτι του!

Ακούστε το άρθρο

Σάρκα και οστά παίρνει το Μουσείο ‘Νίκος Μπελογιάννης’ στην Αμαλιάδα, καθώς από χθες άρχισε να γίνεται η τοποθέτηση του εκθεσιακού υλικού και πραγματικά δίδεται μάχη με το χρόνο προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι την Παρασκευή, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται διαρκώς στην Αμαλιάδα ο γνωστός σκηνογράφος Γιάννης Μετσικώφ, ο οποίος έχει τη γενική επίβλεψη για το στήσιμο της έκθεσης και χθες το πρωί αφίχθησαν στην Αμαλιάδα η διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βουλής κα Ελένη Δρούλια και ο ιστορικός κ. Στάθης Κουτρουβίδης μαζί με τους συνεργάτες τους, οι οποίοι θα εργαστούν νυχθημερόν προκειμένου την Παρασκευή να είναι όλα έτοιμα.

Εντυπωσιακή αλλαγή

Η αλλαγή στο εσωτερικό του χώρου είναι εντυπωσιακή, τα χρώματα που επελέγησαν και οι προθήκες που τοποθετήθηκαν έχουν συντελέσει στο να διαμορφωθεί ένα Μουσείο αντάξιο του αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη.

Στην Αμαλιάδα έχει μεταφερθεί ήδη όλο το υλικό το οποίο θα τοποθετηθεί και θα αποτελέσει το εκθεσιακό υλικό και από χθες τοποθετήθηκαν οι πρώτες αφίσες που θα κοσμούν τους τοίχους, από το σπουδαίο φωτογραφικό υλικό που θα φιλοξενεί το Μουσείο.

Η αλλαγή στο εσωτερικό του κτιρίου και η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο, πραγματικά εντυπωσίασε και τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τους υπευθύνους και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μετατροπή του χώρου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου, δεν περίμενα να είναι κάτι τόσο ωραίο».

Όπως και ο ίδιος ανέφερε, όλοι εργάζονται σκληρά, προκειμένου έγκαιρα να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των εκθεμάτων και το αποτέλεσμα να είναι άρτιο. Παρούσα χθες ήταν και η βουλευτής κα Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη.

Συντήρηση και στο μνημείο

Νωρίτερα χθες το πρωί ο κ. Χριστοδουλόπουλος μαζί με τον αντιδήμαρχο έργο κ. Κωνσταντίνο Τσεριώνη και μηχανικούς των τεχνικών υπηρεσιών έκαναν αυτοψία και στο πάρκο Μπελογιάννη, εκεί που βρίσκεται η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη και θα γίνει η κατάθεση στεφάνων πριν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο.

Παρούσα και η υπεύθυνη για τις συντηρήσεις μνημείων κα Δογάνη, η οποία τους ενημέρωσε για τη συντήρηση που ξεκίνησε στο μνημείο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη φθορά του χρόνου. Ήδη, συνεργείο προχωρά σε καθαρισμούς και συντήρησής του, προκειμένου και το μνημείο να είναι έτοιμο μέχρι την Παρασκευή.

Σήμερα, αναμένεται η άφιξη στελεχών και από το κανάλι της Βουλής, προκειμένου να ρυθμιστούν τα θέματα με την τοποθέτηση της εξέδρας και τον τρόπο κάλυψης της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των εγκαινίων, το οποίο δημοσιοποιήθηκε και χθες, την Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει αρχικά κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ‘Νίκος Μπελογιάννης’. Στις 12:30 το μεσημέρι έξω από το Μουσείο ‘Νίκος Μπελογιάννης’ θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο κ. Νίκος Μπελογιάννης, γιος του μεγάλου αγωνιστή, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας. Στη 1 το μεσημέρι θα γίνει η πρώτη ξενάγηση στο χώρο της μόνιμης έκθεσης, σε περιορισμένο αριθμό ατόμων από τη Βουλή και τοπικούς παράγοντες. Στις 1:30 το μεσημέρι θα παρατεθεί δεξίωση στο Δημαρχείο της Ήλιδας.

Όλη η επικαιρότητα