Ηλεία

Ο «παράδεισος» κοστίζει 5.000 ευρώ… το κεφαλι – Η συγκλονιστική αφήγηση της 30χρονης Ρεζίν για την περιπέτεια που ζει

«Πληρώσαμε από 5.000 ευρώ ο άντρας μου κι εγώ, καθώς και 3.000 ευρώ για την κόρη μας. Συνολικά 13.000 ευρώ δώσαμε για να έρθουμε από το Ιρακινό Κουρδιστάν ως εδώ. Όνειρό μου είναι να ζήσω στην Ιταλία και να γίνω καθηγήτρια αγγλικών για να έχει ένα καλύτερο αύριο το παιδί μου»…

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην εφ. «Πατρίς» τη μέχρι τώρα μεταναστευτική της εμπειρία η 30χρονη Ρεζίν από την πόλη Σουλεϊμάνι του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο περιθώριο της προσωρινής της παραμονής στον Καϊάφα.

Η Ρεζίν, μαζί με τον σύζυγό της Τσόμαν και τη μικρή Μέλι, εντοπίστηκαν από το Λιμενικό το περασμένο Σάββατο στην παραλία του Καϊάφα, λίγο πριν οι διακινητές τούς φορτώσουν σε ιστιοφόρο για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία.

Μετά τον έλεγχο των εγγράφων από τις Αρχές, η πλειονότητα των μεταναστών έφυγαν για να στεγαστούν σε δομές των Αθηνών, ωστόσο στη Ρεζίν λείπει ένα έγγραφο και είναι αναγκασμένη να μείνει εδώ.

Διέξοδο στην απελπισία της έδωσε ο τετράκις εκλεγμένος δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος προσέφερε αυτοβούλως και αφιλοκερδώς ένα μικρό κατάλυμα σε δική του έκταση για να μείνουν εκεί έως ότου ρυθμιστεί το θέμα της και φύγει και αυτή.

«Πληρώσαμε 13.000 ευρώ
για να φτάσουμε ως εδώ»

Συγκινημένη η Ρεζίν εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον κ. Χρονόπουλο και δέχθηκε να μοιραστεί μαζί μας την προσωπική της ιστορία.

«Είμαι 30 ετών, έχω αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο Αγγλικών Σπουδών στο Σουλεϊμάνι και διδάσκω αγγλικά. Όμως o μισθός δεν φτάνει για τίποτα, η ζωή είναι δύσκολη. Μαζί με αυτά έρχονται και τα ψυχολογικά προβλήματα, διότι η εμπόλεμη κατάσταση δημιουργεί κακές συνθήκες για όλους. Δεν είμαστε ασφαλείς, όλα είναι άσχημα και δεν μπορούμε να βρούμε ούτε νερό και φαγητό καλά καλά».

Η Ρεζίν παντρεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια τον 29χρονο σήμερα Τσόμαν και απέκτησαν τη μικρή Μέλι. Μην αντέχοντας την κατάσταση, τα μάζεψαν και έφυγαν πληρώνοντας 13.000 ευρώ στους εμπόρους ψυχών για να κάνουν ένα μακρύ και αβέβαιο ταξίδι.

«Φύγαμε από το Σουλεϊμάνι τον Σεπτέμβριο, έμεινα έναν μήνα στην Τουρκία. Μετά περάσαμε με τα πόδια στην Ελλάδα μέσα από ένα μικρό ποταμάκι (σ.σ. πιθανότατα μέσω Έβρου) και μείναμε δυο μήνες στη Θεσσαλονίκη. Εδώ μας έφεραν με ένα μικρό αυτοκίνητο. Ευτυχώς εδώ ο κύριος (σ.σ. Παντ. Χρονόπουλος) είναι πολύ καλός και μας βοήθησε», διηγήθηκε στην εφ. «Πατρίς» η Ρεζίν.

Η Ιταλία, το Ισλάμ και ο Ομπάμα!

Η Ρεζίν ένιωθε όμορφα από την προσωρινή της διαμονή στον Καϊάφα, ωστόσο το μυαλό της ήταν συνέχεια στη μικρή μέλι. Μοιράστηκε μαζί μας τα όνειρά της για το μέλλον και συζήτησε σχετικά με το Ισλάμ και τη σχέση του με τη Δύση.

