Αθλητισμός

Ο Νίκος Μπουντούρης στη Βραδιά των Άσσων ’21!

Ακούστε το άρθρο

Είναι κάποιοι παίκτες που αφήνουν το στίγμα τους ανεξίτηλο στο γήπεδο στο οποίο αγωνίζονται. Μπορεί τα φώτα να μην είναι τόσο λαμπερά δίπλα τους, ωστόσο η ιστορία είναι για να τους δικαιώσει. Ένας από αυτούς είναι και ο Νίκος Μπουντούρης τον οποίο η «Πατρίς σπορ» θα έχει την χαρά και την τιμή να βραβεύσει στις 18 Δεκέμβρη στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στη Βραδιά των Άσσων 2021.

Ο παίκτης που συστήθηκε στα χρόνια της απόλυτης κόντρας του Άρη με τον ΠΑΟΚ. Και ήταν μέλος του «δικεφάλου» στο ιστορικό πρωτάθλημα του 1992. Έναν από τους πολλούς τίτλους που κατέκτησε στην 20χρονη καριέρα του.

Γεννημένος το 1971 στον Βόλο, ο Μπουντούρης πήγε στον ΠΑΟΚ στα 18 του χρόνια και αποτέλεσε μαζί με τους άλλους μεγάλους παίκτες της εποχής τη μαγιά για την ομάδα που μάγεψε στις αρχές της δεκαετίας τους 1990.

Πρωταθλητής το 1992, στην τελευταία σεζόν πριν το ελληνικό πρωτάθλημα γίνει άκρως επαγγελματικό με την ίδρυση της (τότε) ΕΣΑΚ. Ένα χρόνο νωρίτερα Κυπελλούχος Ευρώπης με τον ΠΑΟΚ μετά από το νικηφόρο τελικό με τη Σαραγόσα.

Δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος το 1994, όταν κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ το Κύπελλο Κόρατς, μετά από τους διπλούς τελικούς με τη Στεφανέλ.

Παρών και στον προτελευταίο τίτλο του ΠΑΟΚ. Το Κύπελλο του 1995.

Το 1993 συμμετείχε στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ΣΕΦ. Έπεσε όμως πάνω στην Μπενετόν του Τόνι Κουκότς. Στον μικρό τελικό με τη Ρεάλ του Σαμπόνις το όνομά του έγινε… σύνθημα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ!

Φόρεσε τη φανέλα με τον δικέφαλο σε 210 παιχνίδια πρωταθλήματος (δεύτερος πίσω μόνο από τον Γιώργο Μπαλογιάννη), πριν αποχωρήσει το καλοκαίρι του 1998 για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό.

Πρωταθλητής Ευρώπης

Την πρώτη του σεζόν στο ΟΑΚΑ με τον Λευτέρη Σούμποτιτς στον πάγκο, θα πάρει το πρωτάθλημα. Όμως την επόμενη χρονιά, στην πρώτη του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, θα φτάσει -και πάλι- στην κορυφή της Ευρώπης με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας (τελευταία πριν από τη διάσπαση FIBA και ULEB). Παράλληλα θα κατακτήσει ένα ακόμα πρωτάθλημα και δεν θα φτάσει στο triple crown γιατί στον τελικό του Κυπέλλου η ΑΕΚ θα επικρατήσει με 59-57.

Από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό

Το καλοκαίρι του 2000 στον Ολυμπιακό έχει οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο «Γιάννης Ιωαννίδης» καθώς έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη θητεία του. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει δώσει την εντολή της… αναδόμησης στον Ηλία Ζούρο. Εκείνη την περίοδο στο Λιμάνι επιστρέφει ο Ντέιβιντ Ρίβερς ενώ ντύνονται στα κόκκινα ο Ντίνο Ράτζα και ο Νίκος Οικονόμου. Μαζί τους και ο Νίκος Μπουντούρης, δομικό υλικό στη νέα προσπάθεια του Ολυμπιακού.

Στην τριετία που έμεινε στον Ολυμπιακό κατέκτησε ένα Κύπελλο, πριν αναχωρήσει το 2003 για την Κοζάνη και τον Μακεδονικό (μαζί με τον Σιγάλα, τον Μπαλογιάννη κ.ά.).

Το 2004 ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρίσκει στο πρόσωπό του το καλύτερο συμπλήρωμα για την περιφέρεια του Αμαρουσίου. Στην οποία δέσποζαν ο Βασίλης Σπανούλης, ο Ρόντρικ Μπλέικνι και ο Όλιβερ Πόποβιτς. Εκείνη η ομάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

Αποχώρησε μετά από δύο χρόνια για να παίξει για έναν χρόνο στην Ολυμπιάδα της Πάτρας και επέστρεψε στο Μαρούσι για να κλείσει την καριέρα του. Και να την κλείσει μέσα στο γήπεδο. 39 αγώνες «έγραψε» σε εκείνη την τελευταία του σεζόν!

Το καλοκαίρι του 2008 αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΟΚ και επέστρεψε στην ομάδα, αυτή τη φορά όμως έχοντας πόστο έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Στην Εθνική

Με τις Εθνικές ομάδες έκναε ντεμπούτο στις 25/3/1989 στο διεθνές τουρνουά του Μάνχαϊμ και στη συνέχεια πέρασε απ΄όλες τς «μικρές» ομάδες. Με την Εθνική Ανδρών ξεπέρασε τα 100 παιχνίδια συμμετέχοντας σε δύο Παγκόσμια και σε δύο Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ρέκορντμαν συμμετοχών

Ο Νίκος Μπουντούρης γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1971 και μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία της Α1. Από το 1986 όταν και θεσμοθετήθηκε αυτή η μορφή του πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε συνολικά σε 572 ματς πρωταθλήματος! 20 περισσότερα από τον δεύτερο Νίκο Χατζή και 49 από τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Φραγκίσκο Αλβέρτη. Αυτοί μόνο οι τέσσερις παίκτες έχουν πάνω από 500 ματς!

Κατέκτησε τα πάντα

Στην τροπαιοθήκη του, δε, βρίσκονται ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Κύπελλο Κόρατς. Ακόμα τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και ισάριθμα Κύπελλα. Έχει επίσης δύο μετάλλια με την Μεσογειακή Εθνική καθώς με την -πάλαι ποτέ- Ελπίδων

Ο Νίκος Μπουντούρης τα τελευταία χρόνια ασχολείται με ακαδημίες και σαν σύμβουλος σωματείων και πριν λίγο διάστημα μάλιστα, είχε ανακοινωθεί η συνεργασία του με την ΓΕ Ηρακλής Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα