Βιβλίο

Ο Πέτρος Μάρκαρης διαβάζει το «Offshore» στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Ακούστε το άρθρο

Ίσως κανένας σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας δεν είναι τόσο γνωστός στο γερμανόφωνο αναγνωστικό κοινό όσο ο γεννημένος το 1937 στην Κωνσταντινούπολη Πέτρος Μάρκαρης.

Πολλοί αναγνώστες τον γνωρίζουν ως συγγραφέα των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον θαρραλέο αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, στα οποία ο Μάρκαρης δίνει μια λεπτομερή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και των επιπτώσεων της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης. Η αναλυτική περιγραφή της ψυχολογίας των Ελλήνων ωστόσο τον έχει καταστήσει και χαρισματικό διαμεσολαβητή ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες. Έτσι, σε δοκίμιά του και σε συνεντεύξεις του αναδεικνύεται σε ειδικό των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ο πλέον κατάλληλος για αυτό είναι εξάλλου και για έναν επιπλέον λόγο: για το εκτενές μεταφραστικό του έργο. Εργάστηκε χρόνια για να μεταφέρει στα ελληνικά (σε έμμετρη απόδοση) τον Φάουστ και να δημιουργήσει ένα μικρό αριστούργημα στο χώρο της μετάφρασης. Μεταξύ άλλων και για αυτό ο Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε το 2013 με το «Μετάλλιο Γκαίτε», για τη συμβολή του στη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και την προώθηση των διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μετά από έξι χρόνια και τέσσερα μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη, η κρίση στην Ελλάδα έχει περάσει οριστικά. Το χρήμα έχει αρχίσει να ρέει πάλι και οι Έλληνες επιστρέφουν στις παλιές, καλές τους συνήθειες. Κάποιοι δύσπιστοι, ωστόσο, αναρωτιούνται: από πού έρχονται τα λεφτά;

Μια σειρά από φόνους αναγκάζουν τον Χαρίτο να ψάξει την προέλευση του χρήματος, που μπαίνει στην Ελλάδα, γιατί ξέρει πως μόνο έτσι θα βρει τις απαντήσεις.

Το «Οffshore» είναι ένα μυθιστόρημα με πολύ χρήμα, αλλά καθόλου κάθαρση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Πηγή: culturenow.gr

Όλη η επικαιρότητα