Εκκλησία Ηλεία

Ο Πολιούχος του Πύργου Άγιος Χαράλαμπος, μεταφέρθηκε στο Ναό της Αγίας Κυριακής (ΦΩΤΟ)

Ακούστε το άρθρο
Με  περισσή ευλάβεια, Εκκλησιαστική ευταξία και Ιερή κατάνυξη καθώς επίσης και με την υψηλή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 21η Ιανουαρίου ε.έ. η ανάβαση της σεπτής και θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους,  του προστάτου και εφόρου της πόλης του Πύργου, όπως είθισται κατά την τοπική παράδοση πολλών δεκαετιών, εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής.

Η ανάβαση αυτή σηματοδότησε για μία ακόμη φορά,  την έναρξη των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, προς τιμήν του και οι οποίες θα κορυφωθούν συν Θεώ και με τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους, το διήμερο Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Φεβρουαρίου ε.έ. με τον πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, καθώς επίσης με την Λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων, παρουσία του εξοχοτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
  
Η μεταφορά της Ιερής Εικόνας από το Ιστορικό του Παρεκκλήσιο, έγινε υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου,  πλαισιουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής του Πύργου, κάτω υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», ενώ ακολούθησε πλήθος ευλαβών Χριστιανών του Πύργου, οι οποίοι παρά την συνεχή βροχή με ιδιαίτερη προσήλωση, ευλάβεια και σεβασμό συνόδεψαν τον Άγιο και προστάτη τους, Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη, ο οποίος πολλές φορές  τους έχει προστατέψει από ποικίλες δοκιμασίες…

Την Ιερά Εικόνα υποδέχθηκε εντός του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής, (λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μετά του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, καθώς επίσης και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεσαορίας κ.κ. Γρηγορίου και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, οποίος μετά την συνήθη δέηση ενθρόνισε αυτήν εις τον Ιερό Ναό, όπου και τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών, ενώ τον Θείον Λόγον κήρυξε επίκαιρα και θεόπνευστα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος.
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, θα παραμείνει εις τον εν λόγω Ιερό Ναό μέχρι και την Κυριακή 11η Μαρτίου ε.έ. (της Σταυροπροσκύνησης), όπου μετά τον Κατανυκτικό Αρχιερατικό Εσπερινό, θα μεταφερθεί και πάλι με τις ανάλογες τιμές στο ιστορικό Ναϋδριό του. 

π. Νικόλαος Κατσηδήμας

Όλη η επικαιρότητα