WEB tv Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτισμός

«Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης» – Μια εξαιρετική εκδήλωση του Olympia Forum σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης.
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία έγινε χθες το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, η εκδήλωση με θέμα «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης, απολογισμός – προοπτικές εξέλιξης», που υλοποίησε το Olympia Forum σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης, που παρουσίασε την στρατηγική ανάπτυξης και εξέλιξης του Πολιτισμού στην Περιφέρεια.

Επίσης έγινε ο συνολικός απολογισμός των πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια από το 2019 μέχρι το 2023 και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, όπου έγιναν ιδιαίτερες προσπάθειες για να διατηρηθεί «ζωντανός» ο πολιτισμός σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Κοροβέσης στάθηκε στην πρωτοβουλία του να οδηγηθεί ο πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή, στους στόχους πολιτισμού από το 2023 έως το 2028 και στην αναγκαιότητα συνεργασίας της Περιφέρειας και των συλλόγων πολιτισμού.

«Αναδεικνύουμε το Πολιτιστικό έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Ο κ. Κοροβέσης μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του.

«Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, σκοπός μας είναι να σας γνωστοποιήσουμε και να αναδείξουμε αφενός την εξέλιξη σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του Πολιτιστικού έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και αφετέρου να σχεδιάσουμε μαζί με εσάς το αύριο!

Ένα αύριο που θα πρέπει να συνοδεύεται από πνεύμα συνεργασίας και πνεύμα δημιουργικότητας, κάτω από ένα ορισμένο πλαίσιο στο οποίο θα μας κατευθύνετε όλοι εσείς, οι άνθρωποι που αγαπάτε τον πολιτισμό και την κοινωνική συνεισφορά.

Εδώ χτυπά η καρδιά του Πολιτισμού της Ηλείας!

Πριν από μερικές ημέρες, παρουσιάσαμε το πρόγραμμα «Φλόγα Πολιτισμού» στην Αθήνα. Ένα πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει για την Ηλεία μας πάνω από 120 δράσεις Πολιτισμού στις οποίες οι Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βάζει τη σφραγίδα της. Μεταξύ άλλων υπολογίζονται για το 2023 περί τις 80 δράσεις σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς του Πολιτισμού».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα χρόνια της πανδημίας, όπου τόνισε πως, «στερηθήκαμε όχι μόνο παιδεία και ψυχαγωγία μέσα από τις τέχνες και τον Πολιτισμό, αλλά στερηθήκαμε το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της ελευθερίας μας. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες και συνάμα απαιτητικές ημέρες, η Περιφέρεια έπρεπε να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Ήμασταν λοιπόν σε θέση να υιοθετήσουμε εναλλακτικές ιδέες και προτάσεις οι οποίες τόνωναν τόσο καλλιτέχνες, όσο και τεχνικούς που εργάζονται στο χώρο του Πολιτισμού».

Στάθηκε δε σε εκδηλώσεις μεγάλης σημασίας όπως η SAVE MUSIC, στο χώρο Πολιτισμού το Δήμου Ήλιδας καθώς και στο εμβληματικό έργο, μία σπουδαία εικαστική δουλειά στο λιμάνι της Κυλλήνης. Ένα σπουδαίο graffiti το οποίο κοσμεί το λιμάνι και είναι ευδιάκριτο από επιβάτες των πλοίων που ταξιδεύουν από και προς τα νησιά του Ιονίου. Ανέφερε επίσης πως «σχεδιάσαμε προσεκτικά 57 στον αριθμό δράσεις της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων σε περιοχές όπως ο Πύργος, η Αμαλιάδα, η Ζαχάρω, η Φιγαλεία, η Ανδραβίδα, η Γαστούνη, η Βάρδα, η Μέλισσα, τα Κρέστενα αλλά και στην καρδιά της Γης της Φλόγας, στην καρδιά του Πολιτιστικού και Ολυμπιακού Ιδεώδους στην Αρχαία Ολυμπία!».

Το νέο brand Πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας, η Φλόγα Πολιτισμού

Και ολοκλήρωσε με το 2023 και με το νέο brand Πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας, τη Φλόγα Πολιτισμού, τονίζοντας πως: «θα μας μεταδώσει χαμόγελα, αισιοδοξία και χαρά, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύσει, θα ψυχαγωγήσει και θα αφήσει το πολιτιστικό της αποτύπωμα σε μικρούς και μεγάλους. Ένα σύνολο από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακά μουσικοχορευτικά δρώμενα, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, και εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, συνθέτουν ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Στο ταξίδι Πολιτισμού της Περιφέρειας για την Ηλεία, συμπορεύονται καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Η Περιφέρεια βάζει τη σφραγίδα της σε πάνω από 80 δράσεις συλλόγων και φορέων πολιτισμού για το 2023».

Μια διοργάνωση του Olympia Forum και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νάντια Μανιάτη και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι συλλόγων οι οποίοι στο τέλος των εργασιών είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε θέματα πολιτισμού, εκπρόσωποι φορέων, αιρετοί από όλες τις βαθμίδες και πολίτες.

Ήταν μια διοργάνωση του Olympia Forum σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση και ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της πλούσιας κληρονομιάς που διαθέτει ο τόπος μας.

Όλη η επικαιρότητα