«Θα ήθελα να μείνω μόνιμα στην Ιταλία, να βρω μια δουλειά και κάνω μεταπτυχιακό για να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Έχω πολλά στο μυαλό μου, αλλά θέλω πάνω από όλα να ζήσει το παιδί μου καλύτερα», είπε.

Στη συνέχει δεν δίστασε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ISIS και τα στερεότυπα για τους Μουσουλμάνους.

«To ISIS είναι πρόβλημα για όλους. Είναι μια μικρή ομάδα τρομοκρατών, δεν είναι μουσουλμάνοι. Εγώ είμαι Μουσουλμάνα αλλά αγαπάω όλους τους Χριστιανούς και όλους τους ανθρώπους», τόνισε.

Η συζήτηση ήταν ευχάριστη, για αυτό και δεν δίστασα να τη ρωτήσω τη γνώμη της για τη μαντίλα και για το αν θα δεχόταν να εξεταστεί από άνδρα γιατρό.

«Δεν ξέρω…» είπε για τη μαντίλα, αλλά για την ιατρική εξέταση αμφιταλαταντεύτηκε.

«Τώρα όχι, δεν δέχομαι εξέταση από άνδρα γιατρό. Καταλαβαίνω όμως πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους ενός κράτος. Ξέρω πως ίσως χρειαστεί να το διορθώσω αργότερα, οπότε είναι πολύ πιθανό να αποδεχθώ εξέταση από άνδρα γιατρό μελλοντικά» απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Όσον αφορά του παγκόσμιους ηγέτες, εξέφρασε αρνητική γνώμη για τον Ερντογάν, θετική για τον Ομπάμα αλλά και για τον Πούτιν. Για τον Σαντάμ Χουσεΐν ρώτησα και τον Τσομάν, ο οποίος φάνηκε ότι ήταν υποστηρικτής του λέγοντάς μου «γκουντ»!

Η Ρεζίν, πιο συγκρατημένη, μου είπε ότι μπορεί να μην ήταν πολύ καλός, αλλά «ήταν καλύτερος από αυτούς που έχουμε τώρα»!

«Είμαστε δίπλα σε κάθε κατατρεγμένο»

Ο Πανταζής Χρονόπουλος βοήθησε από την πρώτη στιγμή το ανδρόγυνο και προχθές τους συνόδεψε για μια σύντομη βόλτα στην πλατεία της Ζαχάρως. Χθες μίλησε στην εφ. «Πατρίς» για τους λόγους της απόφασής του.

«Μην ξεχνάτε ότι οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες ήταν Έλληνες, για αυτό πρέπει να σκύψουμε πάνω από τους ανθρώπους. Κάποιοι τους βλέπουν σαν κόκκινο πανί, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι άνθρωποι μορφωμένοι και εργατικοί, που προσπαθούν να γλιτώσουν τη ζωή τους και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτό το πνεύμα αποφάσισα να τους φιλοξενήσω όσες μέρες χρειαστεί, προσφέροντας αγάπη και θαλπωρή», είπε αρχικά ο κ. Χρονόπουλος και στη συνέχεια άφησε αιχμές προς πάσα κατεύθυνση.

«Όταν βοηθάμε ανθρώπους που υποφέρουν τέτοιες ημέρες, κανονικά δεν θα αξίζει να απαντήσω σε μικρότητες. Όμως έχω να πω ότι εμείς προσφέρουμε αγάπη και θαλπωρή, διότι δεν είμαστε μέλη σε ΔΣ και να έχουμε λεφτά. Όλα εδώ είναι νόμιμα και τίποτα παράνομο. Εδώ δίνουμε ελπίδα και προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε ταλαιπωρημένους οικονομικούς μετανάστες. Καλό είναι να ασχοληθούν κάποιοι –αλλά και το ίδιο το κράτος- με τις άλλες δομές, που έχουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν τα σκυλιά. Να μας πούν γιατί το σκάνε από τα χοτ σποτ οι μετανάστες. Έχουμε γίνει έρμαιο ανεξέλεγκτων λωποδυτών και απατεώνων.

Όλη η επικαιρότητα