Ηλεία

«Ο πανικός θα φέρει ελλείψεις…»

farmaka.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ψυχραιμία συνιστούν οι φαρμακοποιοί της Αμαλιάδας στους πολίτες, επισημαίνοντας πώς ο πανικός και η αλόγιστη προμήθεια φαρμάκων, είναι τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν σε ελλείψεις στην αγορά και θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.

Από τις αρχές της εβδομάδας οι φαρμακοποιοί εισπράττουν την ανησυχία των ασφαλισμένων, κυρίως όσων λαμβάνουν σε καθημερινή βάση συγκεκριμένη αγωγή φαρμάκων και ειδικά όσων πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Φοβούμενοι για ελλείψεις στην αγορά οι ασθενείς πιέζουν τους φαρμακοποιούς να τους προμηθεύσουν επιπλέον φάρμακα από τις καθιερωμένες μηνιαίες συνταγές, προκειμένου να τα αποθηκεύσουν στο σπίτι τους για παν ενδεχόμενο.

Να μην αποθηκεύουν

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους αποτρέπουν τους ασφαλισμένους από αυτή τη διαδικασία, αφενός γιατί όπως λένε σε αυτή τη φάση υπάρχει επάρκεια στην αγορά και δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα, αφετέρου γιατί η αλόγιστη προμήθεια θα δημιουργήσει το φαινόμενο κάποιοι να είναι πλήρεις και με αποθηκευμένα φάρμακα στα σπίτια τους και κάποιοι άλλοι να ξεμείνουν και να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Άλλωστε, και οι φαρμακαποθήκες που προμηθεύουν τα φαρμακεία έχουν βάλει πλαφόν, έτσι ώστε να παραμείνει ελεγχόμενη η κατάσταση σε αυτή τη φάση και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα που είχαν έλλειψη και πριν το capital control.

Οι περισσότερες εταιρείες άλλωστε δείχνουν καλή διάθεση και προμηθεύουν κανονικά με φάρμακα τις φαρμακαποθήκες και αυτές με της σειρά τους τα φαρμακεία.

Από την άλλη πλευρά και οι φαρμακοποιοί δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και εκτελούν κανονικά τις συνταγές των ασθενών, χωρίς αυτή τη στιγμή να γνωρίζουν εάν στην πορεία θα λάβουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ήδη δέχονται πιέσεις για να εξοφλούν τα φάρμακα τα οποία προμηθεύονται και τηρούν και αυτοί πλέον στάση αναμονής.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα