Ομογένεια

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε Ελληνικό Σχολείο στο Γιοχάνεσμπουργκ

saheti.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το νοτιοαφρικανικό Ελληνικό Εκπαιδευτικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο (SAHETI), επισκέφτηκε στις 23 Ιανουαρίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’.

Το SAHETI είναι ένα μεσαίο, ανεξάρτητο σχολείο, αφιερωμένο στην επιδίωξη της αριστείας, προάγοντας ταυτόχρονα το ήθος και τις αξίες του Ελληνισμού. Οι αξίες αυτές περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελευθερία, την ισότητα, τη δημοκρατία και την ιδιότητα του πολίτη.

Το σχολείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1974 από μία ομάδα πρωτεργατών υπό την ηγεσία του εισαγγελέα Γεωργίου Μπίζου, βρίσκεται στο Senderwood του Bedfordview, στα ανατολικά προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ.

Το όραμα των ιδρυτών του, αντλώντας από το ρητό του Ισοκράτη ότι αυτός που μετέχει της Ελληνικής μάθησης είναι Έλληνας, ήταν να δημιουργηθεί ένα σχολείο που θα παρείχε μια εξαιρετική σύγχρονη εκπαίδευση και θα διαπνεόταν από το ήθος και τις αξίες του Ελληνισμού: τη φιλία, τη φιλοξενία, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη.

Σήμερα, 40 περίπου χρόνια από την ίδρυσή του, το SAHETI συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων ανεξάρτητων σχολείων στη Νότια Αφρική.

Αποτελεί ένα μη-φυλετικό, πολυεθνικό μέσο σχολείο για αγόρια και κορίτσια. Από την αρχή, το SAHETI προσπάθησε να αγκαλιάσει όλες τις κοινότητες στη Νότια Αφρική και τον κόσμο γενικότερα, με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει να περιλαμβάνει σήμερα 26 διαφορετικές εθνικότητες.

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

  

Όλη η επικαιρότητα