Ελλάδα

Ο παράδεισος έγινε… κόλαση – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Η εφημερίδα «Πατρίς» σας παρουσιάζει μαρτυρίες που προκαλούν ανατριχίλα. Ορισμένες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης και κάποιες άλλες έμειναν κρυφές… λόγω του φόβου και της ντροπής όπως λένε οι καταγγέλλοντες
Ακούστε το άρθρο

Μία και μόνο καταγγελία και πολύ σοβαρή για σεξουαλική κακοποίηση από κορυφαίο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» ήταν αρκετή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Ο ένας μετά τον άλλον πρώην φιλοξενούμενοι αλλά και πρώην εργαζόμενοι στις δομές ανά την Ελλάδα άρχισαν να μιλούν για βασανιστήρια, τιμωρίες και συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές.

Η εφημερίδα «Πατρίς» σας παρουσιάζει μαρτυρίες που προκαλούν ανατριχίλα. Ορισμένες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης και κάποιες άλλες έμειναν κρυφές… λόγω του φόβου και της ντροπής όπως λένε οι καταγγέλλοντες. Παιδιά που μπήκαν σε ένα περιβάλλον για να προστατευθούν και βίωσαν όπως ισχυρίζονται άσχημες καταστάσεις. O παράδεισος που παρουσιαζόταν ότι ήταν μετατράπηκε σε… κόλαση, όπως υποστηρίζουν.

«Έβαζαν το παιδί σε κλουβί για περιστέρια στη δομή του Βόλου»

Μία μητέρα ανακαλύπτει έντρομη τον περασμένο Ιούνιο ότι οι δύο γιοι της ηλικίας 8 και 12 ετών αντίστοιχα έχουν μώλωπες. Τα παιδιά της περιγράφουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Η μητέρα δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια και καταθέτει μήνυση για αμέλεια και κακοποίηση κατά της «Κιβωτού του Κόσμου». Έκπληκτη διαπιστώνει ότι αμέσως μετά τη μήνυση τα δύο αγόρια της μεταφέρονται στη δομή του Βόλου. Ενώ με δικαστική απόφαση πρέπει να επικοινωνεί μαζί τους κάθε ημέρα όταν καλεί τα αγόρια της στο τηλέφωνο, οι υπεύθυνοι αρνούνται να φωνάξουν τα παιδιά με διάφορες προφάσεις. Ότι είναι στη θάλασσα, είναι διακοπές και άλλα πολλά. Η μητέρα αποφασίζει να πάει να δει τα παιδιά της από κοντά. Όταν φθάνει ο ένας της γιος, όπως περιγράφει, αποκαλύπτει: «μου λέει ο μικρός με κλάματα, μαμά το βλέπεις αυτό το κλουβί; Ποιο αγόρι μου αυτό είναι για περιστέρια… Σε αυτό το κλουβί μου λέει με κλείσανε μέσα χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα και έκλαιγε το παιδί. Μου λέει σε παρακαλώ μην πεις τίποτα γιατί θα μου κάνουν τη ζωή κόλαση και εγώ θα την πληρώσω».

Τα πήγανε τα παιδιά στον Βόλο για να μην μπορώ να τα βλέπω. Η μητέρα είχε ακούσει ήδη από τα δύο αγόρια της όσο ήταν στην Άνοιξη ανατριχιαστικές περιγραφές όπως καταγγέλλει: «Τα παιδιά μου κάναν συνέχεια παράπονα και μου λέγανε δεν τρώμε καθόλου ειδικά ο μικρός μου ο γιος είχε αδυνατίσει πάρα πολύ. Μου έκανε παράπονα ότι τον κλειδώνουν μέσα σε δωμάτιο μόνο του χωρίς φως, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό. Προσπαθούσε να το σκάσει. Με έπαιρνε το παιδί μου, ο μεγάλος μου ο γιος και μου έλεγε μαμά έχω χτυπήσει στο κεφάλι και έπαθα αιμορραγία και όταν ζήτησα τις ευθύνες από αυτούς μου έλεγαν ότι δεν έχεις καμία αρμοδιότητα. Η μικρή μου ήταν στην Αθήνα, στον Κολωνό. Το κοριτσάκι μου έκλαιγε, χτυπιότανε, έλεγε θέλω τη μαμά μου, του έχουνε δημιουργήσει απίστευτες φοβίες. Με το που τα πήρα εγώ τα παιδιά αμέσως, την επόμενη ημέρα μπήκαμε στο νοσοκομείο με αναπνευστική δυσχέρεια, δηλαδή το πρόλαβα στο τσακ. Η μητέρα έχει πλέον τα παιδιά της από 17 Οκτωβρίου… Ο δικηγόρος της Στυλιανός Σμπώκος καλούσε και εκείνος τους υπεύθυνους της δομής ζητώντας εξηγήσεις για όσα περνούσαν τα παιδιά. Η μητέρα τελικά έκανε δύο μηνύσεις κατά της Οργάνωσης. Η μητέρα επιχείρησε να δει και να ενημερώσει τόσο τον πατέρα Αντώνιο, όσο και την πρεσβυτέρα. Δεν τους είδε ποτέ, γιατί οι πόρτες ήταν… κλειστές. «Μου έλεγαν να απευθυνθώ στους κοινωνικούς λειτουργούς», ισχυρίστηκε η μητέρα.

«Κλείδωναν παιδιά σε δωμάτια για τιμωρία»

Ένας πρώην φιλοξενούμενος σε δομές στην Αθήνα και στη Χίο έχει δει σκληρές τιμωρίες. «Κλείδωναν παιδιά μέσα σε δωμάτια για δύο χρόνια. Δεν τα άφηναν να πάνε σχολείο. Δεν λέγαμε κάτι γιατί φοβόμασταν», είπε στην εφημερίδα «Πατρίς». Μία άλλη κοπέλα στη δομή στα Ιωάννινα περιγράφει: «Τα παιδιά είτε δεν ήθελαν να φάνε, είτε επειδή ήταν μωρά και τα έκαναν πάνω τους τα έβαζαν τιμωρίες. Τα κλείδωναν δύο και τριών χρονών». Μία άλλη κοπέλα είχε βιώσει η ίδια το… κλείδωμα για να την τιμωρήσουν. «Κι εγώ έχει τύχει να πάρω κάποιου είδους τιμωρία, η οποία ήταν να είμαι κλειδωμένη για ένα τρίμηνο σχεδόν κι εγώ κι άλλα πέντε κορίτσια στα δωμάτιά μας και βγαίναμε για να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα». Υπάρχουν παιδιά που καταγγέλλουν σκληρές τιμωρίες… Να τους βάζουν να κάθονται με το ένα πόδι… Να τους χτυπούν για ασήμαντη αφορμή. Καταγγέλλουν παιδαγωγούς και κάποιοι από αυτούς θεωρούν απίθανο να μην τα γνώριζε ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα. Υπήρχαν επιστολές μηνύσεις και καταγγελίες… Που παραδίδονταν στους αρμόδιους.

«Ο πατέρας Αντώνιος μας αγαπούσε»

Η άλλη πλευρά του νομίσματος υποστηρίζει ότι όλα αυτά που περιγράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι είναι υποκινούμενα. Ότι ο πατέρας Αντώνιος ήταν πάντα στο πλευρό των παιδιών και τα υποστήριζε. Ο ίδιος ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι: «Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας. Έχω ακούσει να λένε ότι αναγκάζαμε παιδιά σε σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για επαφή των παιδιών με τη γη και τα ζώα, στο πλαίσιο θεραπευτικών παιδαγωγικών προγραμμάτων σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά είναι έγκλειστα και ότι δεν έχουν επαφές με τους γύρω τους, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο».

Η ώρα της αλήθειας

Δύο εισαγγελείς έχουν αναλάβει την έρευνα για τις καταγγελίες. Τόσο του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση, όσο και των υπόλοιπων για σωματική βία. Καταθέτουν ήδη μάρτυρες, πρώην και νυν φιλοξενούμενοι, αλλά και πρώην και νυν εργαζόμενοι. Η αλήθεια θα λάμψει για το τι ακριβώς γινόταν στις δομές της «Κιβωτού» ανά την Ελλάδα .Έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε να προστατεύει και να αγκαλιάζει τα παιδιά. Παιδιά που είχαν ανάγκη ώστε να μην βρεθούν στον δρόμο. Μετά τις καταγγελίες απλοί πολίτες αναρωτιούνται: «Τελικά τι να πιστέψουμε;» Η απάντηση θα δοθεί. Αν και εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι αυτά τα παιδιά και η καθημερινότητά τους που πρέπει να είναι ομαλή και ευχάριστη, όχι σκληρή και απάνθρωπη. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει καθώς η έρευνα σύμφωνα με πληροφορίες θα τρέξει με γρήγορους ρυθμούς

Όλη η επικαιρότητα